منصور حاجی سرپرست اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران روز شنبه ادعا کرد که محور اعتراضات اخیر در شهر تهران، خارجیها به خصوص افغانها بودند و نسبت تبدیل شدن افغانها از کارگر به کارفرما ابراز نگرانی کرد، این سخنان بازتاب گسترده در افغانستان داشت.
به گزارش منابع خبری، حاجی مدعی شده که بیشترین اتباع خارجی در ایران افغانها هستند به این دلیل حضور افغانها در اعتراضات اخیر پٌر رنگ بودند.
منصور حاجی در ادامه صحبت هایش از پیشرفتهای کاری افغانها مقیم ایران ابراز نگرانی کرده میگوید، بیشتر افغانها در ایران از حالت کارگری به کارفرما تبدیل شدهاند.
او در همین حال، شهروندان افغانستان در این مورد واکنش نشان داده میگویند، دولت ایران همواره اخطار داده است که افغانها را از دانشگاهها اخراج میکند، فرصتهای تحصیلی و شغلی را از افغانها میگیرد و دولت ایران تنها از افغانها به عنوان کارگر استفاده میکند.
آنها از دولت ایران میخواهند به ارزشهای انسانی احترام بگذارند.
از سوی دیگر، گران هیواد، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان به «شبکه یک افغانستان» گفت، تا کنون هیچ سند رسمی وجود ندارد که نشان دهد افغانها در اعتراضات اخیر ایران نقش داشتند.
هیواد اضافه کرد، دولت ایران باید افرادی را که در چارچوب مظاهره کشته، زخمی و دستگیر شدهاند، تثبیت هویت کند تا مشخص شود که آیا افغانها بوده اند یا خیر؟
قابل ذکر است که کشور ایران در ماه نوامبر 2019 به دلیل افزایش قیمت بنزین شاهد اعتراضات سراسری بود که براساس گزارش رویترز، در این اعتراضات 1500 نفر کشته شدند.
خبرگزاری رویترز دوشنبه 23 دسامبر 2019 در گزارشی اختصاصی از قول سه منبع نزدیک به حلقه نزدیکان علی خامنهای رهبر ایران نوشت، در اعتراضات اخیر در این کشور، خامنهای دستور داده بود، «هر کاری لازم است برای متوقف کردن آن انجام دهید».
خبرگزاری رویترز نوشت، به گفته سه منبع نزدیک به حلقه نزدیکان خامنهای و یک مقام چهارم، علی خامنهای که چند روز پس از آغاز اعتراضات آبان (عقرب) «بیقرار شده بود» با جمع کردن مقامات ارشد امنیتی و دولتی خود، دستور داد: «هر کاری که لازم است برای متوقف کردن آن انجام دهید.»
یکی از این منابع به رویترز گفته است، خامنهای در این جلسه اظهار کرد که «جمهوری اسلامی در خطر است. برای پایان دادن به آن، هر کاری لازم باشد انجام دهید. دستور من این است».
به نوشته رویترز، این دستور خونینترین سرکوب معترضان را از زمان انقلاب اسلامی در سال 1979 را راهاندازی کرد که حدود 1500 نفر در آن کشته شدند.
این منابع نزدیک به رهبر ایران در حالی تعداد کشتهشدگان در اعتراضات را 1500 تن اعلام کردند که قبل از این، سازمان عفو بینالملل 16 دسامبر 2019 اعلام كرده بود، دستكم 304 تن در جریان سرکوب اعتراضهای سراسری در ایران كشته شدند.