غنی: مردم پس از پیروزی جهاد روزهای سختی را تجربه کردند
رئیس جمهوری افغانستان از طالبان خواست که از گذشته الهام گرفته و از جنگ دست بکشند
حکومت افغانستان، به مناسبت 29 مین سالروز پیروزی جهاد افغانها مقابل شوروی سابق اعلام کرد که مردم این کشور پس از پیروزی روزهای سختی را تجربه کردند و طعم پیروزی تلخ شد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، چهارشنبه 28 آوریل، با انتشار بیانیهای نوشت پس از پیروزی جهاد افغانها، افغانستان و جهان فرصتهای طلایی را برای بازسازی و همکاری از دست دادند و این بیتوجهی، این کشور را به یک بحران امنیتی، سیاسی و اجتماعی و یک دوره طولانی انزوای بینالمللی فرو برد.
غنی اضافه کرد: «اکنون که افغانستان بار دیگر در شرایط حساس قرار دارد، لازم است از تجربیات تلخ گذشته درس کرده و در مدیریت روند صلح از تدبیر استفاده شود. از آنجا که رمز موفقیت مردم این کشور در جهاد، همبستگی و وحدت ملی آنها بود، تنها با یک صدای واحد میتوان به صلح عادلانه و پایدار دست یافت.»
او تاکید کرد: «آنچه را از تاریخ معاصر خود آموختهایم این است که هیچ کسی نمیتواند با اعمال زور و خشونت و استفاده از روشهای استبدادی و غیر دموکراتیک خود را بالای مردم افغانستان تحمیل کند. اکنون وقت آن رسیده است تا طالبان نیز با الهام از این درس تاریخی، به آینده کشور فکر کنند و به جای توسل به جنگ، خشونت و ویرانی، اهداف سیاسی خود را از راه مشارکت در پروسههای ملی و دموکراتیک و مراجعه به اراده مردم دنبال کنند.»
در همین حال، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، با انتشار بیانیهای نوشت: «مبارزات آزادیخواهانه و جانبازانۀ مردم افغانستان به ثمر نشست و به حاکمیت چندین سالۀ رژیم دستنشاندۀ شوروی سابق در کابل نقطۀ پایان گذاشته شد.»
عبدالله ادامه داده است: «پیروزی جهاد مردم افغانستان، باب تعاملات تازهیی(تازهای) را در منطقه و جهان و چشمانداز امیدبخشی را برای کشور گشود.»
چرا طعم پیروزی جهاد مردم افغانستان تلخ شد؟
نیروهای مجاهدین افغانستان به تاریخ هشتم ثور(اردیبهشت) 1371 خورشیدی برابر با 28 آوریل 1992 میلادی، وارد شهر کابل شدند و دولت نجیبالله احمدزی، رئیس جمهوری سابق این کشور را سرنگون کردند.
پس از گذشت چند هفته از این پیروزی، جنگ داخلی میان گروه مختلف مجاهدین افغانستان رخ داد که در جریان این جنگ گروه طالبان به میدان آمد و این جنگ حدود 10 سال دوام کرد.
بیشتر شهروندان افغان از عملکرد سران مجاهدین افغانستان انتقاد کرده و گفتهاند، چرا آنها پس از پیروزی، روی تشکیل یک حکومت ملی و فراگیر توافق نکردند.
یحیی اکبری، کاربر افغان نوشت: «کسانی که هشت ثور را تجلیل میکند به معنی این است که بالای قتل و کشتار مردم افغانستان بخصوص بالای قتل عام مردم کابل خوشی و افتخار میکند. این یک روز وحشت است وقتی که جنگ سالاران به کابل داخل شدند بخاطر بدست آوردن قدرت مردم کابل را قتل عام کردند.»
حسین رفعت، کاربر دیگر افغان نوشت: «مردم امیدوار بودند که پس از 14 سال جهاد علیه نیروهای شوروی و حکومتهای کمونیستی، گروههای مجاهدین با تشکیل یک حکومت ملی و فراگیر به مصیبتهای جنگ پایان میدهند اما مجاهدین نیز نتوانستند بر سر تشکیل یک حکومت توافق کنند. سرانجام هشت ثور سبب شد تا جنگهای خونینی در کوچه پس کوچههای کابل آغاز شود. پایتخت افغانستان بین گروههای مختلف احزاب مجاهدین تقسیم شد و سه سال تمام مردم کابل شاهد جنگ، کشتار و آوارگی بودند.»