حقوق بشر افغانستان: مهاجرین افغان توسط نیروهای ایران به رودخانه انداخته شدند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

کمیسیون مستقل حقوق‌ بشر افغانستان به تازگی با نشر گزارشی در مورد غرق شدن مهاجرین افغان در مرز ایران اعلام کرد، مهاجرین افغان توسط نظامیان پاسگاه مرزی «ابراهیم خانی» که وابسته به نیروهای انتظامی ایران هستند شکنجه شدند پس از آن بدون هیچ ابزار محافظتی مجبور به عبور از رودخانه هریرود شده‌اند.

براساس گزارش شبکه طلوع نیوز، در گزارش کمیسیون حقوق‌بشر از میان 18 گفت‌وگو شونده هشت تن که خودشان را نجات داده‌اند گفته‌اند که شماری از شهروندان افغان از سوی نیروهای مرزی ایران به گلوله نیز بسته شدند. این کمیسیون تاکید کرده در جریان تحقیقات در این مورد نباید سیاسی برخورد شود.

Advertisement

ذبیح الله فرهنگ، رییس نشرات و ارتباطات کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان به طلوع نیوز گفت: «اینان مدعی شده‌اند که با تهدید روبه‌رو شده‌اند. بالای این‌ها فیر صورت گرفته از سوی نیروهای مرزی پاسگاه ابراهیم خانی و گفته شده که باید از مرز عبور کنند».

فرهنگ اضافه کرد: «مطابق به قوانین بین‌المللی باید با عاملان چنین نقض حقوق‌بشری برخورد جدی صورت بگیرد تا از تکرار چنین رویدادها جلوگیری شود».

براساس گزارش کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان، نظامیان مرزی ایران از مهاجرین افغان پول گرفته اند و تهدید کرده که علف‌های پیرامون پاسگاه «ابراهیم خانی» را پاک کنند.

در همین حال، عبدالستار حسینی یکی از اعضای هیأت تحقیق دولت افغانستان در مورد حادثه غرق شدن مهاجرین افغان در مرز ایران گفته است: «دولت ایران باید در نخست عذرخواهی کند از افغانستان، سپس تمام عاملان قضیه که آن مرزبانان با نام و همه مشخصات پیش ما است محاکمه شوند».

سفارت ایران در کابل هنوز در این مورد چیزی نگفته است.

سفر هیأت دیپلماتیک ایران به کابل

وزارت امور خارجه افغانستان چهارشنبه 20 مه 2020 با نشر اعلامیه‌ای نوشت، هیأت دیپلماتیک ایران به هدف بررسی حادثه غرق شدن مهاجرین افغان در امتداد مرزی دو کشور وارد کابل خواهد شد تا این حادثه به‌گونه مشترک بررسی شود.

در این اعلامیه آمده براساس موافقت‌نامه کمیساران سرحدی ایران و افغانستان منعقده سال 1335 خورشیدی، هیأت دیپلماتیک ایران به هدف بررسی همه‌جانبه حادثه غرق شدن مهاجرین افغان وارد کابل خواهد شد.

براساس این اعلامیه، در راس این هیئت محسن بهاروند معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران قرار دارد.

در ادامه این اعلامیه ذکر شده: «سفر هیأت عالی‌رتبه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به کابل و تحقیق مشترک روی اسناد و مدارک حادثه، می‌تواند به روشن‌سازی جزییات آن، اخذ تصامیم بعدی از سوی دو دولت و جلوگیری از تکرار حوادث مشابه در آینده مساعدت نماید».

ایران: موضوع غرق شدن اتباع افغانستانی صحت ندارد

قاسم رضایی جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران دوشنبه 18 مه 2020 اعلام کرد، ماجرای غرق شدن اتباع افغان در مرز ایران صحت ندارد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، رضایی گفت: «زمانی که موضوع غرق شدن تعدادی از اتباع مطرح شد، بلافاصله با فرمانده مرزبانی "تایباد" تماس گرفتم و با بررسی‌های به عمل آمده، مشخص شد چنین موضوعی وجود نداشته و اصلا چنین روحیه ای در مرزبان های ایران وجود ندارد».

رضایی ادامه داد: «به هیچ عنوان این موضوع قابل باور نیست و نمی‌شود این فتنه را به مرزبانان ناجا نسبت داد و این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد».

وی مدعی شد که ماجرای غرق شدن اتباع افغان در نقطه صفری مرزی یک «توطئه و فتنه جدید» برای ایران است که توسط آمریکا دامن زده می‌شود.

از سوی دیگر، گران هیواد سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان شامگاه یک‌شنبه 17 مه 2020 در پیام ویدئویی گفت، کمیساران ایرانی اسناد و شواهد در مورد غرق شدن مهاجرین افغان در مرز ایران را نپذیرفتند و تحقیقات همه‌جانبه در این مورد وارد مرحله سوم شد.

هیوان اضافه کرد، تحقیقات اول توسط هیئت تحقیق افغانستان به ریاست محمد حمید طهماسی با بازدید از محل حادثه انجام شد که در این تحقیق اسناد و شواهد جمع آوری و مستند سازی گردیده و هویت قربانیان این حادثه نیز شناسایی شد.

وی علاوه کرد، هیأت‌های افغانستان و ایران براساس موافقت‌نامه سال 1335 خورشیدی تحقیقات مشترک در مورد غرق شدن مهاجرین را در محل حادثه انجام دادند که هیأت افغانستان تمام مدارک و شواهد را به اختیار هیأت ایرانی در میان گذاشته اما هیأت ایرانی آن را نپذیرفتنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان تاکید کرد، براساس مفاد موافقت‌نامه سال 1335 خورشیدی، تحقیق به مراجع دیپلماتیک دو کشور ارجاع گردیده و قرار است در مورد این حادثه توسط هیأت‌های بلندرتبه دیپلماتیک دو کشور تحقیق شود.

گفتنی است که برخی از مهاجرین افغان برگشته از مرز ایران مدعی‌اند که مرزبانان ایرانی 50 تن از کارگران افغان را بعد از شکنجه و دشنام به رودخانه هریرود انداختند.

هرچند قرار است هیأت‌های دیپلماتیک کابل – تهران به‌گونه مشترک این حادثه را بررسی کنند، اما مقام‌های ایرانی همواره این حادثه را رد کرده می‌گویند، این یک ماجرای «دروغ» و ساختگی است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم