جاوید رحمان: حکومت ایران با زنان و دختران به عنوان شهروند درجه دوم رفتار میکند
گزارشگر سازمان ملل از سرکوب اعتراضات و افزايش اعدامها انتقاد كرد
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران، 8 مارس همزمان با روز جهانی زن در گزارشی به شورای حقوق بشر، با تاکید بر خشونت خانگی و آمار ازدواج کودکان، از ادامه تبعیض ریشهدار در قوانین ایران انتقاد کرد و گفت همچنان در ایران «با زنان و دختران به عنوان شهروند درجه دو رفتار میشود».
در این گزارش، جاوید رحمان با اشاره به ازدواج بیش از 16 هزار دختر 10 تا 14 ساله در ایران در شش ماهه اول سال 1399 تاکید کرد: «یکی از نگران کنندهترین موضوعات در ایران امروز در حوزه حقوق زنان و دختران، مسئله ازدواج کودکان است». او از دولت ایران خواست سن ازدواج را افزایش دهند و سیاست و برنامههای بیشتری را برای کاهش این رویه در این کشور معرفی کنند. جاوید گفت تلاشهای پیشین برای «اصلاح قانون» را مورد توجه قرار میدهد و برای فشار به ایران برای «افزایش سن ازدواج مطابق با تعهدات ایران تحت کنوانسیون حقوق کودک» تلاش میکند.
رحمان در این گزارش که روز سهشنبه 9 مارس بین کشورهای عضو توزیع خواهد شد، خواستار اصلاح فوری قوانین ایران برای زنان که با محدودیتهای فاحشی در بسیاری از عرصههای ازدواج، طلاق، اشتغال و فرهنگ مواجه هستند، شد.
او همچنین با اظهار نگرانی شدید در مورد بروز خشونتهای خانگی در ایران گفت طرح مجلس ایران برای مقابله با «خشونت خانگی» کافی نیست و خواستار اصلاح این طرح و اقدامات بیشتر شد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در این گزارش میگوید: «تبعیض آشکار در قانون و رویه عملی در ایران وجود دارد که باید تغییر کند. زنان ایرانی در زمینههای مختلف زندگی خود از جمله ازدواج، طلاق، اشتغال و فرهنگ، یا محدود شدهاند و یا نیاز به اجازه از همسر یا سرپرست پدری خود دارند و این باعث میشود استقلال و کرامت انسانی آنها سلب شود. چنین ساختارهایی کاملا غیرقابل قبول هستند و هماکنون باید اصلاح شوند».
سرکوب اعتراضهای آبان
رحمان در این گزارش به طور خاص، به عدم بررسی و تحقیق دولت ایران در مورد سرکوب اعتراضهای آبان 1398 (نوامبر 2019) اشاره کرد و نگرانی خود از نرخ بالای مجازات اعدام به ویژه کودک-مجرمها و کسانی که در رابطه با اعتراضها و آزادی بیان اعدام شدهاند، مانند نوید افکاری و روحالله زم ابراز داشت.
واکنش نامناسب ایران به بحران کرونا
در این گزارش همچنین نسبت به واکنش «مبهم و نامناسب» دولت ایران به بحران کرونا که منجر به مرگ و میر بسیاری از مردم از جمله شمار زیادی از کادر درمان شده، اشاره کرد و ابراز نگرانی شد که تحریمها مانع پاسخ ایران به کووید 19 شده است.
ادامه بازداشتهای خودسرانه
جاوید رحمان همچنین با ابراز نگرانی از بازداشتهای خودسرانه مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران، فعالان کارگری و شهروندان دو تابعیتی و خارجی و وکلا هشدار داد و گفت علارغم خطرات کرونا همچنان در زندان به سر میبرند.
نقص حقوق بشر علیه اقلیتهای مذهبی، قومی و جنسی
گزارشگر ویژه در پایان تاسف خود را از نقض حقوق بشر علیه اقلیتهای مذهبی، قومی و جنسی ایران بیان کرد و گفت از زمان نهایی شدن این گزارش، حوادث نگران کننده دیگری علیه اقلیتهای ایران مانند بیش از 20 مورد اعدام زندانیان محکوم به اعدام بلوچ، مرگ مشکوک زندانی درویش گنابادی، بهنام محجوبی، استفاده بیش از حد از زورعلیه معترضان در استان سیستانوبلوچستان، تخريب منازل روستاييان عرب اهوازى توسط بنياد مستضعفان، بازداشت بیش از 100 فعال کرد و یورش به خانه و مصادره زمینهای بهائیان، رخ داده است.