محمود صادقی نماینده سابق مجلس ایران با مقایسه وضعیت زندگی در کشورهای عربی و ایران، گفت که علت وضعیت زندگی «اینقدر بد» مردم چالش در نظام مدیریت کلان کشور است.
صادقی در گفتگو با «انصافنیوز» پرسید: «چرا با وجود این همه ثروت خدادادی وضعیت زندگی مردم اینقدر بد میگذرد و چرا عربها با نفت کمی که دارند در نازونعمتاند؟»
او به وجود فساد گسترده در سیستم حاکم بر ایران اشاره و گفت: «این فساد است که ناشی از آن است. یک علتالعللی دارد که من در یکی از نطقهایم گفتم. آقای لاریجانی در یکی از نطقهایش ۲۰ فستا چالش را شمرد؛ چالش نظام بانکی، محیط زیست، آب، آلودگی هوا، بازنشستگان و …. بعد از آن، من یک نطقی کردم و گفتم همهی این چالشها درست، ولی ما یک «ابرچالش» داریم که بر تمام این چالشها سایه انداخته است و آن « چالش در نظام مدیریت کلان کشور » است؛
صادقی افزود: « ما ضعف در نظام حکمرانی داریم. این نظام حکمرانی یک نظام یکپارچه نیست؛ نظامی است که بخشهای مختلفی دارد. انسجام در نظام حکمرانی وجود ندارد. بخشها همدیگر را خنثی میکنند. بر اساس دانش مدیریت، مملکت به این شکل قابل اداره شدن نیست.»
پیش از صادقی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران هم به صراحت به وجود مشکل در نظام حکمرانی در ایران اشاره کرده بود. یک روز پس از آنکه علی خامنهای رهبر ایران گفت سال 1400 «زمینه خوبی برای شکوفایی و جهش تولید وجود دارد» و از دولت خواسته بود که «موانع را برطرف کند»، حسین سلاحورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، شرایط نهادی و الگوی حکمرانی موجود در کشور را از موانع اصلی رشد اقتصادی پایدار در ایران برشمرد.
این اولین بار نیست که شیوه و کیفیت زندگی شهروندان کشورهای عربی با مردم ایران مقایسه میشود. حمید فرخنژاد، بازیگر، فیلمنامه نویس و کارگردان سینما و تئاتر ایران با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامش، آرزو کرد، ایران کسی مانند شیخ محمد بن راشد، حاکم دبی داشت که به جای ساختن آخرت، به ساختن دنیا برای مردمش مشغول باشد.
حمید فرخنژاد با انتشار عکسی از شیخ محمد بن راشد آلمکتوم، حاکم دبی، نوشت: « ميون اينهمه شيخ كه توی مملكتمون شبانه روز تلاش ميكنن تا اخرت و اون دنيامون رو بسازن ، كاش يه شيخ محمد بن راشد داشتيم كه اين دنيامونو ميساخت.حياک.»
موضوع «ساختن آخرت» موضوعی است که پیش از این بارها در ایران مطرح شده بود. حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران پیش از این از گفته بود: « اینقدر در زندگی مردم مداخله نکنید، ولو به خاطر دلسوزی؛ بگذاریم مردم خودشان راه بهشت را انتخاب کنند، نمیتوان با زور و شلاق مردم را به بهشت برد.» اما به نظر میرسد نظر رئیسجمهوری ایران، نظر تمامی حاکمیت این کشور نیست و عزتالله ضرغامی، رئیس پیشین صدا و سیمای ایران و از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در صفحه توئیترش نوشت که:«نمیخواهیم مردم را به زور به بهشت ببریم ولی وظیفه داریم راه بهشت را برای آنها هموار کنیم.»
در ژانویه 2019در ماه می 2018 هم بهناز بهشتی، قهرمان موتور ریس بانوان و مشعلدار المپیک زمستانه 2018 با انتقاد از اوضاع زنان در ایران خواستار حقوق مساوی با زنان پادشاهی عربی سعودی برای زنان ایرانی شد.
او با انتشار تصویری از توقف موتورسیکلتش توسط پلیس ایران و با اشاره به تغییرات مثبت در زمینه حقوق زنان در پادشاهی عربی سعودی، در صفحه اینستاگرامش نوشت: «در کشور عربستان (پادشاهی عربی سعودی) زنان حق رانندگی با ماشین هم نداشتند ولی با اتحاد هم این حق بهشون داده شد و الان از حق رانندگی با تمامی وسائل نقلیه را دارن و من یه سوال دارم؟! آیا ارزش زنان ما از زنان عربستان کمتر هستش؟!»
آمارهای بینالمللی اظهارات محمود صادقی درباره فساد گسترده را تایید میکنند. براساس آمارهای سازمان شفافیت بینالملل ایران در زمینه شاخص «احساس فساد» در رده 149 جهانی قرار دارد اما کشورهای عربی مانند امارات متحده عربی در رده 21، قطر رده 30، عمان در رده 49 و پادشاهی عربی سعودی در رده 52 جهانی ایستادهاند.