عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، روز سهشنبه تهدید کرد که «هیچ کس قادر نخواهد بود حتی یک قطره آب از مصر بگیرد».
السیسی گفت: «بازوی مصر قوی است و توانایی مقابله با هر تهدیدی را دارد، آب مصر «خط قرمز» است و نقض حقوق مصر در زمینه آب بر ثبات کل منطقه تأثیر میگذارد».
او تاکید کرد: «در صورت نقض حقوق مصر در زمینه آب، بیثباتی منطقهای ایجاد خواهد کرد».
السیسی طی اظهاراتی در حاشیه بازدید و بازرسی خود از تأسیسات کانال سوئز، گفت که هیچ کس قادر نخواهد بود یک قطره آب از مصر را بردارد.
او افزود، این تهدیدی برای کسی نیست، گفتگوهای ما هم بسیار منطقی و صبورانه است اما کسی تصور نکند که منطقی بودن گفتگوهای ما به معنای دوری جستن از واکنش در برابر هرگونه نقص حقوق مصر در زمینه آب، نیست.
السیسی افزود: «نبرد ما نبرد مذاکره است و اقدامات خصمانه غیرقابل قبول است اما اگر منابع آب ما تحت تأثیر قرار گیرد، پاسخ مصر در منطقه طنین انداز خواهد شد».
رئیس جمهوری مصر افزود: «اقدام خصمانه اقدامی زشت و دارای تأثیراتی منفی است که تا سالها ادامه دارد. ملتها چنین مواردی را فراموش نخواهند کرد آنچه که ما پیشنهاد میکنیم چیزی نیست که قوانین مربوط به آبهای فرامرزی را نقض کند.
گفتنی است، رود نیل به لحاظ تامین آب مورد نیاز مصر برای این کشور، یک موضوع حیاتی است؛ مصر با حدود 100 میلیون نفر جمعیت تقریبا به طور کامل وابسته به منابع آبی نیل است.
احداث سد رنسانس در اتیوپی جریان آب رودخانه نیل به سمت کشور همسایه را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. کارشناسان مصری برآورد میکنند بسته به سرعت آبگیری این سد میزان آب ورودی به مصر بین 14 تا 22 درصد کاهش یابد و در بدترین حالت به خشک و صحرایی شدن 30 درصد از کشتزارهای این کشور منجر شود.
درخواست مصر از شورای امنیت
دور جدید مذاکرات سه جانبه اتیوپی، مصر و سودان بر سر آب رود نیل نهم ژوئن آغاز و پس از ده روز بینتیجه قطع شد. وزارت خارجه مصر پس از بنبست مذاکرات از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا برای دستیابی طرفهای درگیر مناقشه به یک راه حل «منصفانه و متعادل» اقدام کند.
مصر اتیوپی را به داشتن «رویکردی منفی» و نداشتن «اراده سیاسی» کافی برای حل مناقشه متهم کرده است. با این همه اتیوپی میگوید کار برای تکمیل سد النهضه بدون توجه به بنبست مذاکرات ادامه مییابد و آبگیری آن مطابق برنامه در ماه ژوئیه آغاز میشود.