ادامه دیدارهای طالبان با مقام‌های ایران؛ظریف درباره اوضاع افغانستان با طالبان بحث کرد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کرد، ملا عبدالغنی برادر معاون سیاسی رهبر طالبان یک‌شنبه 31 ژانویه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مورد اوضاع افغانستان صحبت کرد.

محمد نعیم در توییتی نوشت، این دیدار در «فضای خوب» در تهران پایتخت ایران برگزار شد و مسایل مربوط به دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

Advertisement

او در ادامه نوشت: «هم چنان پیرامون وضعیت افغانستان، مذاکرات بین‌الافغانی، عملی شدن کامل توافق‌نامه دوحه، و ضرورت صلح و امنیت در افغانستان و منطقه نیز بحث‌ها صورت گرفت».

بند کمال‌خان؛ مخرج مشترک ایران و طالبان

شاه‌حسین مرتضوی مشاور رئیس جمهوری افغانستان با نشر تصاویر دیدار هیأت طالبان با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در توییتی نوشت: «ظریف ملاغنی برادر را راهنمایی می‌کند! مخرج مشترک ایران و طالبان: بند کمال‌خان!».

بند (سد) کمال‌خان یکی از مهم‌ترین پروژه‌های اقتصادی افغانستان است که در ولسوالی «چاربرجک» به فاصله 95 کیلومتری جنوب شهر زرنج مرکز ولایت نیمروز در غرب افغانستان و هم‌مرز با ایران موقعیت دارد. این بند به هدف کنترل آب‌های شیرین و آب‌های موسمی (سیلاب) در افغانستان ساخته شده است.

برغم اعتراض‌های مکرر مقام‌های تهران به کابل در رابطه با راه‌اندازی پروژه سد کمال‌خان، مقام‌های افغانستان روز سه‌شنبه 12 ژانویه 2021 از آمادگی‌ها برای آغاز آب‌گیری بند(سد) کمال‌خان در ولایت نیمروز در همسایگی ایران خبر دادند.

همچنان مقام‌های افغانستان به تاریخ 24 اکتبر 2020 تایید کردند که شش تن از محافظان بند(سد) کمال‌خان در ولایت نیمروز در غرب این کشور و در همسایگی ایران توسط طالبان کشته شدند.

شایان ذکر است که ملا عبدالغنی برادر معاون سیاسی و رییس دفتر طالبان در قطر سه‌شنبه 26 ژانویه 2021 در رأس هیأتی از این گروه وارد تهران پایتخت ایران شد.

هیأت طالبان در سفری به تهران چهارشنبه 28 ژانویه 2021 با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز دیدار کرد که شمخانی پس از این دیدار در توییتی نوشت: « در ملاقات امروز( چهارشنبه 27 ژانویه 2021) با هیئت سیاسی طالبان، رهبران این گروه را در مبارزه با آمریکا مصمم دیدم. کسی که سیزده سال در گوانتانامو زیر شکنجه‌های آنان بوده، مبارزه با آمریکا در منطقه را کنار نگذاشته است».

اما یاسین ضیا رئیس ستاد ارتش افغانستان پنج‌شنبه 28 ژانویه 2021 به اظهارات علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران واکنش نشان داد و اعلام کرد، «درک و فهم شما نسبت به جنگ جاری در افغانستان نادرست است».

یاسین ضیا در توییتی نوشت: «متأسفانه درک و فهم شما به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نسبت به جنگ جاری در افغانستان نادرست است. طالب در برابر امریکا نی، بلکه در برابر مردم افغانستان می‌جنگد. ما در برابر هر گروه از دشمنان مردم افغانستان با قاطعیت عمل می‌کنیم».

سفر هیأت دیگر طالبان به مسکو

هم‌زمان با حضور هیأت طالبان در تهران، هیأتی دیگر این گروه به ریاست عباس ستانکزی عضو هیأت مذاکره کننده طالبان به مسکو پایتخت روسیه سفر کرد.

عباس ستانکزی معاون سیاسی طالبان جمعه 29 ژانویه 2021 در نشست خبری در مسکو پایتخت روسیه گفته بود: «امروز اگر اشرف غنی(رئیس جمهوری افغانستان) از جنگ دست بردارد و بگوید که من استعفا می‌دهم و حکومت جدید را به‌خاطر صلح قربانی بدهد ما حاضر هستیم که در حکومت جدید کار کنیم. به همین خاطر مذاکره می‌کنیم».

