بروکینگز:‌ تیرگی روابط آمریکا و پاکستان در پی تسلط طالبان بر افغانستان

آمریکا از پاکستان می‌خواهد طالبان افغانستان را به تشکیل دولتی فراگیر و احترام به حقوق زنان و اقلیت‌های قومی متقاعد سازد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

موسسه خبری آمریکایی «بروکینگز» در یک گزارش تازه نوشته‌ است که با به قدرت رسیدن گروه طالبان در افغانستان، رابطه پاکستان و آمریکا تیره شده است.

بر اساس این گزارش، پیروزی طالبان روابط دوجانبه طولانی مدت پاکستان با آمریکا را به طور جدی به محک گذاشته است. در 20 سال گذشته، رابطه ایالات متحده و پاکستان بر اساس نیازهای آمریکا در جنگ افغانستان تعریف شده بود که با پایان یافتن این جنگ در پی خروج آمریکا و تسلط طالبان بر کابل، این روابط بر سر دو راهی قرار گرفته است.

Advertisement

واشینگتن که همچنان با پیامدهای تسلط ناگهانی طالبان در ماه اوت بر افغانستان دست و پنجه نرم می‌کند، اکنون بر بررسی اشتباهات خود در جنگ افغانستان تمرکز کرده است.

ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده در جلسات چند هفته پیش کنگره درباره افغانستان گفت:«ما باید نقش پناهگاه امن پاکستان برای طالبان را به طور کامل بررسی کنیم.»

از سویی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در ماه سپتامبر گذشته در جلسه استماع خود در کنگره گفت:«این یکی از مواردی است که ما در روزها و هفته‌های آینده به آن توجه خواهیم کرد نقشی که پاکستان در 20 سال گذشته ایفا کرده است.»

در همین راستا 22 نماینده جمهوری‌خواه در مجلس سنای آمریکا، طرحی را برای تحریم دولت طالبان و کشورهای حامی آن تنظیم کردند.

این طرح خواهان ارزیابی حمایت کنشگران دولتی و غیردولتی به شمول دولت پاکستان، از گروه طالبان بین سال‌های 2001 تا 2020 شده است. منظور از حمایت در این طرح، فراهم ساختن پناهگاه امن، پشتیبانی مالی، حمایت اطلاعاتی، لوجستیکی و طبی، آموزشی، تجهیز، و راهنمایی‌ تاکتیکی و عملیاتی است.

مجلس سنای پاکستان به لایحه سنای آمریکا واکنش نشان داده و آن را طرح «ضد پاکستانی»‌ خواند.

پاکستان اما «ناکامی‌های ارتش آمریکا و رهبری افغانستان» را سبب قدرت گرفتن طالبان خواند. این کشور به طور رسمی رژیم جدید طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما به طور هماهنگ با آن مشارکت کرده و مقامات دولتی پاکستان در سخنرانی‌ها، تفسیرها و مصاحبه‌ها به طور غیر مستقیم حمایت‌شان از طالبان را مطرح کرده‌اند.

عمران خان نخست وزیر پاکستان در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت، ما باید دولت کنونی طالبان را به خاطر مردم افغانستان به رسمیت بشناسیم. او از کشورهای جهان نیز خواست تا دولت جدید افغانستان را به رسمیت بشناسند.

آمریکا از پاکستان چه می‌خواهد؟

در این گزارش آمده است که آمریکا می‌خواهد اطمینان حاصل کند که پاکستان به طور رسمی دولت طالبان را به رسمیت نشناسد و اهرم فشار خود را بر طالبان اعمال کند تا این گروه را در زمینه حقوق زنان و تحصیل دختران امتیاز دهد و یک دولت فراگیر تشکیل دهد. تا کنون، کابینه موقت طالبان همه از مردان تشکیل شده و فراتر از برخی تنوع قومی، همه شمول نیست.

عدم تماس بایدن با خان

جو بایدن رییس جمهوری آمریکا از زمان روی کار آمدنش در ژانویه هنوز با عمران خان نخست وزیر پاکستان تماس نگرفته است. عدم تماس بایدن با خان موضوعی است که در پاکستان مورد بحث قرار گرفته است.

برخی از سیاسیون و تحلیلگران خارجی نیز عدم تماس بایدن با خان را به دلیل تیره شدن رابطه اسلام‌آباد با واشینگتن دانستند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم