آیا «کلاب هاوس» در ایران فیلتر میشود؟
قوه قضائیه ایران فیلتر «کلاب هاوس» را بررسی میکند
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور ایران، در مراسم معارفه دادستان نظامی استان تهران در پاسخ به سوال خبرنگاران گفته است «هنوز راجع به مسئله فیلترینگ شبکه اجتماعی «کلاب هاوس»، تصمیمگیری نشده است».
«کلاب هاوس»، شبکه اجتماعی مبتنی بر صوت است که در مدت زمان کوتاهی توانسته کاربران بسیاری را در ایران جذب کند.
هفته پیش و با اوج گیری اعتراضات به قرارداد 25 ساله ایران و چین، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در این رسانه اجتماعی با هزاران کاربری به گفتگو پرداختند که در مدت زمان کمتر از 1 دقیقه به این گفتگو وارد شده بودند.
«کلاب هاوس» در آوریل سال 2020، راهاندازی شده است و تاکنون افراد سرشناسی مانند ایلان ماسک، بنیانگذار شرکت «تسلا»و مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیسبوک به آن پیوستهاند.
محمدجواد آذری جهرمی، پیشتر در واکنش به زمزمههای فیلترینگ این شبکه اجتماعی گفته بود: «این شبکه برای هیچکس خطری ندارد. طبیعتا همه باید ادب را در چنین فضایی رعایت کنند؛ چون جمعی عمومی است و باید احترام یکدیگر را نگه داشت.»
او همچنین در پاسخ به ابراز نگرانیها از احتمال جاسوسی و شنود گفتگوی شهروندان در این رسانه اجتماعی صوتی عنوان کرده بود: «تمامی صحبتها در این شبکه در فضایی عمومی و آشکار اتفاق میافتد؛ پس هر کسی میتواند مکالمات آن را ضبط کند و نگرانی از این بابت وجود ندارد.»
پیشینه چند ساله فیلترینگ در ایران
سالهاست در ایران، شبکههای اجتماعی محبوب سرانجامی جز فیلترینگ نداشتهاند و حکومت تلاش کرده تا با در نظر گرفتن طرحهای تشویقی و وامهای کلان حمایتی به شرکتهای نزدیک به سازمانهای امنیتی، رسانههای داخلی را تقویت کند و با محدود کردن دسترسی شهروندان به اپلیکیشنهای محبوب، کاربران را به سمت شبکههای اجتماعی داخلی سوق دهد. هرچند این رویکرد که تاکنون موفقیت آمیز نبوده و تنها بخشی از سیاست اینترنت ملی به شمار میرود.
قطع هدفمند اینترنت در آبان 98
آبان سال گذشته و با اوجگیری اعتراضات مردم علیه حکومت در پی افزایش 3 برابری قیمت بنزین، دسترسی شهروندان ایرانی به اینترنت برای مدت دستکم یکهفته محدود شد.
محدودیتی که برآورد میشود بیش از 1.5 میلیارد دلار به اقتصاد ایران آسیب زده باشد و با واکنش شدید جامعه جهانی علیه محدودیت حق شهروندان مواجه شد.
اینترنت جهانی بدون محدودیت
شهروندان در ایران برای دسترسی به اینترنت جهانی بدون محدودیت به پروژههای توسعه اینترنت ماهوارهای امیدوارند و حکومت تلاش می کند با چنین طرحهای بلند پروازانهای رویارویی کند؛ «استارلینک» پروژه اینترنت فضایی «ایلان ماسک» بنیان گذار شرکت «اسپیس ایکس»، یکی از این پروژه هاست که نگرانی مقامات ایرانی را در پی داشته است.
فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی با ابراز نگرانی از این طرح گفته است: «ما با موضوع با ظهور ماهوارهها و روبرو هستیم و با ظهور این ماهوارهها ممکن است کل شبکه ملی اطلاعات ناگهان زیر سوال برود؛ اگر شبکه ملی اطلاعات نتواند خدمات بهتر، ارزانتر و با سرعت و با تنوع بیشتر ارائه دهد، عملاً شبکه ملی، تحتالشعاع شبکههای جهانی اینترنت ماهوارهای قرار خواهند گرفت که عمدتاً هم آمریکایی هستند.»
مجلس ایران در اسفندماه سال گذشته با تصویب یک طرح، مالیات شرکتهای اینترنتی را 10 درصد افزایش داد تا درآمد حاصل از آن برای «مقابله» با اینترنت ماهوارهای اختصاص داده شود.