روز جهانی کودک؛ یک میلیون کودک در افغانستان معتاد به مواد مخدر
6 میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر قرار دارند
وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان، سهشنبه 1 یکم ژوئن، در مراسمی به مناسبت روز جهانی کودک اعلام کرد که 6 میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر قرار دارند که یک میلیون آن معتاد به مواد مخدر هستند.
براساس گزارش خبرگزاری «جمهور»، غلامحیدر جیلانی، معین امور اجتماعی وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان در مراسم تجلیل از روز جهانی کودک در کابل، از میزان بالای آسیبپذیری کودکان در افغانستان ابراز نگرانی کرد. جیلانی گفت، بر اساس تخمین استراتیژی ملی کودکان افغانستان؛ شش میلیون کودک افغان در 23 کتگوری (دستهبندی) در معرض خطر قرار دارند.
به گفته او، این تعداد کودکان شامل کودکان یتیم، بیسرپرست، قربانی جنگ، معتاد به مواد مخدر، کودکان درحال انتقال از یک ولایت (استان) به ولایت دیگر، کودکان برگشت داده شده از خارج، کودکان دارای عقبماندگی ذهنی و کودکان دارای معلولیت میشوند.
جیلانی گفت: «بر اساس آمار معینیت مبارزه با مواد مخدر، یک میلیون طفل در افغانستان معتاد به مواد مخدر هستند و همچنان به اساس آمار یونسیف از هر 10 طفل افغانستان 7 تن آن مورد خشونت قرار میگیرند. 48 درصد کودکان افغانستان ازدواج زیر سن و 80 درصد ازدواج اجباری دارند و همچنان 77 درصد کودکان مورد لت و کوب(ضرب و شتم) قرار میگیرند.»
او افزود، 66 درصد کودکان در افغانستان رشد فیزیکی نکرده و 36 درصد دیگر دچار سو تغذیهاند؛ 174 هزار کودک افغان دارایی معلولیت هستند و از هر 3 طفل یک تن آنها گدایی میکند.
به گفته وی، بودجه حمایت از اطفال آسیب پذیر در افغانستان از 22 میلیون افغانی (پول افغانستان) به 50 میلیون افزایش یافته است و سالانه 25 الی 30 هزارکودک را مورد حمایت قرار میدهد که اکنون 10 هزار طفل یتیم در 68 پرورشگاه زیر پوشش حمایتی قرار دارند.
جیلانی گفت: «ما بیش از20 سند ملی و بین المللی را برای حمایت از اطفال آسیبپذیر تطبیق میکنیم و تلاش داریم با ایجاد پرورشگاههای دولتی و خصوصی کودکان آسیبپذیر را زیر پوشش حمایتی خویش قرار دهیم و میزان اطفال در معرض خطر را از 23 بخش به صفر برسانیم.»
در همین حال راضیه صیاد کمیشنر(کمیسر) کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز از میزان بالای آسیبپذیری کودکان افغان ابراز نگرانی کرده و گفت: «بر مبنای یافتههای کمیسیون حقوق بشر افغانستان از میان 8500 تن که در سال گذشته کشته و زخمی شدند، 2 هزار و 19 تن آنها کودک بودند.»
به اساس این گزارش، به نقل از معلومات اداره احصاییه ملی افغانستان، از 32.7 میلیون نفوس این کشور 18 میلیون آن زیرسن 18 سال و 5 میلیون دیگر زیر سن 5 سال قرار دارند.
بیش از 7 میلیون کودک در معرض خطر گرسنگی
این در حالی است که در می 2020، سازمان حمایت از کودکان در گزارشی اعلام کرد که در افغانستان، بیش از هفت میلیون کودک با کمبود غذایی روبه رو هستند.
سازمان جهانی حمایت از کودکان در این گزارش اعلام کرد، یک سوم جمعیت افغانستان از جمله 7.3 میلیون کودک در افغانستان با کمبود مواد غذایی روبهرو هستند.
تیموتی بیشپ، رییس دفتر حمایت کودکان در افغانستان، گفته بود: «ما سخت نگران استیم که بیماری همه گیر کرونا منجر به طوفان کامل گرسنگی، بیماری و مرگ در افغانستان میشود مگر اینکه دنیا همین اکنون اقدام کند.»
مرگبارترین منطقه جنگی جهان برای کودکان
همچنین افغانستان در سال 2019، از سوی سازمان «یونسیف»، به عنوان مرگبارترین منطقه جنگی جهان برای کودکان شناخته شد.
یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد در دسامبر 2019، یکبار دیگر تاکید کرد که حملات انتحاری، انفجاری و درگیری مسلحانه میان دولت افغانستان و مخالفان دولت باعث افزایش تلفات کودکان شده و این کشور مرگبار ترین منطقه جنگی جهان برای کودکان است.