جان ساپکو بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان به تازگی تاکید کرد که خروج پیمانکار خارجی نیروهای ارتش افغانستان، میتواند برای این نیروها ویرانگر باشد.
ساپکو در نشستی در واشنگتن گفت: «تا ماه اکتبر امسال بیش از 18 هزار پیمانکار از جمله 6 هزار آمریکایی و 7 هزار پیمانکار کشورهای ثالث در افغانستان فعال بودهاند. همه نگاهها به این موضوع معطوف است که آیا جو بایدن 2500 سرباز باقیمانده آمریکایی را از افغانستان خارج خواهد کرد یا خیر.»
او گفت: «دولت افغانستان تکیه سنگینی بر این پیمانکاران خارجی و آموزش دهندگان دارد و توضیح داد که کار 40 درصد آنها نگهداری از تجهیزات، مدیریت زنجیره تدارکات یا آموزش پرسنل امنیتی افغانستان در زمینه تجهیزات پیشرفتهاست.»
او هشدار داد که کمبود پرسونل آموزش دیده و خروج سربازان آمریکایی و پیمانکاران تاثیری منفی بر نیروهای امنیتی افغانستان خواهد داشت، دولت افغانستان را تهدید خواهد کرد و در صورت بیثباتی بیشتر افغانستان منافع ملی آمریکا را به خطر خواهد انداخت.
نامه هشدار آمیز وزیر خارجه ایالات متحده به رییس جمهوری افغانستان
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نامهای به محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان فرستاد که در آن، از خروج کامل نیروهای ایالات متحده هشدار داد.
در این نامه درباره وخامت اوضاع در افغانستان پس از خروج کامل نیروهای آمریکایی و خارجی نیز هشدار داده شده و تاکید شده که تاکنون بررسی سیاست دولت بایدن در قبال افغانستان نهایی نشده است.
بلینکن در این نامه تأکید کرد که آمریکا در حال بررسی خروج کامل نیروهایش از افغانستان تا اول ماه می است. به گفته وزیر خارجه آمریکا، با وجود کمکهای این کشور به نیروهای امنیتی افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی، او نگران است که وضعیت امنیتی افغانستان بدتر شود و طالبان با سرعت مناطق بیشتر را تصرف کنند.
در این نامه آمده بود که واشنگتن قرار است از سازمان ملل بخواهد که نشستی بینالمللی با حضور وزیران خارجه کشورهای منطقه از جمله روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند و آمریکا برای بحث روی یک رویکرد مشترک در حمایت از صلح افغانستان ترتیب دهد.
وزیر امور خارجه آمریکا نوشت که از زلمی خلیلزاد خواسته شده که طرحهای پیشنهادی و مکتوب خود را به هدف تسریع روند صلح در مورد راه حل سیاسی، گفتوگوها و آتشبس با دولت افغانستان و نمایندهگان طالبان در میان بگذارند.
به گفته او، این طرحها نقشه راهی برای روند صلح است، اما آمریکا قصد تحمیل آن را بر طرفها ندارد. به باور بلینکن، این طرحها دولت و طالبان را قادر میکنند که روی اصول بنیادینی که ترتیب قانون اساسی و حکومت آینده را هدایت میکند و نقشه راه برای یک دولت فراگیر و آتشبس دایمی و جامع کار کنند.
آنتونی بلینکن همچنان گفته است که کشورش پیشنهادی را برای کاهش 90 روزه خشونتها تهیه کرده است که هدف آن جلوگیری از آغاز حملات بهاری طالبان همزمان با تلاشهای دیپلماتیک برای حمایت از یک توافق سیاسی در افغانستان است.