کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان یکشنبه 21 فوریه از دولت این کشور خواست برای حفظ تنوع و بهبود زبانهای بومی، میراثها و سرمایههای فرهنگی افغانستان برنامههای نتیجهبخش را طرح و اجرا کند.
این کمیسیون با نشر اعلامیهای نوشت: «با توجه به وضعیت جنگی، فقر و پایینبودن سطح سواد در کشور، زبانهای بومی افغانستان در وضعیت دشواری قرار دارند. به گونه مثال، زبانهای پامیری و اویغوری با خطر جدی روبهرو اند و دسترسی به آموزش معیاری به زبان مادری برای بسیاری از گروهها دشوار است».
در این اعلامیه از وزارت معارف(آموزش و پرورش) افغانستان خواسته شده، باید متنهای درسی را با تأمین این هدف، برای تمام گویندگان زبانهای این کشور تهیه و دسترسپذیر کند.
کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان گفته است: «یونسکو برای حفظ تنوع زبانی و فرهنگی، 21 فیبروری را روز جهانی زبان مادری اعلام کرده و قانون اساسی ما نیز، با اعلام پشتو و دری بهمثابه زبانهای رسمی دولت، زبان مناطقي را که اکثريت در آنها به آن تکلم میکنند نیز زبان سوم رسمی دانسته و دولت را به رشد زبانها متعهد کرده است».
گفتنی است در قانون اساسی افغانستان زبانهای دری و پشتو به عنوان زبانهای رسمی این کشور یاد شده است، اما براساس گزارشها، در حال حاضر مردم افغانستان به بیش از 30 زبان بومی صحبت میکنند.