اما محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان دیشب (شامگاه جمعه) در این مورد واکنش نشان داد و اعلام کرد، او مانع صلح نیست بلکه قهرمان صلح است.

رئیس جمهوری افغانستان در مورد ایجاد حکومت موقت در افغانستان گفت: «ما در گذشته حکومت موقت داشتیم که سرانجامش خون‌ریزی بود».

«ایران به گروه طالبان مشروعیت می‌بخشد؟»

قبل از این برخی مقام‌های حکومت افغانستان از دیدارها و گفت‌وگوهای برخی کشورها با اعضای طالبان انتقاد کرده و گفته بودند، این اقدام باعث مشروعیت بخشیدن به این گروه می‌شود.

همزمان با سفر یک هیات گروه طالبان به ایران، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، میزبانی کشورها از طالبان را «خلاف اصول و قوانین جهانی» خواند.

صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در صفحه فیسبوک خود نوشته بود: «اصول و حقوق همسایگی می‌طلبد تا کشورهای همسایه تنها از تلاش‌های دولت مشروع افغانستان پشتیبانی کنند».

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در ادامه نوشته بود: «انتظار ما از کشورهای همسایه این نیست که از یک گروه هراس‌افگن که هنوز هم دست‌هایشان به خون افغان‌های بی‌گناه سرخ است و به ویرانی افغانستان می‌اندیشند، میزبانی کنند».

صدیقی افزود: «به باور ما، میزبانی از چنین گروهی خلاف تمام اصول و روابط میان کشورهاست، به ویژه برای حکومت افغانستان که همیشه خواهان روابط حسنه و نیک با همسایه‌های خود می‌باشد».

اعتراف فرماندهان طالبان از حمایت ایران از آنان

حدود یک سال قبل ملا شیرمحمد، یکی از سرگروهان سابق طالبان در ولایت فاریاب در شمال افغانستان هنگامی که به روند صلح پیوست اعتراف کرد: «طالبان مستقل نیستند و از سوی ایرانی‌ها، پاکستانی‌ها و چیچینی‌ها فرماندهی می‌شوند».
همچنان، ملا عبدالغفار طوفان یکی از فرماندهان ارشد طالبان در ولایت بادغیس در غرب افغانستان که در ماه اوت 2018 به دولت پیوست گفت، کشورهای ایران، روسیه و چین افرادش را حمایت مالی و نظامی می‌کردند.

ملا عبدالغفار طوفان با 50 تن از افرادش در ولایت بادغیس افغانستان به روند صلح پیوستند. این فرمانده ارشد طالبان گفت: «ایران، روسیه و چین این سه کشور به ما کمک می‌فرستند و از داخل هر ولایت هم مثل این سه کشوری که نام گرفتم همین قسم فیودال‌های است که برای طالبان مرمی، مهمات کمک می‌کنند و همین است که می‌گویند افغانستان جور نمی‌شود».

«ایران برای گروه طالبان سلاح و مهمات فراهم می‌کند»

قابل ذکر است که ایران متهم به حمایت مالی و تسلحاتی گروه‌های «تروریستی» به شمول گروه طالبان در افغانستان است و بارها از نزد جنگجویان گروه طالبان اسلحه‌های ساخت ایران بدست آمده است.
در ماه مه 2018 طالبان به ولایت فراه افغانستان به صورت گروهی حمله کردند و برای ساعت‌ها با نیروهای امنیتی و دفاعی افغان جنگیدند، سربازان افغان حمله طالبان را به عقب زدند.

مقام‌های امنیتی ولایت فراه گفته بودند که در این حمله دست‌کم 300 طالب کشته و ده‌ها تن دیگر آنان دستگیر شدند.
پس از آن، فضل احمد شیرزاد فرمانده پولیس فراه (در آن زمان) در یک نشست خبری اعلام کرد، سلاح‌های که از نزد جنگجویان طالبان بدست آمده ساخت ایران اند.
فضل احمد شیرزاد اضافه کرد، ایران با تمویل و تجهیز کردن گروه طالبان تلاش دارد ناامنی‌ها را در این ولایت بیشتر سازد. او اظهار کرد: «ایران، با تمویل و تجهیز کردن گروه طالبان در فراه مستقم در ناامنی‌های این ولایت دست دارد، زیرا ولایت فراه برای این کشور از اهمیت زیاد برخوردار است».
همچنان برخی از مقام‌های دیگر افغان نیز در گذشته دولت ایران را به همکاری و حمایت از گروه طالبان متهم کرده بودند؛ اما مقام‌های ایرانی همواره چنین اتهامات را رد کرده‌اند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم