حسین دهقان، وزیر دفاع سابق ایران، ضمن دفاع از كانديداتورى نظاميان برای انتخابات آينده رياستجمهوری در ایران، گفته «ویژگیهای فرد نظامی میتواند برای جامعه سودمند باشد و حتی این ویژگیها در وضعیت امروز جامعه، بهتر از برخی خصوصیات سیاستمداران برای کشور مفید است».
حسین دهقان، سهشنبه 9 مارس 2021 در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، بر حضور نظامیان در انتخابات ریاستجمهوری 1400 تاکید کرد و گفت « سیاست و سیاستورزی فقط برای افراد خاص تعریف نشده است».
به گفته او « قانون هیچ منعی برای حضور یک فرد نظامی در انتخابات ندارد و همانگونه که رای دادن نظامیان، حق شهروندی آنها محسوب میشود، نامزدن شدن فرد نظامی در هر انتخاباتی هم حق شهروندی اوست و با فرد غیرنظامی هیچ تفاوتی ندارد».
دهقان نگرانی از حضور نظامیان در انتخابات را هنگامی به جا دانست که نظامیان سازمانیافته بخواهند یک جایگاه سیاسی را اشغال کنند که شدیدترین نوع آن کودتا و در حداقل ترین سطح روی کارآمدن یک نظامی به کمک سایر نظامیان است». به گفته او «هر دو حالت مذموم، غیرقابل قبول و غیرقابل تایید است».
او درباره وصیت روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی که گفته بود «نظامیان در سیاست نباید ورود کنند» اظهار کرد که قصد نخستین رهبر ایران از چنین جملهای «ابزار» نشدن نظامیان در دست جناحهای سیاسی بود نه عدم شرکت در عرصه انتخابات.
وزیر سابق دفاع ایران درباره نوع رویکردش در قبال دولت بایدن اعلام کرد که برای رابطه با آمریکا دو شرط وجود دارد، نخست اینکه آمریکاییها تحت هیچ شرایطی در امور داخلی ایران دخالت نکنند و به دنبال این نباشند که چه کسی بر سر کار میآید. دوم، به منافع و مناطق نفوذ ایران احترام بگذارند».
اشاره دهقان به ایجاد گروههای شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در منطقه است که طی چهار دهه گذشته از لبنان تا سوریه، غزه، عراق و یمن ایجاد شدهاند تا نفوذ بیشتری در این کشورها داشته باشند.
گفتنی است، حضور نظامیان با تصویب قانون اخیر انتخابات در ایران به طور رسمی مورد پذیرش قرار گرفت و همین امر باعث ترافیک نامزدی نظامیان در انتخابات ریاست جمهوری آینده در خرداد 1400 شده است.
چندی پیش نیز روزنامه جمهوری اسلامی با استناد به یک کلیپ سه دقیقهای که توسط سعید محمد در فضای مجازی منتشر شده خبر از حضور این فرمانده نظامی سپاه در صحنه انتخابات ریاستجمهوری آینده داد.
هر چند حضور مستقیم نظامیان با استناد به سخنان رهبر پیشین ایران در سیاست منع شده بود اما نظامیان به ویژه منتسبان به سپاه پاسداران همواره در جمهوری اسلامی جایگاههای مهم سیاسی را به خود اختصاص دادهاند.
افزون بر سعید محمد، اخباری مبنی بر حضور محمدباقر قالیباف، محسن رضایی، علی لاریجانی، مهرداد بذرپاش و پرویز فتاح با پیشینه نظامی، به گوش میرسد.
به گفته ناظران فضای سیاسی ایران، حضور نظامیان با رضایت و چراغ سبز علی خامنهای رهبر ایران میسر شده است. این حضور، با رویکرد او برای دولت آینده تحت عنوان «دولت جوان انقلابی» هماهنگ شده است.
در ماههای اخیر رسانههای نزدیک به رهبر ایران و جریان اصولگرا تلاش کردهاند با هنجارسازی، حضور نظامیان در قوه مجریه را امری ضروری برای عبور از شرایط کنونی ایران نشان دهند.
سخنان اخیر محسن رضایی در رابطه با برقراری روابط با آمریکا و سیاستهای منطقهای ایران که واکنش دولت روحانی را در پی داشت، نشانهای از رویکرد نظامیان در صورت حضور در قوه مجریه است.