مقامهای افغانستان تایید کردند که رحمتالله نیکزاد خبرنگار در ولایت غزنی در جنوب این کشور شامگاه دوشنبه 21 دسامبر در نتیجه حمله افراد مسلح ناشناس کشته شد.
به گزارش منابع خبری، فرماندهی پولیس ولایت غزنی افغانستان با تایید این خبر گفت، این رویداد درساحه «خواجهحکیم» مربوط حوزه اول امنیتی شهر غزنی رخ داد.
رحمتالله نیکزاد رئیس اتحادیه خبرنگاران در ولایت غزنی بود به عنوان خبرنگار با شبکه الجزیزه و خبرگزاری اسوشیتدپرس کار میکرد.
تا کنون کدام فرد یا گروهی مسئولیت این رویداد را به عهده نگرفته است. طالبان این حمله را محکوم کرده و از کشته شدن رحمتالله نیکزاد ابراز «تأسف» کرده است.
از سوی دیگر، دبورا لاینز نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در افغانستان هفته گذشته گفته بود که طی سال جاری میلادی شش خبرنگار و 10 فعال حقوقبشر در افغانستان کشته شدند و حکومت این کشور باید این حوادث را بررسی کند.
کشته شدن 100 خبرنگار در افغانستان طی 19 سال گذشته
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان به تاریخ 12 دسامبر 2020 اعلام کرد، طی 19 سال گذشته دست کم 100 خبرنگار در افغانستان کشته شدند که از این میان 16 خبرنگار آن شهروندان خارجی بودند.
این کمیته اضافه کرد، از سال 2001 تا کنون خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود «بهای گرانی» پرداخته اند، بیش از 60 رسانه مورد حمله قرار گرفته و تخریب شدهاند و صدها تهدید علیه خبرنگاران و رسانهها ثبت شده است.
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گروه طالبان و داعش را مسئول بیشترین موارد قتل خبرنگاران و حمله به رسانهها عنوان کرد.
کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان، سازمان بینالمللی حمایت از رسانهها و سازمان گزارشگران بدون مرز با نشر اعلامیهای مشترک از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستد تا در زمینه کاهش خشونت علیه خبرنگاران اقدامات جدی انجام دهد.
نگرانی عمیق کمیسیون حقوقبشر از تأثیر تداوم قتلهای هدفمند بر کار رسانهای در افغانستان
کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان چهارشنبه 16 دسامبر 2020 با نشر اعلامیهای نوشت، از تأثیر تداوم قتلهای هدفمند بر کار نهادهای غیرنظامی، رسانهای و حقوقبشری «عمیقاً نگران» است.
در این اعلامیه آمده بود، قتلهای هدفمند 31 درصد کل تلفات غیرنظامیان را در 6 ماه نخست سال 2020 تشکیل میدهد.
در این اعلامیه ذکر شده بود: «945 غیرنظامی (شامل زنان، کودکان، خبرنگاران، فعالان حقوقبشر، کارمندان نهادهای ملکی دولت و دیگر شهروندان) در نتیجه این قتلهای پرشمار قربانی شدهاند که در جنگ هیچگونه شرکت و سهمی نداشتهاند».
براساس این اعلامیه، حملات بر غیرنظامیان مصداقهای آشکار «جنایت جنگی» است، پیگیری عاملان آنها مشمول مرور زمان نمیشود و در هر زمان و مکان پاسخگو خواهند بود.
از سوی دیگر، سفارتخانه کشورهای عضو اتحادیه اروپا مقیم کابل، استرالیا، کانادا، آمریکا و ناتو به تاریخ 7 دسامبر 2020 با نشر اعلامیهای مشترک حملات هدفمند بالای رسانهها، جامعه مدنی، رهبران و گروههای مذهبی و غیرنظامیان را شدیداً محکوم کردند و اعلام نمودند، طالبان و سازمانهای مختلف «تروریستی» مسئول بیشترین تلفات غیرنظامیان در افغانستان هستند.
شایان ذکر است که افغانستان یکی از خطرناکترین، ناامنترین و مرگبارترین کشورهای جهان برای خبرنگاران و فعالان رسانهیی گفته شده است که طی کمتر از دو ماه گذشته سال جاری یما سیاوش، الیاس داعی، محمد رفیع صدیقی، ملالی میوند، فردین امینی و رحمتالله نیکزاد از جمله خبرنگاران افغان بودند که در نتیجه حملات انفجاری و حمله مهاجمان مسلح در افغانستان کشته شدند.