«بدلیل رابطه ایران با طالبان کشته شدن سلیمانی اوضاع افغانستان را متشنج‌تر خواهد ساخت»

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

برخی از فعالان سیاسی افغان گفته‌اند، بدلیل ارتباط دولت ایران با طالبان، کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس شاخه بیرون مرزی سپاه پاسداران ایران اوضاع منطقه و به خصوص افغانستان را بیشتر متشنج خواهد ساخت.

به گزارش منابع خبری، عبدالله قزلق، معاون حزب جنبش ملی افغانستان گفت، دولت ایران با طالبان ارتباط دارد و کشته شدن سلیمانی بر روند صلح تأثیر منفی خواهد گذاشت.

Advertisement

تیم عاصی، معاون سابق وزارت دفاع ملی افغانستان در این باره گفت، کشته شدن قاسم سلیمانی باعث گسترش جنگ در منطقه خواهد شد که کابل بیشتر از دیگر کشورها آسیب خواهد دید.

اسدالله ندیم، آگاه نظامی افغانستان گفته است، کشته شدن قاسم سلیمانی، ایران و امریکا را بیشتر از گذشته در تقابل هم قرار داده و این کار باعث گسترش دامنه جنگ در منطقه خواهد شد.

حکومت افغانستان هنوز در مورد کشته شدن قاسم سلیمانی چیزی نگفته؛ اما حامد کرزی، رییس جمهوری سابق این کشور با نشر خبرنامه‌ای نوشت: «این اقدام موجب افزایش تنش‌ها و خصومت‌های بیشتر در منطقه ما شده و به ثبات و صلح بیش از پیش آسیب می‌رساند».

ریاست اجرایی افغانستان نیز با نشر خبرنامه‌ای نوشت: «افغانستان به عنوان یکی از قربانیان دهشت افگنی و خشونت، خواهان تنش زدایی در روابط منطقه‌یی و بین المللی می‌باشد و امیدوار است حوادث اخیر بالای وضعیت و همکاری دوستان و متحدان کشور ما در افغانستان تأثیر منفی نگذارد».

عبدالعلی محمدی، مشاور سابق محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان در صفحه رسمی فیسبوک‌اش نوشت: «کشته شدن قاسم سلیمانی، بهای آتش زدن سفارت آمریکا در بغداد. ایران تلاش دارد آتش جنگ را از مرزهای خود دور نگاه دارد اما بداند دود آتش جنگ در خانه همسایه، به چشم خودش هم می‌رود. سلیمانی؛ فرمانده سپاه قدس ایران، در بغداد کشته شد».

احمد سعیدی، آگاه مسایل سیاسی افغانستان در صفحه رسمی فیسبوک‌اش نوشت: «باور من در هرجای که منافع امریکا متصور باشد، امکان آن وجود دارد که ایران به آنجا حمله کند. یکبار دیگر درخاورمیانه و افغانستان اوضاع متشنج تر خواهد شد. دولت افغانستان در چنین شرایطی حساس، باید بی‌طرفی خود را حفظ کند».

قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و دستیار او ابومهدی المهندس یکی از فرماندهان حشد الشعبی عراق بامداد جمعه سوم ژانویه 2020 در حمله موشکی امریکا به فرودگاه بین‌المللی بغداد کشته شدند.

وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) اعلام کرد، دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده فرمان کشتن قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران را صادر کرده است.

ارتباط دولت ایران با طالبان

امریکا و برخی از مقام‌های افغان در گذشته دولت ایران را متهم کردند که جنگجویان طالبان را در افغانستان حمایت مالی و نظامی می‌کند.

وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) در گذشته با نشر گزارشی نوشت، دولت ایران طالبان را در افغانستان حمایت مالی، نظامی و آموزشی می‌کند.

پنتاگون در گزارش‌اش تایید کرده بود، دولت ایران پول، آموزش و اسلحه در دسترس طالبان قرار می‌دهد. اما مقام‌های ایرانی همواره چنین اتهامات را رد کرده‌اند.

واکنش برخی کاربران افغان در شبکه های اجتماعی به کشته شدن قاسم سلیمانی

برخی کاربران افغان در شبکه‌های اجتماعی جمعه سوم ژانویه 2020 در مورد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس شاخه بیرون مرزی سپاه پاسداران ایران واکنش نشان دادند.

مسعود حسینی، عکاس افغان در صفحه رسمی توییترش نوشت: «سلیمانی بسیاری از مهاجرین افغانستانی را با فریب و حیله و در قالب گروه فاطمیون به سوریه می‌فرستاد تا برای منافع ایران و روسیه بجنگند. روسیه هم ایران را تنها رها کرد!».

دوست علی دولت پور، کاربر دیگر افغان نوشت: «این آقای سلیمانی اگر برای ما جفا نکرده باشد کاری که هیچ نکرده است. اگر امروز قبرستان‌های سوریه و ایران پر از فرزندان هزاره است و هزاران مادر داغدار در افغانستان روزها و شب در انتظار فرزندان شان چشم پر اشک دارد از خیرات سری همین آدم‌ها امثال شان است».

قابل ذکر است که منابع امنیتی افغانستان بتاریخ 31 مارس 2019 گفته بودند، که 10هزار شهروند این کشور که از سوی حکومت ایران در قالب «لشکر فاطمیون» برای جنگ به سوریه کار می‌کردند، به افغانستان بازگشته‌اند.

براساس گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام وزارت امور داخله افغانستان که نخواست نام‌اش فاش شود گفته بود، این افراد در چند سال گذشته در «لشکر فاطمیون» در ایران استخدام شده‌ بودند و در سوریه می‌جنگیدند؛ اما اکنون به افغانستان برگشته‌اند.

برخی منابع خبری کابل در ماه مارس 2019 گزارش داده بودند که نیروهای امنیتی افغانستان در صدد دستگیری اعضای لشکر فاطمیون هستند؛ زیرا این جنگجویان را «خاین» تلقی می‌کنند. علاوه بر آن، این جنگجویان با تهدید گروه داعش نیز رو به رو هستند.

علی خامنه‌‌ای رهبر ایران در ماه مارس 2019 از جنگجویان لشکر فاطمیون که شهروندان افغانستان هستند، ستایش کرده و گفته بود، جنگجویان افغان در میدان‌های نبرد بیشتر از دیگران پایداری داشته‌اند.

حکومت افغانستان در مورد این سخنان خامنه‌ای واکنش شدید نشان داد و اعلام کرد، دولت ایران از فقر و مشکلات اقتصادی مهاجران افغان سواستفاده کرده‌ و این مهاجران را برای جنگ به سوریه می‌فرستد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم