جنرال کنت مکنزی، فرمانده سنتکام (فرماندهی مرکزی امریکا) به تازگی در سفری از قبل اعلام نشده وارد کابل پایتخت افغانستان شده و در نشستی گفت، ایران همیشه تا حدی نقش منفی در مسایل افغانستان داشته است.
او با انتقاد از فعالیت ایران علیه امریکا در افغانستان گفت، از فعالیتهای ایران در افغانستان نگران است.
به گزارش منابع خبری، مکنزی در ادامه تاکید کرد: «ایران همیشه تا حدی نقش منفی در مسایل افغانستان داشته، اما آنها ممکن دنبال فرصتی باشند تا از طریق گروههای نیابتی خود به نیروهای ائتلاف در اینجا صدمه بزنند. بنابراین ما خیلی نگران این موضوع هستیم».
سنتکام گفت: «روند نگرانکنندۀ مداخلات شرورانه» ایران را در افغانستان میبیند».
روزنامه امریکایی «واشنگتن تایمز» نیز به تاریخ 20 ژانویه 2020 گزارش داد، دولت ایران به منظور هدف قرار دادن نیروهای امریکایی در افغانستان، حمایتاش را از گروه طالبان گسترش میدهد.
از سوی دیگر، برخی نمایندگان ولایت فراه در مجلس نمایندگان افغانستان سه شنبه 28 ژانویه مدعی شدند، 20 هزار بشکه نفت(تیل) از ایران به گونه قاچاق از طریق بازارچه های غیرقانونی برای مخالفان مسلح دولت وارد ولایت فراه این کشور شده است.
این نمایندگان افغانستان به طلوع نیوز گفته بودند، ایجاد بازارچههای مشترک میان افغانستان و ایران غیرقانونی است و این بازارچهها برای غرب این کشور یک خطر جدی میباشد.
جلوگیری از شلیک موشکهای ایرانی به میدان هوایی قندهار
جمال ناصر بارکزی، سخنگوی فرماندهی پولیس قندهار در جنوب افغانستان به تاریخ 21 ژانویه 2020 به «سلام تایمز» گفت، هشت موشک ساخت ایران آماده شلیک به «میدان هوایی قندهار» در ولسوالی «تخته پل» این ولایت کشف شد.
بارکزی اضافه کرد: «هشت عدد راکتها به طول 1.5 متر در قریه مکیانو ولسوالی تخته پل ضبط شدند. اطلاعات اولیه ما نشان میدهد که این راکتها در ایران ساخته شده اند و به عناصر ضد دولتی داده شده بودند».
در همین حال، فرمانده پولیس یکی از ولسوالیهای قندهار که نخواست ناماش گرفته شود به «سلام تایمز» گفته است: «این موضوع جدیدی نیست که ایران در افغانستان دخالت میکند. نیروهای من در بسیاری از مواقع توسط جنگجویان طالب که از ایران پول و اسلحه دریافت میکردند اسیر یا کشته شدند».
وی اضافه کرد: «ما اسلحههای ایرانی را ضبط کردیم. ایران دارای گروههای مشخص طالبان در قندهار است که از آنها پشتیبانی لوژستیکی (تدارکاتی) سخاوتمندانه میکند تا این ولایت را ناامن و از منافع ایران در اینجا محافظت کنند».
این فرمانده پولیس مدعی شد: «ایران بیش از یک هزار نفر تروریستان در فراه، نیمروز، هلمند و قندهار دارد که به نمایندگی از ایران میجنگند».
این فرمانده پولیس اضافه کرد: «حتی هزینههای خانوادههای آنها توسط ایران پرداخت میشود. من شخصاً از قندهار هستم، و من دقیقاً تمام آن طالبان را میشناسم که طبق دستورالعملهای ایران میجنگند. ما از نیروهای خارجی میخواهیم که دخالتهای ایران را در منطقه کنترل کنند».
خانواده برخی طالبان با نظارت و محافظت سپاه در ایران
عطاجان حقبیان، رئیس شورای ولایتی زابل افغانستان به «سلام تایمز» گفته است: «ایرانیها طی 18 سال گذشته از زمان ایجاد حکومت جمهوری اسلامی افغانستان، با رهبران برخی گروههای طالبان در تهران و مشهد ملاقات داشته اند».
حقبیان مدعی شد: «حتی خانوادههای برخی طالبان تحت نظارت مستقیم و محافظت از سپاه پاسداران انقلاب در ایران زندگی میکنند. این طالبان فعالیتهای تروریستی را در فراه، نیمروز، زابل، ارزگان، کندهار و هلمند انجام میدهند».
وی گفت: «رژیم ایران مسئول کشته شدن افغانها و همچنان مردم در شرق میانه و منطقه است. رژیم ایران هرگز نمیخواهد که صلح در این کشورها پیروز شود. این رژیم همواره سعی کرده است جنگهایی را تحت عنوان مذهب انجام دهد».
از سوی دیگر، عبدالوهاب وردک، فرمانده سابق نیروهای هوایی افغانستان به تاریخ 8 ژانویه 2020 به شبکه «طلوع نیوز» گفته بود، دولت ایران به طالبان کمک نظامی میکند و جنگجویان این گروه را در مشهد آموزش نظامی میدهد.
وردک اضافه کرد، دولت ایران با طالبان روابط نزدیک دارد، جنگهای که در غرب افغانستان به خصوص در ولایت فراه است سلاحهای ایرانی دیده شده که به طالبان کمک کردند و جنگجویان طالبان در مشهد ایران آموزش نظامی میگیرند.
اما مقامهای ایرانی همواره چنین اتهامات را رد کرده اند.