محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، سهشنبه 30 مارس، در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو «قلب آسیا – روند استانبول»، برای حمایت از روند صلح افغانستان شروط گذاشت.
به گزارش شبکه «آریانا نیوز»، ظریف گفت: «ما از روند صلحی حمایت میکنیم که کاملا افغانی باشد، سازمانملل به عنوان شفافترین نظارت کننده این روند باید نگذارد که سیاستهای شماری از کشورها آینده افغانستان را با خطر روبهرو بسازد».
او ادامه داد: «کنشگران خارجی برای اهداف سیاست داخلی خود، آینده افغانستان را به مخاطره نیندازد. من مجدداً بر ضرورت نقش شفاف سازمان ملل متحد و خروج مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان تاکید میکنیم».
نهمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو «قلب آسیا – روند استانبول» امروز سهشنبه در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، برگزار شده است و اشتراک کنندگان این نشست در مورد صلح افغانستان و اجماع منطقهیی بحث میکنند.
همچنان قرار است در اوایل ماه آوریل سال جاری در نشست مقامهای ارشد افغانستان و طالبان در استانبول ترکیه، طرح صلح آمریکا برای افغانستان که بخشی از آن به ایجاد دولت انتقالی تاکید کرده است، مورد بررسی قرار گیرد.
گفتنی است این شروط ایران برای حمایت از روند صلح افغانستان در شرایطی اعلام شده که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به تاریخ 25 مارس 2021، در یک نشست خبری گفت، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در اول مه 2021، بسیار دشوار است و بنا بر دلایل فنی این کار امکانپذیر نیست. همچنان کشور آلمان اخیراً حضور نیروهایش را در افغانستان برای 10 ماه دیگر تمدید کرد.
اما گروه طالبان، شامگاه جمعه 26 مارس 2021، در واکنش به اظهارات جو بایدن اعلام کرد که ادامه حضور نیروهای خارجی در افغانستان به معنی «ادامه جنگ» است.
طالبان با انتشار اعلامیهای، هشدار دادند اگر نیروهای خارجی در زمان تعیین شده از افغانستان خارج نشوند، «مبارزه مسلحانه» در برابر آنها ادامه خواهد یافت و مسئولیت آن به عهده آمریکا خواهد بود.
آمریکا و طالبان به تاریخ 29 فوریه 2020، در دوحه قطر، توافقنامه صلح امضا کردند که براساس آن، آمریکا باید نیروهایش را تا اول مه 2021 از افغانستان خارج کند.