رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابراز امیدواری کرد که آژانس بتواند برنامه هستهای ایران را کنترل کند، اما در عين حال تاكيد كرده که برجام پاسخگوی چالشهای کنونی ایران نیست.
گروسی در گفتوگو با «یورونیوز» چهارشنبه 11مارس، گفت « جامعه جهانی باید به توافق جدیدی باتهران دست یابد».
او درباره چرایی توافق جدید گفت: «اینطور نیست که بگویید یکشبه به توافق سال 2015 برمیگردیم. از آن زمان تاکنون اتفاقهای بسیاری روی داده است. ما دیدیم که ایران موادی ساخته، محصولاتی از این مواد (اورانیوم غنی شده) تولید شده است. اگر این مواد فروخته شود، اگر همین مواد از ایران خارج شود، چه کسی آن را کنترل خواهد کرد؟ اصولا این وظیفه ما است».
بحران اتمی ایران که از سال 2003 آغاز شد شاهد امضای توافق هسته ای موسوم به برجام در سال 2015 میان ایران و 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان بود. ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری ترامپ با نامیدن برجام به بدترین توافق تاریخ آمریکا در سال 2018 از آن خارج شد و تحریمهای شدیدی را علیه ایران اعمال کرد. پس از آن ایران به بهانه خروج آمریکا به طور مستمر تعهدات خود در برجام را کاهش داده است.
مدیر کل آژانس در ادامه گفتوگوی خود با اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران، عنوان کرد: «پژوهشها و فعالیتها [طبق برجام] ممنوع بود و ایران این ممنوعیت را نقض کرد. باید ببینیم با این وضعیت چه کار باید کرد و ما چطور میتوانیم آن را کنترل کنیم».
مجلس ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی، 11آذر 99 با تصویب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» دولت را مکلف کرد که همکاری با آژانس را از 5اسفند 99 محدود کرده و اجرای پروتکل الحاقی و بازرسیهای سرزده را متوقف کند.
آقای گروسی تنها چند روز پیش از خروج ایران از پروتکل الحاقی به تهران سفرد کرد و با مقامهای ایرانی برای تمدید سه ماهه بازرسیهای سرزده آژانس به توافق رسید.
با وجود آنکه ایران هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند اظهارات گاه و بیگاه برخی مقامات ایرانی خلاف آن را نشان میدهد.
در آخرین مورد از این اظهارات چندی پیش محمود علوی وزیر اطلاعات ایران در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که اگر ایران روزی به سمت تولید سلاح هستهای برود، مسئولیت آن با کشورهایی است که ایران را تحت فشار قرار دادهاند.