طالبان مدعی تصرف ولایت «ننگرهار» و «دایکندی» شد
در پی این تحولات سریع، یک منبع امنیتی افغان که خواسته نامش فاش نشود، به «العربیه» گفته که احتمالا محمد اشرف غنی یکشنبه استعفا دهد
گروه طالبان ادعا کرده است که جنگجویان این گروه، شهر «نیلی» مرکز ولایت (استان) دایکندی در مرکز افغانستان و شهر «جلال آباد» مرکز ولایت ننگرهار در شرق این کشور را به تصرف خود در آورده است. اما مقامات امنیتی افغانستان تا کنون این مورد بهطور رسمی ابراز نظر نکردهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، امروز یکشنبه، 15 اوت (24 اسد)، در صفحه توییتر خود نوشت: «در جریان عملیات جهادی الفتح شهر جلال آباد مرکز ننگرهار به گونه کامل فتح گردید. لحظاتی پیش مقام ولایت، استخبارات، قومندانی امنیه و تمام تأسیسات به تصرف مجاهدین درآمدند. همچنان تمام وسایط، وسایل و تجهیزات موجود در ولایت به دست مجاهدین افتاد.»
تصاویری در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود که حضور جنگجویان طالب در دفتر مقام ولایت ننگرهار را نشان میدهد. در این عکسها، «ضیاالحق امرخیل» والی این ولایت نیز در میان جنگجویان طالبان دیده میشود.
رسانههای غربی به نقل از مقامات محلی در این ولایت نوشتهاند که گروه طالبان کنترل شهر جلال آباد، مرکز ولایت ننگرهار را بدون درگیری بهدست گرفته است. آنها افزوده است که با پادرمیانی بزرگان قومی در این ولایت، شهر جلال آباد بدون مقاومت به طالبان واگذار شده است.
اما مقامات امنیتی و رسانههای داخلی افغانستان، تا کنون در این مورد ابراز نظر نکرده است.
از سوی دیگر ذبیحالله مجاهد ادعا کرده است که جنگجویان این گروه، شهر «نیلی»، مرکز ولایت دایکندی، در مرکز افغانستان نیز بهدست گروه طالبان افتاده است و جنگجویان این گروه، مقام ولایت، فرماندهی پولیس و ریاست امنیت ملی در این ولایت را در کنترل خود دارد.
همچنان به گزارش خبرگزاری «رویترز»، شامگاه شنبه 14 اوت، گروه طالبان در مزار شریف در درگیری با نیروهای افغان آنها را فراری داده و از جهت شمال نیز بیش از پیش به کابل، پایتخت نزدیکتر شد.
با خروج نیروهای غربی از افغانستان و پیشرویهای چشمگیر هفتههای اخیر طالبان در این کشور، اکنون سقوط مزار شریف که توسط یکی از مقامهای شورای ولایتی تأیید شده، یکی دیگر از دستاوردهای مهم این گروه به شمار میرود.
در پی نگرانیها از خطر سقوط قریبالوقوع کابل بهدست طالبان، ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای غربی با ارسال هزاران نیروی ویژه نظامی برای تخلیه اتباع و کارمندان سفارتخانههای خود از افغانستان تلاش میکنند.
از سویی افضل حدید، رئیس شورای ولایتی بلخ به «رویترز» گفته که با پیشروی طالبان نیروهای امنیتی مزارشریف این شهر را ترک کرده و به سوی مرزها فرار کردند.
یک منبع ارتش نیز به خبرگزاریهای داخلی افغانستان گفته که نیروهای دولتی به طرف مرز «حیرتان» عقبنشینی کردهاند.
به گفته این منبع، مارشال دوستم و عطامحمد نور از فرماندهان نیروهای مقاوم افغان به وسیله چرخبال به کشور ازبکستان انتقال داده شدند.
همچنین گزارش شده که نیروهای دولتی قول اردوی 209 شاهین را تخلیه کردهاند.
رسانهها نزدیک به طالبان نیز ادعا دارند که این گروه این قول اردو را تصرف کرده است.
مزار شریف، چهارمین شهر بزرگ افغانستان و تنها شهر استراتژیک شمال این کشور است که اکنون بهدست طالبان افتاده است.
در پی شکست و فروپاشی خطوط دفاعی نیروهای افغان، عقبنشینی، فرار یا تسلیم شدن آنها به طالبان و سقوط اغلب ولایتهای افغانستان به دست این گروه، حلقه محاصره بر پایتخت، کابل، تنگتر شده است.
احتمال «استعفای» اشرف غنی
در پی این تحولات سریع، یک منبع امنیتی افغان که خواسته نامش فاش نشود، شامگاه شنبه 14 اوت، به «العربیه» گفته که احتمالا محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری این کشور یکشنبه استعفا دهد.
از سویی اشرف غنی، شنبه گذشته، در پیامی ویدیویی بر ضرورت انسجام میان نیروهای امنیتی و دفاعی تاکید کرده و گفته بود اقداماتی جدی را برای جلوگیری از گسترش بیثباتی، خشونت و آوارهگی در کشورش اتخاذ خواهد کرد.
او گفت: «بهعنوان یک رسالت تاریخی تلاش میکنم تا نگذارم جنگ تحمیل شده بر مردم افغانستان بیش از این باعث کشتار مردم بیگناه، از دست رفتن دستاوردهای 20 ساله، تخریب تأسیسات عامه و بیثباتی دوامدار شود.»
رئیس جمهوری افغانستان گفت که در این راستا مشورتهای گستردهای را در داخل دولت و با بزرگان و چهرههای سیاسی، نمایندگان اقشار مختلف جامعه و همکاران بینالمللی افغانستان آغاز کرده است.
از سویی برخی منابع به نقل از نشستهای غیر علنی روز شنبه رهبران افغان از احتمال تشکیل دولت موقت در این کشور خبر دادند.
پیشتر ایالات متحده آمریکا با اشاره به اینکه دولت افغانستان از جنگافزارهای کافی برای مقابله با طالبان برخوردار است، درباره نیت برخی از نیروهای افغان برای مقاومت در برابر این گروه ابراز تردید کرده بود.