«20 هزار بشکه نفت از ایران برای مخالفان مسلح وارد افغانستان شده است»
برخی نمایندگان ولایت فراه در مجلس نمایندگان افغانستان سه شنبه 28 ژانویه مدعی شدند، 20 هزار بشکه نفت(تیل) از ایران به گونه قاچاق از طریق بازارچه های غیرقانونی برای مخالفان مسلح دولت وارد ولایت فراه این کشور شده است.
این نمایندگان افغانستان میگویند، ایجاد بازارچههای مشترک میان افغانستان و ایران غیرقانونی است و این بازارچهها برای غرب این کشور یک خطر جدی میباشد.
همایون شهیدزاده، نماینده مردم فراه در مجلس نمایندگان افغانستان به شبکه «طلوع نیوز» گفت، دو بازارچه در ولایتهای فراه و نیمروز و هفتگی در ولسوالی شیندند هرات باز میشود و تیل به گونه مستقیم به مخالفان مسلح دولت انتقال مییابد.
شهیدزاده اضافه کرد، بشکههای نفت از یک منطقه ایران به گونه قاچاق وارد ولسوالی «لاش و جوین» ولایت فراه میشود و این ولسوالی تحت کنترل طالبان است.
شهیدزاده علاوه کرد، جنگ افزارها، ماینها، تیزابها و موادهای دیگر نیز از ایران به گونه قاچاق وارد افغانستان میشود.
بلقیس روشن، نماینده دیگر ولایت فراه در مجلس نمایندگان افغانستان میگوید، اوضاع این ولایت شکننده است و مخالفان مسلح دولت بیشتر از این بازارچههای غیرقانوی سود میبرند.
سفارت ایران در کابل هنوز در این مورد چیزی نگفته است.
قاچاق کالاهای تاریخ گذشته از ایران به افغانستان
سید ولی سلطان، والی نیمروز در غرب افغانستان اخیراً اعلام کرد، ایران از طریق بازارچههای مرزی خود کالاهای بازرگانی و تاریخ گذشته را به گونۀ قاچاقی به این ولایت وارد میکند.
به گزارش رادیو «سلام وطندار» سیدولی سلطان گفت، پس از بستن بازارچههای مرزی در مرز نیمروز، ایران از مدتی به اینسو کالاهایش را از بخشهای ناامن «گمشاد» و «گلدانی» در مرز این ولایت که زیر حاکمیت طالبان قرار دارند، به گونۀ قاچاقی به افغانستان انتقال میدهد.
سلطان تایید کرد، بیشتر کالاهای ایرانی که به گونۀ قاچاقی وارد ولایت نیمروز میشوند، تاریخ مصرف آنها گذشته است.
والی نیمروز علاوه کرد، بارها به گونۀ رسمی از ایران خواسته شده تا کالاهای بازرگانیاش را به گونۀ قانونی و از طریق گمرک به افغانستان وارد کند، اما دولت ایران به این خواست توجه نکرده است.
وی اظهار کرد، چند سال پیش تفاهمنامۀ میان مقامهای محلی این ولایت و استان سیستانوبلوچستان ایران امضا شده بود که بر بنیاد آن روزانه حدود 200 موتر کالاهای بازرگانی هر دو کشور بدون پرداخت محصول گمرکی از مرز عبور و مرور میکردند.
به گفتۀ او، اما پس از آنکه دیده شد ایران از این رهگذر یکطرفه سود میبرد این تفاهمنامه به گونۀ یکطرفه از سوی دولت افغانستان لغو شد.
سفارت ایران در کابل هنوز در این مورد چیزی نگفته است.
افغانستان از طریق ولایت نیمروز، فراه و هرات با ایران مرز مشترک دارد و نیمروز یکی از ولایتهای است که بیشترین کالاهای بازرگانی هر دو کشور از این ولایت عبور و مرور میکند.