شاهحسین مرتضوی، مشاور رئیس جمهوری افغانستان، به تازگی در توییتی نوشت، چرا طالبان از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری هراس دارند؟
مرتضوی خطاب به طالبان نوشت: «اگر به تصمیم مردم باور دارند در انتخابات شرکت کنند. چرا طالبان از انتخابات هراس دارند؟»
اگر به تصمیم مردم باور دارند در انتخابات شرکت کنند.
— shahussain murtazawi (@Murtazawi3) March 19, 2021
چرا طالبان از انتخابات هراس دارند؟ pic.twitter.com/MbY2w2kEYT
هرچند در نشست مسکو با بازگشت «امارت اسلامی» به افغانستان مخالفت شد، اما گروه طالبان گفته است که مخالفت با «امارات اسلامی» قابل قبول نیست و مردم افغانستان در این مورد تصمیم میگیرند.
نشست مسکو در رابطه با روند صلح افغانستان با حضور نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان، بعد از ظهر پنجشنبه 18 مارس 2021، برگزار شد. در این نشست نمایندگان کشورهای آمریکا، روسیه، چین و پاکستان نیز حضور داشتند.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، نشست مسکو را یک «گام بزرگ» در حمایت از روند صلح این کشور دانست. در هیمن حال، هیئت طالبان اعلام کرد «امارت اسلامی» مانع تجزیه افغانستان خواهد شد.
به گزارش منابع خبری، ملا عبدالغنی برادر، معاون رهبر طالبان در نشست مسکو گفت: «امارت اسلامی ویژگیهایی دارد که جلوی تجزیه افغانستان را میگیرد، امنیت را تأمین میکند و برای مبارزه با فساد و مواد مخدر مبارزه میکند.»
از سوی دیگر، سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مراسم افتتاح این نشست گفت: «متأسفانه مذاکرات دوحه نتایج مثبتی برای صلح وآشتی افغانستان به بار نیاوردهاست. انتظار داریم روند صلح پیشرفت کند. همزمان میبینیم که اوضاع در حال بدترشدن است. ما به ویژه دربارهٔ این نگران هستیم که به شیوە معمول سالهای گذشته، درگیریها در فصل بهار و تابستان شدت بگیرند. شاهد آن هستیم که هر دو طرف جنگ، جمعیت غیرنظامی را نیز با خطر روبهرو کردهاند. در کنار این، گروههایی مانند داعش برای تقویت مواضعشان از اوضاع کنونی بهرەبردای میکنند».
لاوروف اضافه کرد: «روند صلح باید از سوی خود افغانها رهبری شود. به هیچ نیروی خارجی نباید اجازه مداخله داده شود. تنها از طریق تلاشهای دیپلماتیک و سازش صلح به دست آمده میتواند. توافقنامهای که به دست میآید باید منافع تمام طرفها را شامل شود و مسیر پیشرفتهای بیشتر در افغانستان را هموار کند. کشورهای دیگر مانند روسیه در همکاری با نیروهای درون افغانستان، باید شرایط برای مذاکره و رفتن به پیش را فراهم سازند».
برقراری آتشبس دائمی
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، در نشست مسکو گفت: «ما خواهان تسریع روند مذاکرات و اعلان فوری آتشبس دایمی هستیم تا به خشونتها پایان داده شود و دو طرف در یک فضای متفاوت مذاکرات و بحثهای خویش را آغاز نمایند».
عبدالله اضافه کرد: «یکبار دیگر تأکید میکنیم که جنگ راه حل نیست. گروهها و جریانها باید این اصل را در محاسبههای خود در نظر داشته باشند. افغانستان امروز افغانستان سالیان قبل نیست و هیچ گروه و جریانی نمیتواند با جنگ و زور ارادهٔ خود را بر دیگران تحمیل نماید».
او اظهار کرد: «یکبار دیگر به نمایندگی از جمهوری اسلامی افغانستان اعلام میکنم که طرف جمهوری اسلامی افغانستان آماده است تا با تحریک طالبان در هر سطح و در بارهٔ تمام قضایا و موضوعات مورد علاقهٔ دو طرف بدون کدام پیششرطی وارد بحث و مذاکره گردد».
نشست مسکو به ابتکار کشورهای عضو گروه 3+1 موسوم به «ترویکای توسعهیافته» در شهر مسکو پایتخت روسیه برگزار شد. هدف از برگزاری این نشست سرعت بخشیدن به روند مذاکرات دوحه گفته شد.
از سوی دیگر، محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، 16 مارس 2021، اعلام کرد، بدون انتخابات حاضر به انتقال قدرت به جانشین خود نیست.