پس از گذشت حدود 18 سال از سقوط حکومت طالبان در افغانستان و روی کار آمدن حکومت قانونی در این کشور، هنوز هم گروه طالبان در برخی از نقاط، برای مردم افغان تهدید هستند.
چندی پیش برخی مقامات ولایات افغانستان گزارش دادند، سطح جلبوجذب سربازان در این ولایات بدلیل تهدید طالبان حدود 50 درصد پایین آمده است.
به گزارش خبرنگار العربیه، مجتبی خان مسئول جلب و جذب ارتش ملی افغانستان گفته است که به دلیل تهدیدهای مستمر جنگجویان طالبان بسیاری از جوانان جرآت پیوستن به ارتش یا پلیس این کشور را ندارند.
خبرنگار العربیه در مصاحبههایی که با شماری از شهروندان افغانستان انجام داده به این نتیجه رسیده که طالبان برغم اینکه بر سر قدرت نیست اما هنوز اغلب قشرهای مردم این کشور را تهدید میکند.
افسران جلبو جذب ارتش ملی افغانستان در مصاحبهای با العربیه میگویند، فشار طالبان، تاکنون خسارات جدی بر سربازان پولیس و اردوی ملی این کشور وارد کرده است.
طالبان چگونه سربازان پولیس و ارتش ملی افغان را تهدید میکنند؟
به گفته این افسران در موارد زیادی طالبان با خانوادههای سربازان تماس میگیرند و با تهدید از آنان میخواهند تا با دولت همکاری نکنند.
پیشتر ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان این موضوع را تایید کرده و در مصاحبهای با خبرگزاری آسوشیتد پرس گفته بود، وقتی آنان شک کنند که کسی با حکومت یا نیروهای امنیتی کار میکند، با اقارب آن فرد تماس میگیرند و از او میخواهند تا کارش را با حکومت متوقف کند. مجاهد گفت: «ما برای درخواست از خانوادههای کسانی که با دولت همکاری کنند، از تلفون استفاده میکنیم».
فشار طالبان شامل چی چیزهایی میشود؟
فشار طالبان معمولا شامل جریمه خانوادههای سربازان، مجازات فزیکی سربازانی که به خانه برمیگردند، مصادرهی خانه و زمینهای آنان و حتی کشتن اعضای خانواده یا خود این سربازان میشود.
اخیرا مجتبی خان، رییس جلبوجذب ارتش ملی در ولایت بدخشان افغانستان با اشاره به جریمهی شش هزار دالری، گفت: «طالبان به پدر یک سرباز اردوی ملی گفتند که یا پسرش را به خانه فرا خواند یا به طالبان یک کلاشینکوف و 6000 دالر امریکایی جریمه بدهد و هنگامی که پسر به خانه برمیگردد، مورد ضربوشتم قرار میگیرد و از سوی طالبان زندانی میشود».
یک مقام امنیتی افغانستان که نخواست نامش فاش شود گفت، به طور متوسط 20 تا 30 سرباز ارتش ملی و پولیس هر روز در درگیریها کشته میشوند.
علی نجیبالله جوانی که قبلا با پولیس افغانستان همکاری داشته حدود پنج سال پیش به دلیل تهدید از سوی طالبات از افغانستان فرار کرد.
او که اکنون در دبی زندگی میکند، در گفتوگو با العربیه، گفت: «پس از این که طالبان پدر و کاکایم را کشتند من نمیدانستم به کجا فرار کنم در این میان با یکی از دوستانم که در امارات بود تماس گرفتم و از او کمک خواستم. دوستم توانست ویزایی برایم تهیه کند و مرا به امارات فراخواند.»
علی نجیب الله در شرح دلایل تهدید طالبان به او و برادرش، گفت: «طالبان پدر و کاکای ما را به دلیل داشتن افکار سوکولار و مخالف اسلامگرایی تندرو کشتند، به همین دلیل من با برادرم روحالله با پلیس همکاری کردیم تا اینکه عناصر طالبان از این موضوع باخبر شدند و ما را تهدید کردند، آنها به ما گفتند که طالبان عکسهایمان را به افراد تروریست خود دادهاند تا ما را در هر کجا دیدند بکشند، اکنون من و خانوادهام میترسیم به افغانستان برگردیم».

به گفته علی، حکومت افغانستان توانایی تامین امنیت سربازان تهدید شده در نقاط ناامن این کشور را ندارد به همین دلیل بیشتر سربازانی که در افغانستان مورد تهدید طالبان قرار میگیرند یا کارشان را رها میکنند یا هم مجبور به فرار از کشور میشوند.
وی در ادامه گفت: «حکومت افغانستان امنیت ما را تامین کند، به کسانی که مورد تهدید این تروریستان قرار میگیرد رسیدگی شود، ما تا چه زمانی در این جا بدون سرنوشت بمانیم؟»
او که اکنون در امارات متحده عربی زندگی میکند گفت: «بیشک که امارات کشوری امن و خوب است اما شرط ادامه زندگی و اقامت در این کشور داشتن کار است چون بدون کار کسی نمیتواند حق اقامت داشته باشد لذا ما در نهایت مجبوریم به افغانستان برگردیم که در این صورت جانمان به خطر خواهد افتاد».
علی افزود: «مادرم پس از کشته شدن پدر و کاکای مان ناراحتی عصبی (مرض اعصاب) پیدا کرد و از سوی دیگر مجبور به ترک کشورمان شدیم».
علی گفت: «دولت افغانستان تلاش میکند که امنیت و ثبات را برقرار کند اما دخالتهای برخی کشورهای بیگانه مانند ایران، پاکستان و قطر به طالبان باعث شده که این گروه به سلاح مجهز شوند و به اقدامات تهدید آمیز خود مخالفان خودشان در افغانستان ادامه دهند».
قابل ذکر است که قبل از این نیز چنین مواردی در میان افغانانی که به کشورهای دیگر فرار کرده بودند دیده شده است.
طالبان کیها را تهدید میکنند؟
بیشتر افراد مورد تهدید طالبان در افغانستان سربازان امنیتی، کارمندان رسانهای و افراد که با حکومت این کشور همکاری میکنند هستند.
در چندین مورد طالبان حتی زنان و کودکان را به اتهام همکاری با دولت افغانستان کشتهاند.
چندی قبل (19 مارس 2019) طالبان یک زن باردار را به اتهام همکاری با دولت در ولایت سرپل افغانستان تیرباران کردند.
نقیبالله دقیق، ولسوال سانچارک سرپل به رسانهها گفته بود که طالبان جسد این زن را در یک خرابه انداخته بودند که از سوی نیروهای امنیتی از این خرابه بیرون و به خانوادهاش سپرده شد.
همچنان در یک مورد دیگر طالبان یک پیرزن 60 ساله را سال قبل در ولایت ارزگان به اتهام همکاری با دولت تیرباران کردند.