با ظهور متغیرهای جدید در مورد همهگیری کرونا که جهان را در تنگنا قرار داده، این پرسش پیش میآید که آیا مردم باید منتظر بمانند تا واکسنی اثربخشتر در دسترس قرار بگیرد یا این که از واکسنهای کنونی استفاده کنند؟
العربیه نت تلاش کرد پاسخ این پرسش را از زبان دکتر سومیا سوامیناتان دانشمند ارشد سازمان جهانی بهداشت، در اختیار خوانندگان قرار دهد.
او تاکید کرد که موضوع رضایت بخش، این است که واکسنهای زیادی در حال ساخته شدن هستند اما تعداد کمی از واکسنها وجود دارند که آزمایشهای بالینی را به اتمام رسانده و مجوز قانونی برای استفاده در کشورهای جهان را دریافت کردهاند.
بر اساس برآورد رویترز، بیش از 116.29 میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند، در حالی که مجموع مرگهای ناشی از این ویروس به 2 میلیون و 709،095 رسیده است. از زمان کشف اولین موارد در چین در دسامبر 2019، موارد ابتلا به کرونا در بیش از 210 کشور و منطقه جهان ثبت شده است.
کاهش فوتیها و کم شدن بیماران با وضعیت بحرانی
دکتر سوامیناتان افزود: نقطه تابناک در این زمینه این است که همه واکسنهایی که تأیید شده اند، مصونیت زیادی در برابر وضعیتهای شدید ناشی از کرونا یا مرگ ناشی از عوارض آن ایجاد میکنند.
او تأکید کرد که این همان هدفی است که سازمان جهانی بهداشت و مراکز محلی بهداشت در سراسر دنیا چه از نظر کاهش موارد شدید بیماری که به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند و چه از نظر کاهش شمار مرگ و میر، به دنبال آن هستند.
گفتههای سوامیناتان در مصاحبه با گابی استرن در قسمت 27 ام مجله تلویزیونی «ساینس این فایو» پخش شد که از سوی سازمان جهانی بهداشت از طریق حسابهای رسانههای اجتماعی آن، با هدف افزایش آگاهی و آموزش در مورد همه امور مربوط به ظهور کرونا، سویههای جهش یافته آن و واکسنهای دارای مجوز برای استفاده در سراسر جهان، تهیه میشود.
سوامیناتان در ادامه خاطر نشان ساخت که هدف اصلی، محافظت از افراد در برابر بیماری و مراجعه به بیمارستان است و دانشمندان هنوز از نزدیک اثربخشی این واکسنها در محافظت در برابر ابتلای خفیف به کرونا یا ابتلای بدون علائم را زیر نظر دارند.
کارآمدی واکسن علیه سویههای کرونا
به گفته سوامیناتان با ظهور برخی سویههای جهش یافته در شماری از کشورها، پرسشهایی در مورد تاثیر کم واکسنها بر سویههای جهش یافته، مطرح شد اما تاکنون ثابت شده که حتی در کشورهایی چون بریتانیا و آفریقای جنوبی که سویههای جدید کرونا در آنها مشاهده شد، واکسنهای تأیید شده تا حدود زیادی از موارد شدید بیماری، بستری شدن در بیمارستان و مرگ جلوگیری کردهاند.
دکتر سوامیناتان افزود: «بنابراین نکته بسیار مهم در حال حاضر، افرادی هستند که در کشورها، اولویتبندی شده و در گروههای در معرض خطر شامل کارکنان بهداشت و پزشکی، کارگران خط مقدم، افراد مسن و دیگر اقشار آسیب پذیر قرار دارند که بیشترین اولویت را در دریافت واکسن دارند، زیرا هدف اصلی سازمان جهانی بهداشت و نهادهای محلی هر کشور، محافظت از مردم در برابر بیماری یا مرگ در اثر بیماری کووید 19 است.
واکسنهای آینده
دکترسوامیناتان در پاسخ به سوال گیب استرن در مورد واکسنهای آینده گفت: «واقعاً تعجب آور است که چه میزان نوآوری علمی و فناوری در این مدت کوتاه، اتفاق افتاده است. اکنون ما چشم به راه نسل بعدی واکسنها هستیم که به صورت تک دوز، در دمای اتاق نگهداری شده و برای استفاده زنان باردار بی خطر بوده و احتمالاً با اسپری بینی یا حتی از راه خوراکی می توان آن را مصرف کرد و مصونیت طولانی مدت را ایجاد میکنند.
مصونیت گلهای
دکتر سوامیناتان درمورد مصونیت گلهای گفت: سازمان جهانی بهداشت، نتایج مطالعات اپیدمیولوژیک سرولوژی را پیگیری میکند که در آخرین سرشماری، نزدیک به 500 پژوهش از این نوع، وجود داشته است، بنابراین اگر آنها را با هم تلفیق کنیم، بدان معنی است که کمتر از 10 درصد از جمعیت جهان در حال حاضر حامل پادتنهای لازم برای مقابله با ویروس کرونا هستند.
او توضیح داد که در بعضی از مناطق، مانند مراکز تراکم شهری، بخشهایی وجود دارد که 50 تا 60 درصد از جمعیت آنها در معرض ویروس قرار گرفته و دارای پادتن هستند، اما این بدان معنا نیست که تمامی شهر، شهرستان، ایالت یا کشور به مرحله مصونیت گلهای رسیده است.
سوامیناتان با تأکید بر این که تنها راه دستیابی به مصونیت گلهای در مقیاس وسیع، انجام واکسیناسیون است، خاطرنشان کرد: «به همین دلیل، سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر تلاش خود را بر انتقال واکسن به همه کشورها متمرکز کرده تا مردم را در اسرع وقت واکسینه کند.»
دکتر سوامیناتان همچنان بر لزوم ادامه پایبندی به کلیه پروتکلهای احتیاطی و تهیه واکسنهای کنونی تاکید ورزید.