تصویری؛ کشتی «ساویز» پیش از حمله توسط یک بالگرد شناسایی شده بود
یک بالگرد ناشناس حدود 10 دقیقه به گشتزنی در اطراف کشتی پرداخت
یکی از کارکنان کشتی ایرانی «ساویز» که سه شنبه 6 آوریل در اثر برخورد با مین اسرائیلی در نزدیکی سواحل جیبوتی دچار آسیبهای جدی شده بود، مدعی گشتزنی یک بالگرد ناشناس در روز قبل از حادثه در اطراف آن کشتی شد.
وبسایت «نورنیوز» نزدیک به «شورای عالی امنیت ملی ایران» روز پنجشنبه 8 آوریل، با انتشار عکسهایی از این کشتی نوشت، ساویز نزدیک سواحل جیبوتی در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت.

یکی از کارکنان این کشتی به «نورنیوز» گفته است: «روز قبل از حادثه یک بالگرد ناشناس حدود 10 دقیقه به گشتزنی در اطراف کشتی پرداخت. روز حادثه نیز حدود 4 ساعت بعد از حمله، از ساعت 10 تا 11 صبح دو شناور تندرو ناشناس در نزدیکی کشتی گشتزنی کردند.»

هماهنگی اسراییل با آمریکا
روزنامه نیویورک تایمز چهارشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، نوشت که اسرائیل آمریکا را از حمله به کشتی ساویز در دریای سرخ مطلع کرده بود.
«نیویورک تایمز» نوشت: «یک ناو نظامی ایرانی مستقر در دریای سرخ در اثر حمله مستقیم مین اسرائیل، روز سهشنبه در سایه افزایش تنشهای دریایی بین دو کشور در سالهای اخیر، آسیب دید.»

بنا به نوشته این روزنامه آمریکایی «ساویز» اگرچه از نظر فنی به عنوان یک کشتی باری طبقهبندی میشود، اما ظاهرا این اولین کشتی نظامی است که در درگیری اسرائیل و ایران، مورد حمله قرار گرفته است.
در گزارش رسانههای سپاه ایران آمده است که این شناور برای مقابله با دزدان دریایی مدتی در دریای سرخ مستقر شده بود.
خبرگزاری «تسنیم»، نیز گفت كه «ساویز به دلیل انفجار مینهای چسبان در بدنه کشتی دچار آسیب شده است».

روزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «اسرائیلیها به ایالات متحده اطلاع دادهاند که نیروهایش حدود ساعت 7:30 صبح به وقت محلی به کشتی حمله کردهاند.»
این مقام که خواست نامش فاش نشود به نیویورک تایمز گفت: «اسرائیلیها این حمله را تلافی حملات قبلی ایران به کشتیهای اسرائیلی خواندهاند.»
حجم خسارت
پیشتر مقامات ایرانی اشاره کرده بودند که کشتی ساویز دچار سانحه شده و آسیب اندکی دیده است اما اکنون از ناتوانی حرکت کشتی مذکور به دلیل حجم خسارت وارده خبر میرسد. قرار است تهران یک کشتی یدک کش جهت انتقال کشتی ساویز به ایران اعزام کند.
کارشناسان نظامی اظهار داشتهاند ضربات اسرائیل به کشتیهای ایرانی به گونهای است که آن کشتیها پس از هجوم به طور کامل توانایی حرکت و جابجایی را از دست میدهند. آسیبهای وارده به کشتی ساویز چنین گمانهای را تقویت میکند.
اشاره به «پرواز یک بالگرد ناشناس در اطراف کشتی ساویز پیش از حمله به آن» از سوی خبرگزاری نزدیک به شورای عالی امنیت ملیایران به احتمال زیاد برای دور کردن گمانهها از نقش اسرائیل است تا با متهم کردن یک کشور ثالث واکنشهای ایران به حادثه مذکور باکمترین هزینهها انجام پذیرد.
در دو سال گذشته درگیریها میان ایران واسرائیل افزایش یافت اما قبلا اهداف متفاوتی داشته است. از سال 2019، اسرائیل به کشتیهای تجاری حامل نفت و سلاحهای ایرانی در شرق مدیترانه و دریاى سرخ حمله کرده است، جبهه جدید دریایی در یک جنگ پنهان منطقهای که پیشتر از طریق زمین و هوا انجام شده بود.پیشتر موسسه نیروی دریایی ایالات متحده گزارشی را در اکتبر سال 2020 منتشر کرد که در آن ادعا شد ساویز یک کشتی نظامی مخفی است که توسط سپاه پاسداران ایران اداره میشود.
-
جزئیات حمله به کشتی «ساویز»
چند کانال تلگرامی نزدیک به سپاه، اسرائیل را متهم کردند اخبار العربيه -
ائتلاف عربی: کشتی ايرانى ساویز در آبهاى درياى سرخ تهدیدی برای منطقه است
سرهنگ ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف عربی، روز دوشنبه 10 ژوئن 2019 در مصاحبهای گفت، کشتی ایرانی که چند روز پیش یکی از خدمههای آن را نجات دادیم، مشکوک ... خاورميانه -
انتقال خدمه زخمی کشتی مشکوک ایرانی «ساویز» به بیمارستانی نظامی در سعودی
سرهنگ ستاد ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف نظامی عربی حمایت از دولت قانونی یمن روز سهشنبه 4 ژوئن 2019 اعلام کرد مرکز هماهنگی و امداد شهر جده پیامی از ... خاورميانه -
ائتلاف عربی: موشکهای حوثی ساخت سپاه و کشتی ایرانی ساویز اتاق عملیات جنگی است
عملیات ائتلاف عربی مدافع دولت قانونی در یمن متعهد به استانداردهای قوانین بینالمللی است خاورميانه