رفع شبهه از آسترازنکا؛ آمریکا این واکسن را «بسیار خوب» توصیف کرد
با وجود تمامی اطمینان بخشیها، واکسن آسترازنکا همچنان بحثبرانگیز است زیرا پس از آنکه انستیتوی ملی آلرژی آمریکا اظهار داشت که این شرکت چه بسا پس از تست بزرگ در ایالات متحده، نگرشی ناقص را در مورد اثربخشی واکسن خود برای پیشگیری کرونا ارائه داده، آنتونی فاوچی، پزشک ارشد بیماریهای عفونی، مجدداً تأکید کرد که واکسن آسترازنکا بسیار خوب است و دادههای مربوط به آن دوباره مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
به گفته فاوچی سازمان غذا و دارو FDA دادههای مربوط به واکسن را بهطور مستقل بررسی خواهد کرد و این بررسی تنها به دادههای شرکت آسترازنکا، متکی نخواهد بود.
او همچنین خاطرنشان کرد:«اطلاعاتی که اخیراً در مورد این محصول منتشر شده، چه بسا دقیق نباشد.»

این اطلاعات، ساعاتی پس از انتشار دادههای اولیه شرکت آسترازنکا از نتایج بهتر از حد انتظار تست مطرح شد که برنامههای این شرکت برای گرفتن مجوز از آمریکا برای استفاده اضطراری از این واکسن در هفتههای آینده را زیر سؤال برده بود.
دادهها حاکی از آن است که اثر بخشی واکسن آسترازنکا که با همکاری دانشگاه آکسفورد تولید شده، در یک تست بزرگ در آمریکا، شیلی و پرو به 79٪ در جلوگیری از کرونا رسیدهاست و مهمترین نکته این است که واکسن مزبور، خطر لخته شدن خون را افزایش نمیدهد.
انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده نیز به نوبه خود در بیانیهای عنوان کرد که هیئت نظارت بر ایمنی دادهها نسبت به کهنه بودن اطلاعات آسترازنکا درباره به این تست و ارائه نگرشی ناقص از کارآمدی واکسن ابراز نگرانی کرده و از این شرکت خواست تا ضمن همکاری با شورای نظارت بر ایمنی دادهها در بررسی این دادهها، نسبت به دقت و به روز بودن دادههای مربوطه اطمینان حاصل کند.

در این بیانیه آمدهاست که کمیسیونهای مستقل مشورتی پس از بررسی کامل دادهها، موضوع صدور مجوز برای واکسن و پروتکلهای استفاده از آن در ایالات متحده را مشخص خواهند کرد.
بسیاری از کشورهای اروپایی، استفاده از واکسن آسترازنکا را پس از گزارشها در ارتباط با لخته شدن خون، متوقف کرده بودند، اما پس از تأیید بی خطر بودن این واکسن از سوی یک نهاد نظارتی منطقهای، این واکسن دوباره مورد استفاده قرار گرفت، با این حال اروپاییها هنوز نسبت به ایمنی آن تردید دارند.
واکسن آسترازنکا از جمله اولین و ارزانترین واکسنهای کرونا بود که به تولید انبوه رسید و قرار است در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به یک واکسن اساسی در برنامههای واکسیناسیون تبدیل شود.