سرنوشت نتانیاهو پس از چهارمین انتخابات طی 2 سال چگونه خواهد بود؟
رأیدهندگان اسرائیلی روز سه شنبه 23 مارس 2021 در انتخابات زودهنگام، رای خود را به صندوق میریزند. این انتخابات چهارمین باری است که اسرائیلیها در کمتر از دو سال گذشته پای صندوقهای رای میروند و از اهمیتی سرنوشتساز برای بنیامین نتانیاهو برخوردار است.
نتانیاهو هم اکنون در راس نتایج نظرسنجیها قرار دارد، اما تضمینی برای به دست آوردن اکثریت لازم کنست که او را در قدرت نگاه خواهد داشت، ندارد.
نتانیاهو که از سال 2009، بیوقفه در این سمت مشغول به کار بوده و یکی ازمحبوبترین چهرههای سیاسی به شمار میآید، طی چند سال گذشته، ناتوانی خود را در تشکیل کابینه با اکثریت پایدار، ثابت کرده است.

3 نتیجه محتمل
سرنوشت رقابت انتخاباتی نتانیاهو این بار متفاوت است، زیرا پس از رهبری تلاشهای مجدانه برای واکسیناسیون علیه کرونا در کمپینی موفق قرار میگیرد که بیش از نیمی از 9 میلیون جمعیت اسرائیل را واکسینه کرده که بالاترین نرخ واکسیناسیون در جهان است.
بر اساس نظرسنجیها، نتانیاهو و حزب لیکود بیشترین کرسیهای پارلمان را به دست خواهند آورد، اما نخست وزیر همچنان برای تضمین کسب اکثریت 120 کرسی کنست، نیاز به همپیمانی با احزاب دیگر دارد.
بدین ترتیب، اسرائیل با سه نتیجه محتمل روبرو است: ائتلاف جدید به رهبری نتانیاهو، کابینه دچار شکاف که اپوزیسیون عامل وحدت آن است یا برگزاری پنجمین انتخابات زودهنگام.

احزاب کوچک
قابل توجه است که نتانیاهو در حال حاضر به اتهام رشوهخواری، کلاهبرداری و خیانت درامانت، در حال محاکمه است ولی او تمامی این اتهامات را رد میکند اما این فضا منجر به شدت گرفتن تظاهرات هفتگی علیه او در قدس شده است.
نتانیاهو پیشتر گفته که در پی سنگاندازی در کار محاکمه خود نخواهد بود و چشم به راه تبرئه خود است که مورد تردید منتقدانش است. درهر صورت اگر نتانیاهو اکثریت را بدست آورد، تلاش خواهد کرد تا با اتخاذ اقدامی پارلمانی، محاکمه خود را به تعویق انداخته یا این پرونده را مختومه کند.
نتانیاهو برای این که بتواند کابینه را تشکیل دهد، باید با احزاب کوچکتر که تعداد اندکی از کرسیهای کنست را دراختیار دارند، هم پیمان شود.

گرایش به سوی راستگرایان
توافق اسلو که در سال 1993، میان طرفهای اسرائیلی و فلسطینی امضا شد، منجر به روی آوردن رایدهندگان اسرائیلی به جناح راست شد که پیش از شکلگیری انتفاضه دوم فلسطین بود و عملا این گرایش به راست را تقویت کرد.
به نظر دالیا شیندلین، تحلیلگر نظرسنجیها، احزاب راستگرا احتمالا 80 كرسی را به دست خواهند آورد که بدان معناست كه «برنده منصب نخستوزیری هر کس که باشد، كشور به احتمال زیاد به سمت جناح راست متمایل خواهد شد.»
تحقق این سناریو نیاز همپیمانی رقیب اصلی نتانیاهو یعنی یائیر لاپید، گوینده پیشین اخبار با مخالفان راست گرای نتانیاهو، از جمله حدعون ساعر، عضو برجسته سابق لیکود و رهبر حزب «امید نو» دارد که ممکن است 10 کرسی را به دست آورد و همواره اتحاد با نتانیاهو را نامحتمل میدانست.
لاپید همچنین میتواند با نفتالی بینت، بازرگان معروف و رهبر حزب (راست) همپیمان شود كه وزیر پیشین در دوران نتانیاهو بود، اما خیلی زود او را بهویژه در كارزارهای انتخاباتی، هدف حمله قرار داد. لاپید گفت سودای نخست وزیری در همپیمانی مخالف با نتانیاهو ندارد اگر این امر بتواند رهبر لیکود را سرنگون سازد.
پس از انتخابات، درصورتی که نتانیاهو نتواند اکثریت کرسیهای لازم را بدست آورد یا مخالفان وی نتوانند نقطه نظرات مشترکی پیدا کنند، احتمالاً انتخابات جدیدی برگزار خواهد شد که پنجمین انتخابات در عرض سه سال خواهد بود.
از نگاه گدعون راهط، تحلیلگر سیاسی، این احتمال ممکن است برای نخست وزیر مناسب باشد، خصوصاً كه هدف اساسی او برای ماندن در قدرت را حتی به عنوان نخست وزیر موقت، تامین میکند.
به گفته راهط، نتانیاهو «میتواند به راحتی راهی انتخابات پنجم، ششم یا هفتم شود.»