رافائل گروسی: غنیسازی اورانیوم ایران به امکان استفادههای نظامی نزدیک میشود
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تلاش آژانس برای بازرسیهای گستردهتر از تاسیسات هستهای ایران خبر داده وگفته« غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، به امکان استفادههای نظامی نزدیک میشود».
گروسی روز جمعه 14 مارس در مصاحبهای با روزنامه آسیا نیککی گفت: «تولید اورانیوم در سطح بالاتر غنیسازی، ایران را به سطوحی نزدیک میکند که نمیتوان امکان استفادههای نظامی از آن را نادیده گرفت.»
ایران در ژانویه 2021 ضمن متوقف کردن اجرای پروتکل الحاقی از امکان بازرسی سریع و سایر اقدامات نظارتی به آژانس انرژی گفت که قصد دارد غنی سازی اورانیوم تا غلظت 20 درصد را انجام دهد.
رافائل گروسی در همین راستا به آسیا نیککی گفت: «ایران کمی کمتر از 20 کیلوگرم [اورانیوم 20 درصد] دارد، اما آنها دارای 3000 کیلوگرم اورانیوم غنی شده هستند که پیشتر در سطوح پایینتری تولید شده است. بنابراین این میزان رو به رشد است. سطح 20 درصد میزان قابل توجهای است. زیرا پس از این آستانه، غنیسازی اورانیوم تا غلظت مناسب برای تولید سلاح آسانتر میشود.»
این مقام آژانس توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران را یک «وضعیت فوقالعاده» توصیف کرد و گفت: «واضح است که اگر میخواهید به اطمینان قابل اعتمادی برسید که انحراف نظامی وجود ندارد، نیاز به بازرسی بسیار قویتر است.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود، ایران با استفاده از تجهیزات بیشتر، تواناییهای خود را برای غنیسازی افزایش میدهند.
گروسی که ماه گذشته برای زمینهسازی توافق با حفظ آزادی در انجام بازرسی از سایتهای هستهای به ایران سفر كرده بود با اشاره به توافق موقت آژانس و ایران گفت: «امیدوارم این چارچوب حداکثر سه ماهه بتواند فرصتی را برای مشاوره و مذاکره دیپلماتیک در مورد توافق هستهای متوقف شده 2015 ایران، فراهم ایجاد کند.»

در حالی که دولت بایدن از تغییر موضع بالقوه در قبال خبر داده است، مواضع آمریکا و ایران در مورد آنچه که برای بازگشت به توافق نامه لازم است، فاصله زیادی دارند. جک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه به خبرنگاران گفت: «دیپلماسی با ایران در جریان است، فقط در حال حاضر به صورت مستقیم نیست.»
آژانس رایزنیهای فنی با ایران را در ماه آوریل آغاز میکند. یکی از حوزههای تمرکز وجود ذرات اورانیوم در تأسیسات اعلام نشده است. گروسی در این خصوص گفت که پاسخهای طرف ایرانی تاکنون «از نظر فنی معتبر نبوده» است.
گروسی پیشتر در مصاحبه با یورونیوز از «فروش یا خروج بخشی از این اورانیوم غنیسازی شده از سوی ایران» ابراز نگرانی کرده و تاکید کرده بود که به علت فعالیتهای هستهای که ایران از زمان توافق سال ۲۰۱۵ به این سو انجام داده، امکان بازگشت به آن توافق وجود ندارد.
ماه گذشته بریتانیا، فرانسه و آلمان از ارائه قطعنامه توبیخی علیه ایران انصراف دادند تا به مدیر کل آژانس فرصت دهند تلاش مجدد خود را برای خروج از بن بست و حل و فصل مسائل با ایران٬ به نتیجه برساند.
دولت ایالات متحده نیز درهفتههای اخیر بارها اعلام کرده که مشروط به اینکه ایران به تعهداتش در چارچوب این توافق بازگردد، به برجام باز میگردد.
در همین راستا، هفته گذشته حسن روحانی، رئيسجمهورى ايران گفته بود «در صورت بازگشت آمریکا به توافق هستهای به کلیه تعهداتمان در برجام عمل خواهیم کرد.»