حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در اولین جلسه هیات دولت در سال 1400، دو موضوع کرونا و رفع تحریمها را مهمترین برنامهها در هفتههای پایانی عمر دولت خود دانست.
رئیس جمهوری ایران با تکرار پیشنهاد برداشتن گام اول از سوی آمریکا در بازگشت به برجام، گفت: «اگر طرف مقابل یعنی 1+5 به میدان بیاید و حاضر باشد به همه تعهدات خود عمل کند همانطور که مقام رهبری تاکید کردند که اگر روشن شود این کار واقعی است ما هم به همه تعهدات برجامی بر میگردیم.»
وی خطاب به طرفهای برجام تصریح کرد: «میان ما و شما برجام قرار دارد. اگر شما به کل برجام برگردید ما هم به کل برجام بر میگردیم. به هر حال این هدف اول ما در این مدت باقی مانده است و البته بار اصلی آن به دوش وزارت خارجه خواهد بود هر چند که همه بخشهای دولت باید در این زمینه کار کنند.»
روحانی پیشتر از آمادگی دولت خود در بازگشت «جز به جز» یا «کل به کل» به برجام سخن گفته بود. این در حالی است که پیشتر علی خامنهای شرط ایران برای توقف کاهش تعهدات برجامی را لغو «یکجا و فوری» تمامی تحریمهای آمریکا اعلام کرده بود.
روحانی با اشاره به سخنان رهبر ایران در رابطه با آمادگی ایران برای بازگشت به توافق هستهای اظهار داشت: «فعلا هم قصد نداریم در مورد خسارتهایی که به ما زده شده صحبت کنیم، مسئولین کشور به وقت خود آن را دنبال خواهند کرد.»
رئیس جمهوری ایران با اشاره به اینکه کرونا اولویت دیگر دولت در این ماههای باقی مانده خواهد بود، عنوان کرد: «در زمینه کرونا ما همه تلاش خود را انجام خواهیم داد، البته کرونا خسارتهای زیادی در سال 99 به ما وارد کرد و هنوز هم ما با خسارتهای آن مواجهیم.»
ایران با انتقادات زیادی در رابطه با تاخیر در واکسیناسیون عمومی علیه کرونا مواجه شده است. پیش از این رهبر ایران ورود واکسن از آمریکا، بریتانیا و فرانسه را به دلیل آنچه احتمال آلودگی عمدی آن واکسنها خوانده بود، ممنوع اعلام کرد.
روحانی با اشاره به موانع سرمایهگذاری در ایران که از سوی برخی نهادها و دستگاههای خارج از دولت اعمال می شود، گفت: «کسی که میخواهد در اینجا سرمایهگذاری کند اول میگوید پولم را چگونه باید بیاورم یا ببرم. اگر در این زمینه انسداد وجود داشته باشد سرمایهگذاری صورت نمیگیرد. ما باید انسداد را از بین ببریم که بخشی از آن مربوط به تحریم است و بخش دیگر مشکلات دیگری است مثل لایحهای که دادهایم و چند سال است معطل است.»
اشاره روحانی به لوایح FATF است که سالها در مجمع تشخیص مصلحت نظام معطل ماندهاند. دولت روحانی بر این باور است که تصویب این لوایح ضمن افزایش شفافیت مالی به سرمایهگذاری بینالمللی در ایران کمک بسیاری میکند.
حسن روحانی همچنین با انتقاد از سخنان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آینده در تخریب دولت گفت: «نباید مقدمه انتخابات 1400 تخریب دولت باشد. هرکس که میخواهد در انتخابات حاضر شود بگوید میتوانم از این دولت بهتر عمل کنم، اهلا و سهلا. اگر بهتر عمل کند ما دستش را هم میبوسیم. در این مدت ما هم تلاش خود را خواهیم کرد اما همه باید بدانیم که برای انتخابات نباید به دنبال تخریب برویم.»