اروپا: حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسیم
از بین شروط تعیین شده، تشکیل یکدولت فراگیر و اجازه خروج از کشور به افغانهایی است که میخواهند کشور را ترک کنند
در حالی که گروه طالبان برای رونمایی از حکومت جدید خود که در روزهای آینده زمام قدرت را به دست میگیرد، آماده میشود، بیشتر کشورهای جهان، به رسمیت شناختن گروهی تندرو که پیشینه جنایتهای آن هنوز در حافظه تاریخی افغانها زنده است را، به تاخیر میاندازند. طالبان از اواسط ماه گذشته (اوت 2021) کنترل کابل، پایتخت افغانستان را به دست گرفته است.
در همین راستا، اتحادیه اروپا تاکید کرد که حکومت طالبان را مگر با شروط خاصی به رسمیت نخواهد شناخت.
جوزپ بورل، نماینده ارشد سیاست خارجی اروپا نیز تاکید کرد که بحران افغانستان، اتحادیه اروپا را وادار میکند تا از قابلیتهای امنیتی خاص خود برخوردار باشد.
گونار ویگاند، مدیر امور آسیا و اقیانوسیه در کمیسیون اروپا، تصریح کرد که اتحادیه اروپا به تعامل با طالبان نیاز خواهد داشت. وی در عین حال تاکید کرد که اروپا برای به رسمیت شناختن طالبان به عنوان حکمران جدید افغانستان عجله نخواهد کرد.
او گفت روابط رسمی با طالبان تنها در صورتی محقق میشود که طالبان شروط مشخصی را بپذیرد؛ از جمله احترام به حقوق بشر و اجازه به امدادگران برای دسترسیِ بدون محدودیت.
او همچنین گفت: «نزد کشورهای عضو (در اتحادیه اروپا) و کشورهای عضو گروه 7 تردیدی وجود ندارد که ما به تعامل و ارتباط با طالبان نیاز داریم. همچنین ما با استفاده از نفوذی که داریم، باید بر آنها تاثیر بگذاریم.»
شروط اتحادیه اروپا
علاوه بر آن چه که گفته شد، این مقام اروپایی تصریح کرد که هنوز مشخص نیست آیا طالبان قادر خواهد بود به طور موثر، حکومتداری کند یا خیر. اما برای اتحادیه اروپا، شرط اصلی برای ایجاد روابط رسمی، تشکیل یک دولت انتقالیِ فراگیر است که بتواند نماینده همه اقشار و طیفهای مختلف باشد.
به گفته ویگاند، شروط دیگر برای به رسمیت شناختن طالبان عبارت است از: فراهم کردن فضایی آزاد برای افغانهایی که تمایل دارند از کشور خارج شوند. همچنین عدم انتقام از کسانی که با قدرتهای خارجی و یا حکومت سابق کار کردهاند و نیز جلوگیری از تبدیل افغانستان به بهشتی برای تروریستها.
شایان ذکر است که طالبان، که بیش از دو هفته پیش کنترل افغانستان را به دست گرفت، بیش از یک بار، آمادگی خود را برای ایجاد روابط با ایالات متحده و کشورهای غربی اعلام کرده است. آنها در تلاش هستند که به غرب اطمینان دهند که در چارچوب آموزههای دینی خود، حقوق بشر را رعایت میکنند.
با این حال، بسیاری از سازمانهای حقوق بشری و کنشگران افغان، از نگرانیهای خود به دلیل جرایمی که طالبان آن را مرتکب میشود خبر دادهاند. طالبانی که به ویژه در دوران قدرت خود در دهه نود میلادی، دارای سابقهای تاریک از سرکوب است.