آیا دولت بایدن همچنان سیاست بازدارندگی در خاورمیانه را دنبال میکند؟
تأكيد مجدد ایالات متحده آمريكا بر ادامه حضور نظامي و حمايت از متحدان منطقهای خود در خاورمیانه نشان میدهد که واشینگتن ضمن اولویت دادن به ديپلماسي برای تاثیرگذاری و حفظ قدرت خود در این منطقه استراتژیک، سیاست بازدارندگی گذشته را همچنان دنبال خواهد کرد.
جان كربی، سخنگوی وزارت دفاع آمريكا، طی اظهاراتی با اشاره به موضع و نگاه دولت جو بايدن، رئيس جمهوری آمريكا نسبت به خاورميانه گفت که ايالات متحده معتقد است كه منطقه خاورمیانه هنوز برای منافع و امنيت ملی آمريكا «حياتی» و استراتژیک است.
او افزود، ایالات متحده پایگاههای محکم با نیروهای ثابت و متحرک از قبیل ارسال نیروی بازدارنده مانند بمب افكنها «بی 52» را به عنوان بخشی از نیروهای مستقر در خاورمیانه همچنان حفظ خواهد كرد.
این اظهارات وزیر دفاع آمریکا بیانگر این حقیقت است که موضع دولت جو بایدن در مورد حضور ایالات متحده در خاورمیانه برای حفظ منافع خود واضح است و واشینگتن همچنان به سیاست بازدارندگی پایبند است. سخنان وزیر دفاع آمریکا اظهارات برخی اعضای دولت جدید از جمله آنتونی بلینکن، وزیر خارجه فعلی که پیشتر گفته بود اولویت آمریکا خاورمیانه نیست و دولت بایدن اولویت خود را به مقابله با چین و ایفای نقش بیشتر در ناتو داده است، را رد میکند.
علاوه بر این بیانیه کربی نشانگر یافتههای جدید دولت فعلی آمریکا است که با تمایل دور شدن از خاورمیانه نه تنها مغایرت دارد، بلکه بر ضرورت حفظ منافع حیاتی ایالات متحده در این منطقه تأکید میکند. آمریکا از طریق استقرار نیروهای نظامی خود در خاورمیانه، از منافع خود به طور حضوری محافظت میکند.
پادشاهی سعودی و امنیت منطقه
سخنگوی جدید وزارت دفاع پنتاگون نیز تاکید کرد که واشینگتن، سعودی را یک ركن اساسی در ساختار امنیتی منطقه و یک شریک استراتژیک در مبارزه با تروریسم و مقابله با رفتارهای شرورانه ایران میداند. او تاکید کرد که نگرش واشینگتن به ریاض نگرشی مثبت است.
جان کربی سخنگوی پنتاگون و لوید استون وزیر دفاع آمریکا هر دو پادشاهی سعودی را یک ركن اساسی در ساختار امنیتی منطقه دانستند.
لوید اوستن در دیداری که با محمد بن سلمان وزیر دفاع سعودی در اواسط ماه فوریه داشت، بر اهمیت نقش سعودی در ثبات و استقرار امنیت در خاورمیانه تاکید کرد.
ایالات متحده آمریکا همچنین چند بار و به مناسبتهای مختلف حملات حوثیها به پادشاهی سعودی را محكوم کرده است. روز گذشته سخنگوی کاخ سفید حملات را غیرقابل قبول و خطرناک دانست و تاکید کرد که این حملات جان غیرنظامیان از جمله آمریكاییهای مستقر در سعودی را به خطر میاندازند.
وزارت دفاع از طریق سخنگوی خود مجدداً تأكید كرد كه دولت آمریكا در حال بررسی روشهای جدید و اضافی برای کمک به سعودی برای دفاع از خود در برابر حملات موشکی است.
وزارت دفاع آمریکا گفت، سعودی با تهدیدهای جدی از سوی مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن روبرو است، کربی جزئیات بیشتری درباره کمک و حمایت اضافی که دولت ایالات متحده در جستجوی آن است، ارائه نداد.
پایبندی به حفظ امنیت متحدان منطقهای
آنچه در مورد مواضع دولت فعلی قابل توجه است، تأکید تعهد ایالات متحده به امنیت شرکا و متحدان در منطقه است.
بیانیه صادر شده توسط فرماندهی منطقه مرکزی پس از پرواز بمبافکنهای B52 بر فراز حریم هوایی خاورمیانه ، اعلام کرد، پرواز این بمبافکنها بر فراز آسمان خاورمیانه تأکیدی بر تعهد ارتش آمریکا برای حفظ امنیت متحدان و شرکای واشینگتن در منطقه است.
لازم به ذکر است که دولت جو بایدن تصمیم دارد پروندههای داغ خاورمیانه را از همدیگر تفکیک کند. برای مثال بایدن در افغانستان تلاش میکند که طرفهای افغان را به یک راهحل سیاسی که به صلح و مشارکت همه افغانها در پروسه سیاسی این کشور منجر شود، قانع کند. او برای افغانستان همه گزینهها را روی میز دارد. شاید جو بایدن با امکان خروج کامل از نیروهای آمریکا و بقیه شرکای اقیانوس اطلس از افغانستان گام بر دارد. اما این به مفهوم خروج از خاورمیانه نیست بلکه در موازات با این روند، حضور نظامی و حمایت از شرکا و متحدان منطقه با اولویت دادن به دیپلماسی و همزمان حفظ سیاست بازدارندگی در خاورمیانه ادامه خواهد داشت.