واکنشها به انفجار کابل؛ حمله بر خبرنگاران حمله بر آزادی بیان است
حمله انفجاری روز گذشته به موتر حامل کارمندان تلویزیون خصوصی خورشید در شهر کابل با واکنشهای شدید داخلی و خارجی روبهرو شده و این حمله را شدیداً محکوم کردند.
سفارت آمریکا در کابل با محکوم کردن این حمله در توییتی نوشت: «حمله بر رسانهها حمله بر آزادی و پیشرفت افغانستان است. ما در کنار رسانههای آزاد ایستادهایم و برای افغانستان صلحآمیز سخت کار میکنیم».
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در توییتی نوشت، وقتی خبرنگاران مورد حمله قرار میگیرند جوامع مورد حمله قرار میگیرند. هیچ دموکراسی بدون آزادی مطبوعات نمیتواند عمل کند و هیچ جامعهای بدون خبرنگاران عادلانه نیست.
پیتر پروگیل سفیر آلمان در کابل در توییتی نوشت: «آزادی مطبوعات کلید جامعه دیموکراتیک و آزاد است. ما در حمایت از رسانههای افغانستان هستیم. ژورنالیستان هدف نیستند».
دیف میتکف سفیر کانادا در کابل در توییتی نوشت: «کانادا از تمام حملات علیه آزادی مطبوعات و رسانهها ابراز تأسف میکند. ما باید از آزادی رسانهها دفاع کنیم. خبرنگاران هدف نیستند».
واکنشهای داخلی
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشت: «تروریستان وحشی بدانند که با کشتن خبرنگاران و کارمندان تخنیکی عرصه خبررسانی نه تنها آزادی بیان خفه نمیشود، بلکه فهرست جنایات آنان در انظار عامه طویل تر میگردد».
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان با محکوم کردن این حمله در توییتی نوشت: «بدون شک، حمله بر کارمندان رسانهیی، حمله بر آزادی بیان و فعالیتهای آزاد رسانهها در افغانستان بوده و قابل بخشش نیست».
محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان در توییتی نوشت: «حمله به موتر کارمندان تلویزیون خورشید، جنایت بابخشودنیست. حمله بر فعالان رسانهیی حمله بر آزادی بیان و رسانهها است. این گونه حملات صدای هیچ خبرنگار را خاموش ساخته نمیتواند».
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان نیز گفته این حمله از سوی دشمنان انسانیت و آزادی بیان صورت گرفته است.
همچنان، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با نشر اعلامیهای نوشت: «حمله بر رسانهها و فعالان رسانهای، حمله بر آزادی بیان و نقض آشکار حقوق بشر و جنایت جنگی است».
این کمیسیون از نهادهای مسئول حکومتی خواستار بررسی همه جانبه، شناسایی و پیگرد عاملان و اجرای عدالت است.
از سوی دیگر، نهادهای حامی خبرنگاران افغان از حکومت افغانستان میخواهند که این رویداد را به گونه جدی بررسی کند و عاملان آن را دستگیر به پنجه عدالت بسپارد.
دفتر حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان(نی) در اعلامیهای نوشت: « میر واحد شاه امیری خبرنگار و شفیق الله کارمند بخش تخنیک این تلویزیون شهید و یک خبرنگار و یک گرداننده برنامه و 3 کارمندان بخش تخنیک این رسانه نیز در این رویداد زخم برداشته اند».
دفتر نی از حکومت افغانستان میخواهد تا در شرایط موجود تضمین تامین امنیت جانی برای خبرنگاران را بدهد.
در همین حال، گزارشگران بدون مرز نیز از محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان خواهان حفاظت بیشتر از خبرنگاران در این کشور شده است.
همچنان، وزارت امور داخله افغانستان اعلام کرده که موتر حامل کارمندان تلویزیون خورشید عصر شنبه 30 مه در ساحه «کلوله پشته» شهر کابل آماج یک حمله انفجاری قرار گرفت. این وزارت اطمینان داده که این حمله بهگونه همهجانبه بررسی میشود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، گروه داعش مسئولیت حمله بر کارمندان تلویزیون خصوصی خورشید در شهر کابل را بر عهده گرفت.
گفتنی است که افغانستان یکی از ناامنترین، مرگبارترین و خطرناکترین کشورها برای خبرنگاران و فعالان رسانهای گفته شده است و نهادهای حامی خبرنگاران افغان نیز سه سال گذشته را خونینترین سالها برای خبرنگاران و فعالان رسانهای این کشور یاد کردهاند.