سرنوشت فعالان رسانهای اخوانالمسلمین در ترکیه در صورت عادیسازی روابط با مصر
گروه اخوان المسلمین یک اتاق بحران تشکیل داده و چندین سناریو را در صورتی که مصر و ترکیه تصمیم بگیرند روابط خود را از سر بگیرند پیشبینی کردهاست. شبکههای ماهواره ای نزدیک به اخوان المسلمین که از استانبول برنامههای خود را پخش میکنند، پنجشنبه گذشته 18 مارس خبر دادند که دولت ترکیه طی دستور العملهایی از آنها خواستهاست انتقاد خود از حکومت مصر را متوقف کنند و از گفتن سخنان تحریکآمیز بپرهیزند. برای رویارویی با تبعات این رویکرد جدید ترکیه، این گروه جلسات بحث فشردهای برگزار کرده است.
ویدیوهایی که از عزم اخوان المسلمین برای ترک ترکیه پرده برداشت
در همین زمینه، برخی از کارکنان رسانه ای وابسته به اخوان المسلمین در ترکیه، فیلمهایی دال بر قصد این گروە برای ترک خاک ترکیە منتشر کردەاند. محمد ناصر، گوینده شبکه ماهواره «مکملین» عصر دوشنبه 22 مارس ویدئویی در صفحه خود در یکی از شبکههای اجتماعی منتشر کرد که در آن از مقامات ترکیه که 7 سال او را پناه دادند قدردانی میکند و میافزاید اگر ترکیه روابطش را با مصر از سر بگیرد، او به کانادا یا بریتانیا مهاجرت میکند.

موضع گروه اخوان المسلمین به رویکرد جدید ترکیه در قبال مصر
این روزنامهنگار اخوانی همچنین اذعان کرد که این گروه اکنون علی الظاهر به دستورالعملهای ترکیه تن دادهاست و در انتظار موضع نهایی دولت ترکیه در مورد از سرگیری روابط با مصر است. وی در عین حال تأکید کرد که رهبران اخوان المسلمین سیاست خود علیه قاهره را حتی از خارج از ترکیه ادامه میدهند.
همچنین، معتز مطر، که در شبکه ماهواره ای «الشرق» وابسته به اخوان المسلمین کار میکند، در ویدئویی دیگر، با ابراز احترام نسبت به تمایل آنکارا برای نزدیک شدن به مصر، اعلام کرد که در صورت تصمیم نهایی برای اخراج روزنامه نگاران و رهبران اخوان المسلمین یا بستن شبکههای ماهواره ای آنها، او ممکن است به بریتانیا، کانادا، برزیل یا آفریقا برود.

تدابیر گروه اخوان المسلمین برای رویارویی با تصمیم جدید ترکیه
در این رابطه، منابعی برای العربیه فاش کردند که گروه اخوان المسلمین از زمان اعلام اقدامات ترکیه برای نزدیک شدن به مصر، یک اتاق بحران برای تصمیمگیری در مورد سرنوشت آن دسته از اعضای اخوان المسلمین ساکن ترکیه که تابعیت یا حق اقامت نگرفتند، تشکیل دادند. این منابع تأکید کردند که اخوان المسلمین چندین سناریو برای رویارویی با تصمیم احتمالی ترکیه برای بستن شبکههای وابسته پیشبینی کردهاند.
به گفته این منابع، طبق سناریوی اول تا زمان روشن شدن موضع نهایی ترکیه در مورد از سرگیری روابط با مصر در کانالهای ماهوارهای این گروه انتقاد از حکومت مصر متوقف میشود واز پخش اخباری که به نزدیکی روابط ترکیه با مصر لطمه میزند خودداری میشود و یاسین آکتای مشاور رجب طیب اردوغان نقش هماهنگکننده این گروه با مقامات ترکیه را به عهده میگیرد.
پیدا کردن بدیل وجایگزین رسانهای مناسب
بر اساس سناریوی دوم، که اخوان المسلمین گامهای جدی و مؤثری را برای اجرای آن برداشته است، این گروه تلاش میکند بسترهای رسانهای جایگزین سریعی برای کارکنان کانالهای ماهوارهای که مجبور میشوند از ترکیه خارج شوند، در بریتانیا ایجاد کند.
بر اساس اخبار منتشره، تأسیس رسانههای جایگزین در بریتانیا برعهده دکتر محمد سودان، دبیر کمیته روابط خارجی اخوان المسلمین، محمود العباری، رهبر شاخه بینالمللی گروه و مقیم در لندن و شخص دیگری با نام محمد العباری گذاشته شدهاست. در حال حاضر 4 خانواده از اعضای اخوان المسلمین روز دوشنبه از ترکیه به بریتانیا عزیمت کردند.

سرنوشت کارکنان کانالهای ماهوارهای مستقر در استانبول
در خصوص ضرورت تهیه بسترهای رسانهای جایگزین که قرار است متخصصان رسانهای و کارکنان شبکههای ماهوارهای استانبول را در خود جای دهد، بحثهای زیادی صورت گرفته و در مورد لزوم هماهنگی با عبدالرحمن ابودیه (از رهبران گروه) مسئول پرونده رسانهای گروه است، توافق شد. در اینباره چندین پیشنهاد مطرح شده از جمله انتقال کارمندان از استانبول به کانالهای ماهوارهای جدیدی که از لندن یا سایر کشورهای اروپایی برنامههای خود را پخش خواهند کرد. این تصمیم شامل کانال ماهوارهای «قاف» که به تازگی توسط سالم الشیخی، از رهبران اخوان المسلمین در لیبی راه اندازی شده نیز میشود.
پیشنهادات دیگری نیز برای راه اندازی شبکه «الحوار 2» از لندن و همچنین راه اندازی چندین سایت خبری در کشورهایی که اعضای این گروه و رسانههای آن را بپذیرد، مطرح شد. این بسترهای رسانهای فرصتهای شغلی برای کسانی که ممکن است به علت بسته شدن کانالهای ماهوارهای استانبول بیکار میشوند، فراهم میآورد.