پس از آنکه محمد اشرف غنی رئیسجمهوری افغانستان اعلام کرد که صلاحیت آزادی 400 زندانی طالبان را به لوی جرگه مشورتی(نشست بزرگان) واگذار میکند، اما آمریکا پیشنهاد کرده که صدها زندانی طالبان پس از رهایی تحت نظارت باشند.
خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام ارشد آمریکایی گزارش داد، واشنگتن برای رفع موانع از سر راه آغاز مذاکرات بینالافغانی پیشنهاد کرده است که صدها زندانی طالبان که متهم به انجام حملات خونین هستند به بازداشت خانگی منتقل شوند و تحت نظارت مشترک دولت افغانستان و گروه طالبان باشند.
از سوی دیگر، محمد اشرف غنی رئیسجمهوری افغانستان جمعه 31 ژوئیه 2020 در پیام عیدیاش اعلام کرد، صلاحیت رهایی 400 زندانی طالبان را به لویه جرگه مشورتی واگذار میکند.
روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان گزارش داد، محمد اشرف غنی در پیام عیدیاش گفت، مطابق به قانون اساسی و قانون جزای این کشور، او صلاحیت رهایی 400 زندانی طالبان را ندارد و به این منظور برای مشورت با مردم، لویهجرگه مشورتی را فرا میخواند.
رئیسجمهوری افغانستان گفت، دولت تا کنون چهار هزار و 600 زندانی طالبان را مطابق به فهرست دریافت شده از سوی این گروه، رها کرده است.
او تأکید کرد: «لویه جرگه در مورد مشورت روی رهایی 400 زندانی طالبان بهخاطری برگزار میشود که تمام موانع در برابر صلح از سوی دولت جمهوری اسلامی افغانستان برداشته شود و در عین حال هیچ بهانهای برای آغاز مذاکرات بینالافغانی باقی نماند».
دولت افغانستان پیش از این گفته بود، این 400 زندانی طالبان جرایم سنگین و جرایم ضدبشری را مرتکب شده و رها نمیشوند.
از سوی هم، رییسجمهوری افغانستان گفت که در پاسخ به آتشبس طالبان و به نشان «حسن نیت و تسریع روند صلح» 500 زندانی دیگر طالبان را نیز تا روز چهارم عید از زندانها آزاد میکند.
به گفته محمد اشرف غنی، این 500 نفر شامل فهرست پنجهزار نفری زندانیان طالبان نیست و در بدل نیروهای امنیتی و غیرنظامیانی که نزد طالبان اسیر شدهاند، رها میشوند.
قابل ذکر است که با رهایی این 500 زندانی، شمار زندانیان رهاشده طالبان به پنجهزار و 100 نفر خواهند رسید.