نتایج نشست مسکو؛ دولت افغانستان از بیانیه این نشست استقبال کرد
نشست مسکو در رابطه با روند صلح افغانستان با حضور نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان بعد از ظهر پنجشنبه 18 مارس 2021، برای یک روز برگزار شد. در این نشست نمایندگان کشورهای آمریکا، روسیه، چین و پاکستان نیز حضور داشتند.
هیأت دولت افغانستان پس از اشتراک در نشست مسکو، پایتخت روسیه شامگاه جمعه 19 مارس 2021، به کابل بازگشتند.
این نشست به ابتکار کشورهای «ترویکای توسعه یافته» (روسیه، چین، آمریکا و پاکستان) در شهر مسکو پایتخت روسیه برگزار شد و دولت افغانستان از بیانیه پایانی این نشست استقبال کرد.
در بیانیه پایانی نشست مسکو که توسط نمایندگان چهار کشور آمریکا، روسیه، چین و پاکستان ارائه شد، آمده است، بر اساس قطعنامه 2513 سال 2020، شورای امنیت سازمان ملل در مورد پایان جنگ در افغانستان؛ این کشورها از بازگشت «امارت اسلامی» حمایت نمیکند.
در این بیانیه از هیأتهای مذاکره کننده دولت افغانستان و گروه طالبان خواسته شده که فوری در مورد بنیاد «دولت آینده صلح آمیز و پایدار افغانستان و برقراری آتشبس همه جانبه» در این کشور گفتوگو کنند.
در این بیانیه نشست مسکو تاکید شده که در توافقنامه صلح باید حقوق تمام افغانها از جمله زنان، مردان، کودکان، قربانیان و اقلیتها حفظ شود. طالبان نیز در عملیات بهاریاش به جلوگیری از تلفات غیرنظامیان توجه جدی نمایند.
از خاک افغانستان نباید علیه کشورهای دیگر استفاده شود
وزارت امور خارجه افغانستان با نشر اعلامیهای از بیانیه نشست مسکو استقبال کرد و آن را گامی به جلو در راستای آغاز مذاکرات جدی برای رسیدن به صلحی مبتنی بر خواست مردم افغانستان دانست.
وزارت امور خارجه افغانستان گفته است: «ما از تأکید اعلامیه بر تطبیق قطعنامهٔ 2513 شورای امنیت سازمان ملل استقبال میکنیم و اجرای این قطعنامه را برای مسؤول قراردادن و پابندی طالبان به تعهداتشان از جمله پایاندادن به خشونتها و قتلهای سازمانیافته و قطع رابطه این گروه با سازمانهای تروریستی مهم میدانیم. همانگونه که در اعلامیه تصریح شده، خاک افغانستان نباید از سوی افراد و گروههای تروریستی برای تهدید امنیت سایر کشورها مورد استفاده قرار گیرد».
در این اعلامیه تاکید شده: «دولت افغانستان همیشه بر راه حل صلحآمیزی که سبب ایجاد صلحی عادلانه و پایدار شود و همچنان بر افغانستان آزاد، مستقل، متحد، صلحآمیز، دموکراتیک و خودکفا، که در صلح با خود و همسایگان خود به سر ببرد، تأکید کرده است. ما خرسندیم که این داعیهٔ دولت و ملت افغانستان در اعلامیهٔ مسکو نیز بازتاب یافته است».
وزارت امور خارجه افغانستان اظهار کرد، حفظ دستاوردهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بهشمول حقوق بشری شهروندان و ساختارهای دموکراتیک، مهمترین پیشزمینه برای دستیابی به صلح عادلانه و پایدار در کشور است.
این وزارت علاوه کرد: «دولت افغانستان از صراحت اعلامیه مبنی بر اینکه "ما احیای امارت اسلامی را حمایت نمیکنیم..." استقبال نموده، بر این اصل تأکید میکند که جمهوری اسلامی یگانه ساختار فراگیر و قابل قبول برای تأمین مشارکت سیاسی، کثرتگرایی، برابری شهروندی و حفظ نظم و ثبات در یک جامعهٔ متنوع و متکثر همچون افغانستان است».
این وزارت تاکید کرد، دولت افغانستان برای آغاز مذاکرت بامحتوا و جدی روی مسایل اساسی از جمله تأمین آتشبس و رسیدن به راه حل سیاسی جامع که منجر به ختم جنگ و صلح دایمی در کشور شود، آماده است.
شایان ذکر است که نشست مسکو به ابتکار کشورهای عضو گروه 3+1 موسوم به «ترویکای توسعهیافته» در شهر مسکو پایتخت روسیه برگزار شد. هدف از برگزاری این نشست سرعت بخشیدن به روند مذاکرات دوحه گفته شد. قرار است نشست دیگر در رابطه به روند صلح افغانستان تا چند روز دیگر در ترکیه برگزار شود.