یک عضو مجلس از عدم بررسی قرارداد 25 ساله ایران و چین انتقاد کرد
در امضای سند نقش مجلس ایران کاملا نادیده گرفته شد
پس از حذف کامل نقش مجلس ایران از روند بررسی و امضای توافق 25 ساله با چین و افزایش اعتراضات همزمان مردم و نیروهای سیاسی داخلی و خارجی به آن سند، یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران از ضرورت بررسی دقیق و خطبهخط سند مذکور خبرداد.
به گزارش «ایسنا»، جلیل رحیمی جهانآبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران یکشنبه 15 فروردین با اشاره ضمنی به کنار گذاشتن مجلس از روند بررسی و تایید سند همکاریهای 25 ساله میان ایران و چین، گفت: «باید قرارداد ایران و چین،دقیق و خطبهخط در دو کمیسیون امنیت ملی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد و گزارش دقیق آن را به صحن و مردم داد تا پاسخ قانع کننده برای مردم داشته باشیم.»
جهانآبادی که پس از جلسه کمیسیون امنیت ملی با حضور مهاجری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه برای بررسی سند 25 ساله ایران و چین سخن میگفت، با تفکیکسازی رایج مقامات جمهوری اسلامی میان معترضان اظهار داشت: «دو دسته با قرارداد همکاری ایران و چین مخالفند. گروه اول دلسوزند، از جزییات قرارداد اطلاع ندارند و تجربه تلخی از قراردادها با قدرتهای خارجی دارند. گروه دوم مخالفان نظامند که غربیها آنها را مدیریت میکنند تا نگذارند همکاری ما با چین رخ دهد و فشار تحریمها شکسته شود.»
این نماینده مجلس با انتقاد از تشکیل کمیسیون ویژه برای بررسی جزئیات این سند افزود: «کار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بررسی همین موضوعات است. تشکیل کمیسیون ویژه برای هر موضوعی باعث وهن کمیسیونهای تخصصی میشود.»
او با یادآوری این که هر توافقنامه، قرارداد یا سند همکاری طبق قانون اساسی ایران باید به تایید مجلس برسد، ابراز داشت: «طبق قانون اساسی، باید قرارداد و معاهده در مجلس بررسی شود. هیچ سند امضا شده بدون بررسی مجلس اعتباری ندارد. نباید اجازه دهیم که به جامعه نگرانی القا کنند.»
وزیران امور خارجه ایران و چین بعدازظهر شنبه هفتم فروردین 1400 سند جامع همکاریهای 25 ساله بین دو کشور را در تهران امضا کردند. امضای این سند با واکنشهای منفی فراوانی در ایران روبهرو شد.
در امضای این سند نقش مجلس ایران در نظارت و موافقت با آن کاملا نادیده گرفته شد. بسیاری سند مذکور را بهدلیل پنهانیبودن مفاد آن به «عهدنامه ترکمنچای» که طبق آن بخشهای وسیعی از خاک ایران در دوران سلطنت سلسله قاجار به روسیه تزاری واگذار شد مشابه دانستند.
این در حالی است که برخی شهرهای ایران شاهد اعتراضات مردمی نسبت به امضای این توافق بود. معترضان با شعار «ایران فروشی نیست» و «مرگ بر چین» به این سند، واکنش نشان دادند.
در آخرین موضعگیری، سه جریان اپوزیسیون ایران شامل «کنگره ملیتهای ایران فدرال»، «شورای دموکراسی خواهان ایران» و «ائتلاف همبستگی برای آزادی و برابری در ایران» با انتشار بیانیهای مشترک ضمن تراژدی خواندن این قرارداد اعتراض شدید خود را نسبت به امضای سند همکاری ایران و چین اعلام کردند.
-
ادامه تنشها در ایران درباره محتوای محرمانه توافق 25 ساله با چین
احمدی نژاد: مضمون توافق 25 ساله ایران و چین برخلاف منافع مردم ما است اخبار العربيه -
آمریکا: با چین درباره پرونده اتمی ایران هماهنگ هستیم
پکن به دستیابی ایران به سلاح هستهای علاقهای ندارد اخبار العربيه -
توافق 25 ساله ایران و چین؛ تله بدهکاری یا سندی راهبردی
شنبه 7 فروردین 1400 ساختمان وزارت خارجه ایران که بر سر در آن شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» نصب شده است، شاهد امضای یکی از ناشفافترین توافقات ... دیدگاه ها -
دولت ایران: چین خواهان محرمانهماندن محتوای توافق 25 ساله است
اعتراضات مردمی علیه محرمانه بودن محتوای قرارداد اخبار العربيه -
تجمع اعتراضی در تهران علیه امضاء قرارداد ایران و چین
آغاز اعتراضات مردمی به قرارداد 25 ساله تهران-پکن: ایران فروشی نیست ايران -
واکنش ایران به نگرانی بایدن از توافق ایران و چین
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، به اظهار نگرانی جو بایدن، از امضای توافق 25 سال ایران و چین واکنش نشان داد.علی شمخانی روز دوشنبه 9 فروردین، در ... اخبار العربيه -
اولین اظهار نظر بایدن درباره توافق چین و ایران
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه 28 مارس، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار که نظر او را درباره قرارداد 25 ساله ایران و چین جویا شده بود، گفت: «من از ... اخبار العربيه -
چرا سند جامع همکاری ایران و چین محرمانه است؟
پس از انتقادات فراوان به محرمانه بودن سند جامع همکاریهای چین و ایران که شنبه 7 فروردین بین دو کشور امضا شد، وزارت خارجه ایران وادار به واکنش شد.رضا ... ايران -
معاهده جنجالی 25 ساله میان ایران و چین امضا شد
منتقدان این توافق را با عهدنامه ترکمانچای مقایسه میکنند اخبار العربيه