ارگ ریاست جمهوری افغانستان به تازگی از تصمیم اخیر ناتو مبنی بر ادامه مأموریت شان در افغانستان، استقبال کرد.
دواخان مینهپال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در صفحه رسمی توییترش نوشت: «ما و ناتو به طور مشترک در برابر تهدید مشترک مبارزه میکنیم. این تهدید مشترک بهشمول القاعده، تمامی گروههای تروریستی را شامل میشود که با طالبان روابط مستحکم دارند.»
مینهپال نوشته است: «طالبان پس از توافقنامهی دوحه باید روابط خود را با القاعده قطع میکردند؛ اما برعکس این روابط مستحکمتر نیز شده است.»
اخیرا ینس استولتبرگ، دبیر کل ناتو در نشست وزیران دفاع این سازمان، گفت که از روند صلح در افغانستان حمایت میکند و به مأموریتشان در قسمت آموزش، تمویل و حمایت از نیروهای امنیتی در این کشور ادامه خواهد داد.
در همین حال، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا پنجشنبه 18 فوریه در نشست وزیران دفاع سازمان پیمان انتلانیک شمالی (ناتو) تاکید کرد که ایالات متحده به شکل «عجولانه و با بینظمی» از افغانستان خارج نخواهد شد.
وزیر دفاع آمریکا افزود که کشورش در حال بررسی کامل شرایط توافقنامه صلح با طالبان است تا مشخص شود که این گروه به همه تعهدات خود در این توافقنامه پایبند بوده است یا خیر.
گروه طالبان بر خروج نیروهای خارجی از افغانستان تا ماه می 2021 تأکید کرده و گفته اند که عملیسازی توافقنامه دوحه به نفع آمریکا و این گروه است.
طالبان همچنان هشدار داده اند در صورتی که نیروهای خارجی در زمان تعیین شده از افغانستان خارج نشوند، حملات بر این نیروها را از سر خواهند گرفت.
گفتنی است که اخیراً گزارشی به سفارش کنگره آمریکا تحت نام «گروه مطالعه افغانستان» نشر شد و آمده بود، جو بایدن رئیس جمهوری جدید ایالات متحده باید روند خروج سربازان شان را از افغانستان آهسته سازد، چون خروج کامل و زودهنگام سربازان آمریکایی از این کشور منجر به فروپاشی دولت کابل و جنگ داخلی خواهد شد.
این گزارش کنگره آمریکا را یک گروه فراجناحی تهیه کرده و در آن ذکر شده بود، با درنظرداشت شرایط فعلی افغانستان، خروج کامل سربازان خارجی از این کشور میتواند به جنگ داخلی، بیثبات شدن منطقه و احیای تهدیدهای القاعده منجر شود.
در این گزارش ذکر شده، جو بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا باید برنامه خروج سربازان شان را از افغانستان آهسته سازد و کاهش سربازان آمریکایی با درنظرداشت شرایط افغانستان صورت گیرد.
براساس این گزارش، آمریکا نباید پیروزی را دو دستی تقدیم طالبان کند و خروج سربازان آمریکایی در ماه مه از افغانستان، بدون درنظرداشت پیشرفت گفتوگوها میان دولت افغانستان و گروه طالبان ممکن است به فروپاشی دولت کابل ختم شود.
شایان ذکر است که توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان به تاریخ 29 فوریه 2020 در دوحه قطر امضا شد که براساس آن، گروه طالبان باید در راستای کاهش خشونت و اقدامات ضد «تروریستی» کار کند و در مقابل تمام سربازان، پرسنل اطلاعاتی و شرکتهای امنیتی خصوصی آمریکایی تا مه 2021 از افغانستان خارج شوند.
اما کاخ سفید به تاریخ 22 ژانویه 2021 اعلام کرد که دولت جدید آمریکا توافق صلح با گروه طالبان را بررسی میکند که روی چه موضوعاتی در آن مذاکره شده است.