انتقاد دیرهنگام رئیس بانک مرکزی ایران از تورمزا بودن بودجه 1400
رئیس بانک مرکزی ایران اعلام کرد که اگرچه همه دولتها و مجالس، از رشد نقدینگی و تورم انتقاد میکنند اما حتی با پرچم اصلاح ساختاری بودجه، نهایتاً به بودجهای با توان رشد بالای نقدینگی رضایت میدهند، این انتقاد دیرهنگام او در حالی مطرح میشود که مدتها از تصویب بودجه 1400 گذشته است.
عبدالناصر همتی، دوشنبه 8 مارس 2021 با انتشار یادداشتی در اینستاگرام ضمن ابراز خرسندی از تصویب نهایی بودجه 1400 نوشت: «علیرغم انتقاد از رشد نقدینگی و تورم، حتی با پرچم اصلاح ساختاری بودجه، نهایتا به بودجهای با توان رشد بالای نقدینگی رضایت میدهند».
رئیس بانک مرکزی ایران انتقاد دیرهنگام خود را در حالی مطرح میکند که هم مدتها از تصویب بودجه 1400 گذشته و هم اینکه بررسی عملکر او در دوران 2.5 سال ریاستش بر بانک مرکزی نشان میدهد که همتی بیشترین سهم را در ایجاد پایه پولی و نقدینگی به میزان 46 درصد داشته که تورم زیادی را به مردم ایران تحمیل کرده و این انتقاد او به نوعی سیاسیکاری شبیه است.
او در ادامه یادداشت خود افزود که مجلس در صدد تصویب طرحی، برای اصلاح ساختار اداره بانک مرکزی، با هدف تقویت استقلال و نیز پاسخگویی بیشتر بانک مرکزی است، اما اعداد و ارقام بودجه مصوب و تبصرههای متعدد آن دربرگیرنده احکامی برای تکلیف به بانک مرکزی و سیستم بانکی است که نتیجه آن میتواند انتشار پول پرقدرت و رشد نقدینگی باشد.
همتی اعلام کرد که با توجه به امکان تشدید رشد نقدینگی از ناحیه بودجه کشور، یکی از راههای کنترل رشد نقدینگی نیز تشدید کنترل ترازنامه بانکها است و این شاید در تناقض با تکالیف بودجه و همچنین برنامه خروج از رکود قرار گیرد. بانک مرکزی این انتظار را هم دارد که دولت و مجلس در مسیر کنترل نقدینگی و تورم پشتیبان بانک مرکزی باشند.
گفتنی است، بودجه سال 1400 یکی دیگر از موضوعاتی بود که اختلافات میان مجلس و دولت را بیش از پیش آشکار کرد. این بودجه در حالی تقدیم مجلس ایران شد که رئیسجمهوری در جلسه آن حاضر نشد و رئیس مجلس نیز دریافت لایحه بودجه را به عهده نائب رئیس مجلس گذاشت، نمایندگان مجلس نیز مخالفت خود را با بودجه اعلام کرده و آن را بودجهای نفتی و برنامهای برای تحمیل تسلیم در برابر آمریکا قلمداد کردند. گروهی از آنها بر رد کلیات بودجه اصرار کردند و عدهای دیگر موافق کلیات با پیششرط اعمال اصلاحات اساسی بودند.
از سوی دیگر، دولت این بودجه را نشانه شکست تحریمهای آمریکا دانست و هر گونه تغییری را به منزله عبور از خط قرمز دولت عنوان کرد.
«فروش نفت، نرخ ارز، میزان درآمد، میزان حقوق کارمندان، ارز 4200 تومانی» از جمله موارد اختلافات در این بودجه بود.