عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و رئیس لویه جرگه مشورتی صلح از بلقیس روشن عضو پارلمان این کشور به دلیل برخورد خشونتآمیز با وی در تالار لویه جرگه مغذرت خواست.
عبدالله در مصاحبه با تلویزیون ملی افغانستان گفت: «از طریق همین تربیون معذرت میخواهم از خانم روشن. این روش را جز روش و ارزشهای که نظام ما استوار است نمیدانیم و غیر قابل قبول است و باید مورد بررسی قرار بگیرد».
در همین حال، بیشتر شهروندان افغان و شماری از نهادهای حامی آزادی بیان در مورد برخورد خشونتآمیز با بلقیس روشن عضو پارلمان افغانستان در تالار لویه جرگه مشورتی صلح در کابل واکنش شدید نشان دادند.
کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان در صفحه فیسبوک خود نوشت: «در لویهجرگه مشورتی صلح با دو معترض، پس از بیان نظر انتقادیشان، برخوردی در تضاد با ارزشهای قانون اساسی و حقوق بشری و در تعارض با اصل اساسی جرگه (تبادل آزاد آرای مشورتی) شد».
کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان از حکومت خواست که از حق آزادی بیان همه شهروندان دفاع و محافظت کند.
در همین حال، نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان(نی) با نشر اعلامیهای نوشت، از آزادی بیان باید حراست شود و نباید در نشستهای ملی به این ارزش پشت پا زده شود.
در این اعلامیه آمده: «جرگهی مشورتی صلح در کابل با حضور هزاران اشتراک کننده دایر شد. در جریان سخنرانی محمداشرف غنی، رئیس جمهور، یکی از شرکت کنندگان، خانم بلقیس روشن، با شعار «به طالبان جنایتکار، باج ندهید» میخواست که صدای اعتراضش را بلند کند، اما با خشونت مواجه شده و صدایش گذاشته نشد که بلند شود».
نی تاکید کرد: «آنچه با اینرویداد، روشن میشود، خلافورزی از قوانین نافذ، از جمله قانون اساسی افغانستان است. مادهی 34 قانون اساسی افغانستان، آزادی بیان را از هرگونه تعرض مصئون دانسته است. دفتر نی حمایت کنندهی رسانههای آزاد افغانستان از حکومت افغانستان و شخص رئیس جمهور میخواهد تا برای بررسی این قضیه، شرایط و اوامر لازم را مهیا و اصدار نماید».
در کنار حاشیه به متن هم توجه کنید
شاهحسین مرتضوی مشاور رئیسجمهوری افغانستان امروز شنبه در ارتباط به واکنشهای شهروندان افغان و رسانهها به برخورد خشونتآمیز بلقیس روشن نوشت، در کنار حاشیه به متن هم توجه کنید.
مرتضوی در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشت: «از دیروز تاحالا بیشتر تمرکز روی حاشیههای جرگه شده است. شاید خانم روشن در این هدف خود موفق شده باشد. اما از رسانهها، فعالان جامعه مدنی، نخبهگان، سیاسیون و همه اقشار جامعه انتظار میرود که در کنار حاشیه به متن هم توجه کنند».
وی در ادامه نوشت: «بحث بر سر مرگ و زندگی است. بحث بر سربقای افغانستان و توسعه ارزشهای بدست آمده است. تمرکز به حاشیهها سبب میشود که بنیادیترین موضوع کشور به فراموشی سپرده شود. تمرکز به حاشیهها همه را برای همیشه به حاشیه خواهد برد. سرنوشت جمعی، خرد جمعی و تصمیم جمعی را میطلبد. تنها حکومت برنده و بازنده این بازی نخواهد بود. برنده و بازنده تمام مردم خواهد بود».
شایان ذکر است که بلقیس روشن عضو مجلس نمایندگان افغانستان جمعه 7 اوت در جریان سخنرانی محمد اشرف غنی رئیسجمهوری این کشور در مراسم گشایش لویه جرگه مشورتی صلح در کابل اعتراض کرده گفت: «باج دهی به طالبان وحشی خیانت ملی است».
پس از اعتراض بلقیس روشن یک خانم دیگر در تالار لویه جرگه در مقابل این اعتراض وی واکنش نشان داد و بلقیس روشن را لتوکوب کرد.
لویه جرگه(نشست بزرگان) جمعه 7 اوت امسال برای بحث و تصمیمگیری در مورد سرنوشت 400 زندانی طالبان با اشتراک 3200 نفر از سراسری افغانستان در شهر کابل آغاز شد هنوز ادامه دارد.