آمریکا وقوع «نسلکشی ارامنه» در امپراتوری عثمانی را به رسمیت میشناسد
رسانههای آمریكایی روز سهشنبه 23 مارس، گزارش دادند كه جو بایدن در صدد است رسماً وقوع نسلكشی ارامنه به دست ترکهای عثمانی را به رسمیت بشناسد.
بایدن با این گام، اولین رئیس جمهوری ایالات متحده خواهد بود که نسلکشی ارامنه که تحت حکومت امپراطوری عثمانی بوقوع پیوست را به رسمیت میشناسد.
در این زمینه، ایان برمر، دانشمند علوم سیاسی آمریكایی گفت «بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی خود قول داد كه در صورت انتخاب نسلکشی ارامنه را به رسمیت بشناسد». برمر با اشاره به نقش کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری در تصمیم سنا در به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه تاکید کرد: «در واقع تصمیم سنا برای به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه در سال 2019، با حمایت کامالا هریس صورت گرفت.»
نامهای از مجلس سنا
قابل ذکر است که گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه چند روز پیش از بایدن خواسته بودند که رسماً نسلکشی ارامنه را به رسمیت بشناسد.
از آنجاکه تاکنون، روسای جمهور پیشین آمریکا با قاطعیت موضوع نسلکشی ارامنه به دست عثمانی را تأیید نکرده اند این سناتورها خواستار به رسمیت شناختن این موضوع از سوی جو بایدن شدند.

این نمایندگان که تعداد آنها 38 نفر است در نامهای به رئیس جمهوری ایالات متحده نوشتند: «ما در کنار جامعه ارمنی، همبستگی خود را برای بزرگداشت یاد قربانیان نسلکشی ارامنه، در ایالات متحده و سراسر جهان اعلام میکنیم. ما قاطعانه در برابر هرگونه تلاشی در جهت اینکه اقدامات سازمان یافته و آگاهانه صورت گرفته برای نابودی مردم ارمنستان را چیزی جز نسل کشی توصیف کرد، ایستادهایم.»
این نماینگان در نامه خود به جو بایدن سخنان وی را در کمپین انتخاباتیاش یادآور شدند که گفته بود: «دیپلماسی و سیاست خارجی با ارزشهای ایالات متحده ارتباط مستقیمی دارند»، و «این ارزشها ما را ملزم میکند برای جلوگیری از نسلکشی و هرگونه جنایت علیه بشریت اقدام کنیم».
دعوت برای «شکستن سکوت»
قانونگذاران تأکید کردند که دولتهای قبلی جمهوریخواه و دموکرات در مورد نسلکشی ارمنستان سکوت کرده و از بایدن خواستند «با به رسمیت شناختن آنچه در حق ارمنیها اتفاق افتاد به عنوان نسلکشی، این سکوت را بشکند.»
قابل ذکر است که کنگره در سال 2019، در دو مجلس خود، علیرغم مخالفت کاخ سفید، پیشنویس قطعنامهای را تصویب کرد، که قتل عامهای ترکها علیه ارمنیان در دوران امپراطوری عثمانی را به عنوان نسلکشی توصیف کرد.
این قطعنامه اگرچه لازم الاجرا نبود، اما نشاندهنده نارضایتی شدید نمایندگان از سیاستهای ترکیه بود و پیامی قاطع به آنکارا ارسال کرد. ترکیه در برای جلوگیری از تصویب این قطعنامه گروه های مختلف فشار را به کار گرفت تا از اعضای کنگره بخواهند این لایحه را تصویب نکنند ، اما نتیجهای نداشت.

لازم به ذکر است این کشتارها به سال 1915، در زمان جنگ جهانی اول باز میگردد. ارامنه تعداد کشتهشدگان در این حوادث را حدود یک و نیم میلیون نفر تخمین میزنند.

آماری که ترکیه آن را به شدت تکذیب میکند و میگوید که این تعداد اغراقآمیز است و آنچه برای ارمنیها اتفاق افتاده نتیجه یک جنگ داخلی بود. تاکنون بیش از 20 کشور، از جمله فرانسه، آلمان، ایتالیا و روسیه این واقعه را به عنوان نسلکشی طبقهبندی کردهاند.