امرالله صالح معاون اول رئیسجمهوری افغانستان یکشنبه 28 فوریه اعلام کرد، یک طالب به اتهام ترور یک خبرنگار و فعال مدنی در کابل دستگیر شد.
صالح در صفحه فیسبوکاش نوشت: «از امنیت ملی کابل بخاطر دستگیری طالب تروریست به اسم مرزا جان تعلیم دیده در پاکستان که به هسته نورالله نام کار میکرد و میخواست یک خبرنگار و فعال مدنی را در ناحیه 12 (کابل) به قتل برساند ابراز سپاس و امتنان مینمایم».
صالح در ادامه نوشت: «تمام خبرنگارانی که علاقه به دسترسی به این تروریست داشته باشند میرسانیم که با تماس به ریاست امنیت ملی از جزییات این قصه باخبر شوند. طالب نمیتواند انکار از جنایتهای اخیر نماید. صدای مردم غیرقابل خموش شدن است».
این در حالیست که سه روز پیش خانواده بسمالله عادل خبرنگار مقتول در ولایت غور افغانستان از سوی افراد مسلح ناشناس مورد حمله قرار گرفتند که در نتیجه سه عضو این خانواده کشته شدند و چهار تن دیگر زخم برداشتند.
افزایش 26 درصدی خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان به تاریخ 4 فوریه 2021 اعلام کرد، سطح خشونت علیه خبرنگاران در این کشور 26 درصد افزایش یافته است.
این کمیته با نشر گزارش سال 2020 خود نوشت، طالبان و داعش مسئول بیشترین خشونتها و تهدیدات علیه خبرنگاران اند همچنان حکومت افغانستان در جایگاه دوم قرار دارد.
در این گزارش آمده است، در سال 2020، کمیته مصونیت 132 مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای را ثبت کرده که در مقایسه با ارقام سال 2019 میلادی 26 درصد افزایش را نشان میدهد در صورت که در سال گذشته میلادی 105 مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده بود.
در ادامه این گزارش ذکر شده، در سال 2020 میلادی پنج خبرنگار و کارمند رسانهای در نتیجه ترورهای هدفمند و دو نفر دیگر آن در نتیجه انفجار ماین در افغانستان کشته شدند.
براساس این گزارش، طی سال 2020 میلادی 18 مورد مجروحیت، 10 مورد لتوکوب، 47 مورد تهدید، 28 مورد بدرفتاری، توهین و تحقیر، 13 مورد برخورد غیرقانونی توسط مدیران و مالکان رسانهها و هفت مورد اختطاف خبرنگاران و کارمندان رسانهای در افغانستان ثبت شده است.
در این گزارش همچنان آمده که دو خبرنگار و کارمند رسانهای در افغانستان در حال اجرای وظیفه وسایل کاریاش سرقت شده است.
عاملان خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گفته است، بر اساس آمار و ارقام جمعآوری شده توسط این کمیته، طالبان و داعش مسئول بیشترین خشونتها و تهدیدات علیه خبرنگاران اند و حکومت افغانستان در جایگاه دوم قرار دارد.
این کمیته اظهار کرد: «ماهیت تهدیدها و خشونتهای اعمال شده توسط مسولین حکومتی اغلباً خفیف است در حالی که تهدیدها و خشونتهای طالبان و داعش معمولاً خشن و خونین بوده است. براساس یافتههای این گزارش، منسوبین حکومتی بیشتر تهدیدهای لفظی و حمله فزیکی را اعمال میکنند، در حالی که داعش و طالبان اغلب به حملات مستقیم بر رسانهها و خبرنگاران متوسل میشوند».
نجیب شریفی رئیس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان میگوید: «افزایش چشمگیر حملات مستقیم ترورهای زنجیرهای و هدفمند خبرنگاران در ختم سال 2020، وحشت و هراس گستردهای را میان خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ایجاد کرده است. در ضمن، این حملات قابلیت تولیدی رسانهها را کاهش داده و خودسانسوری را میان رسانهها و خبرنگاران افزایش بخشیده است».
شریفی اضافه کرد: «با وصف همه تهدیدها، خبرنگاران و رسانهها شجاعانه کار اطلاع رسانی را پیشبرده و رسالت خود را در قسمت مسلک مقدس خبرنگاری ادا مینمایند».