واشینگتن پست: افغانستان ممکن است باتلاقی برای ایران شود

«پیشروی سریع طالبان باعث هراس تهران از احتمال بازپس گیری کنترل کابل توسط طالبان شده است»

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

روزنامه «واشینگتن پست» در گزارش تازه‌ای نوشت که تهران از خروج آمریکا از افغانستان خرسند است اما از حاکمیت دوباره طالبان و هم از بازگشت این کشور به جنگ داخلی، هراس دارد.

«واشینگتن پست» نوشته است، ایران از خروج نیروهای خارجی از افغانستان خرسند به نظر می‌رسد با این وجود، یک چالش جداگانه برای این کشور ایجاد خواهد شد: باید با طالبان و پیش‌روی آن گروه در افغانستان چه کند؟

روز جمعه هفته گذشته جنگجویان گروه طالبان گذرگاه مهم «اسلام قلعه» در مرز بین ایران و افغانستان را تصرف کردند.

«واشینگتن پست» نوشته است، ایران که توسط روحانیون شیعه اداره می‌شود و طالبان که یک گروه تندرو سنی است با یکدیگر در این زمینه اختلاف‌نظر اساسی دارند و تهران از مدت‌ها پیش از رفتار طالبان با اقلیت‌های غیر سنی ابراز خشم کرده است.

بر اساس این گزارش، اگر طالبان به قدرت برسد احتمال آن وجود دارد که خطری برای ملیت‌های ایرانی و شیعه باشد و موج بیشتری از پناهندگان افغان به ایران سراریز شود و ستیزه‌جویی‌های سنی را در منطقه تقویت کند.

«واشینگتن پست» در ادامه می‌افزاید: «ایران از مذاکرات آمریکا و طالبان در دوحه قطر در سال گذشته که منجر به توافق بر سر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان شد محروم بود. بایدن مهلت 11 سپتامبر را مشخص کرد اما ارتش ایالات متحده هفته گذشته اعلام کرد که خروج بیش از 90 درصد نیروهای آمریکایی از افغانستان صورت گرفته است.»

بیش از 1500 سرباز افغان طی هفته‌های گذشته در اثر حملات طالبان از آن طرف مرز به کشور همسایه تاجیکستان فرار کردند، در همین حال در سال جاری هزارها افغان خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

در پی افزایش درگیری‌های طالبان و سقوط برخی نقاط افغانستان به دست این گروه، ایران به دنبال دست بالا پیدا کردن در تحولات اخیر، روابط دوستانه‌ای با این گروه برقرار کرده و لحن خود را نسبت به این گروه افراطی، نرمتر کرده است.

فاطمه امان، عضو غیر مقیم «موسسه خاورمیانه» به واشینگتن پست گفت: «ایران به شدت از هرج و مرج و جنگ داخلی در افغانستان آسیب خواهد دید.»

او افزود: «ابتکارات فزاینده ایران در قبال طالبان می‌تواند یک خطای محاسباتی از جانب ایران باشد. چرا که ایران معتقد است که خود از طالبان استفاده می‌کند اما برخی می‌توانند استدلال کنند که طالبان از ایران استفاده می‌کند تا خود را به عنوان نیرویی قدرتمند نشان دهد که شایستگی اداره کشور را دارد.»

امان در ادامه می گوید: «پیشروی سریع طالبان باعث هراس تهران از احتمال بازپس گیری کنترل کابل توسط طالبان شده است. با این وجود، حتی شبح خشونت گسترده در افغانستان نیز باعث تقویت جریان افراط گرایی، مواد مخدر و تسلیحات می‌شود.»

به نوشته «واشینگتن پست»، اخیرا روزنامه‌های ایران سعی می‌کنند از طالبان تمجید کنند. حدود دو هفته قبل، گزارش روزنامه «کیهان»، نزدیک به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با عنوان «طالبان بدون خشونت و کشتار پیشروی کرده و مثل داعش خون بی‌گناهان را نمی‌ریزد» واکنش تند برخی مقام‌های افغانستان را به همراه داشت.

شاه حسین مرتضوی، مشاور رئیس جمهوری افغانستان، ضمن انتقاد، این رسانه اصولگرا را به «قباحت زدایی» از اعمال طالبان متهم کرد.

روزنامه کیهان در گزارش دیگری با عنوان «آمریکا زیر پای کابل را خالی کرد 85 درصد افغانستان در اختیار طالبان» واکنش تند مشاور رییس جمهوری افغانستان را برانگیخت.

مشاور رئیس‌جمهوری افغانستان، با انتقاد از نحوه پوشش اخبار مربوط به طالبان از سوی روزنامه‌های ایران گفت، روزنامه‌های این کشور به‌خصوص «کیهان»، به بلندگوی تروریستان تبدیل شده است.

مرتضوی، آمار و درصد‌های ارائه شده از سوی روزنامه کیهان نزدیک به علی خامنه‌ای، را اشتباه خوانده و در صفحه فیس‌بوکش نوشت: «فیصدی ایرانی!!! رسانه‌های دولتی ایران از جمله کیهان در نقش صدای شریعت عمل کرده، به بلندگوی تروریستان بدل شده است.»

مشاور رئیس‌جمهوری افغانستان با اشاره به این که 34 ولایت (استان) این کشور در دست دولت است، نوشت: «این روزنامه با توجه به اینکه 34 ولایت کشور در کنترول دولت است ادعا می‌کند که طالبان بالای 85 درصد خاک افغانستان تسلط دارند.»

بیشترین بازدید موضوعات مهم