فرماندهان برجسته سپاه پاسداران ایران، بسترسازی لازم برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در تابستان امسال را آغاز کردهاند و در حال صفآرایی برای جایگزینی حسن روحانی هستند. این مساله نشان دهنده احتمال به قدرت رسیدن سلطهای افراطی و انعطاف ناپذیر در منصب ریاست جمهوری ایران پس از پایان دوره روحانی در ژوئن آینده است.
به گزارش روزنامه آمریکایی نیوزویک، فرماندهان سپاه پاسداران امیدوارند که از موج محافظهکارانه داخلی که در ماههای گذشته، پس از شکست برجام، شکل گرفته، بهرهمند شوند.
پس از آنکه در انتخابات مجلس سال گذشته، کمترین درصد مشارکت مردم در انتخابات به ثبت رسید، جناح تندرو، اکثریت مجلس را در دست گرفتند. از آن زمان، جناح افراطی، دولت روحانی را در هر مرحله، مربوط به هر گونه ابتکار عمل در روند مذاکره با ایالات متحده و یا حتی پشتیبانی از برجام، هدف انتقاد بیامان خود قرار دادهاند.
جوانترین فرمانده سپاه پاسداران
شاید یکی از برجستهترین نامزدهای انتخابات ژوئن آینده، سعید محمد، یکی از جوانترین ژنرالهای سپاه باشد که چند تا روز پیش از استعفا از سمت خود، فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا بود.
ورود این ژنرال جوان به راس هرم قدرت در قرارگاه خاتم الانبیا، نشانه نزدیکی او به علی خامنهای رهبر نظام و اعتماد او به سعید محمد است.
بر اساس گزارش مرکز مطالعاتی تونی بلر، اگرچه محمد (با مدرک دکترای مهندسی عمران) در دوران مسئولیت خود در سپاه، از تجربه جنگی زیادی برخوردار نبود، اما بر اساس تواناییهای تکنوکراتیک، آموزشی و اقداماتش در گسترش فعالیتهای اقتصادی و سودآور برای سپاه، نردبان ترقی را به سرعت پیمود.
با نزدیک شدن به انتخابات، چندین بیلبورد در تهران و سایر شهرها در تبلیغ سنوات خدمت طولانی محمد و تعهد ایدئولوژیک او نصب شد که چه بسا تبلیغی مستقیم برای مطرح کردن نام او برای انتخابات باشد.
حسين دهقان
نام حسین دهقان که برای منصب ریاست جمهوری پیش رو خود را آماده میکند، سرتیپ سابق نیروی هوایی است که در دولت اول روحانی نیز به عنوان وزیر دفاع حضور داشت.
دهقان ضمن دفاع از كانديداتورى نظاميان برای انتخابات آينده رياستجمهوری در ایران، تاکید دارد که «ویژگیهای فرد نظامی میتواند برای جامعه سودمند باشد و حتی این ویژگیها در وضعیت امروز جامعه، بهتر از برخی خصوصیات سیاستمداران برای کشور مفید است.»
حسین دهقان، سهشنبه 9 مارس 2021 در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، بر حضور نظامیان در انتخابات ریاستجمهوری 1400 تاکید کرد و گفت: « سیاست و سیاستورزی فقط برای افراد خاص تعریف نشده است.»
به گفته او «قانون هیچ منعی برای حضور یک فرد نظامی در انتخابات ندارد و همانگونه که رای دادن نظامیان، حق شهروندی آنها محسوب میشود، نامزدن شدن فرد نظامی در هر انتخاباتی هم حق شهروندی اوست و با فرد غیرنظامی هیچ تفاوتی ندارد.»
در همین رابطه، سرتیپ اسماعیل کوثری، مشاور حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران، درمصاحبهای با اشاره به درستی این راهبرد ، گفت: «برخی پیرامون حضور چهرههای نظامی، جوسازی میکنند.»
پرویز فتاح، یکی دیگر از فرماندهان سپاه که در حال حاضر رئیس بنیاد قدرتمند خامنهای است و اخیراً نام او در لیست تحریم وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته، از جمله نامزدهای احتمالی است که این روزها نامش تکرار میشود.
گفتنی است سیطره سپاه بر ریاستجمهوری ایران بیتردید، ماموریت دولت ایالات متحده و تلاشهای آن برای مذاکره در مورد برجام را با دشواری روبرو خواهد کرد. چه بسا منجر به افزایش تصاعدی برنامههای تسلیحاتی و حملات گروههای نیابتی منطقهای ایران بشود که اخیراً خشم واشینگتن را برانگیخته است.