عبد الحمید الدبیبه، رئیس دولت جدید لیبی، در اقدامی بیسابقه زنی را به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه این کشور معرفی کرد. این در حالی است که تا پیش از این در لیبی زنان در سمتهای حاکمیتی و اجرایی گمارده نشده و مشارکت آنها فقط به وزارتخانههای بشردوستانه محدود بود.
به گزارش رسانه های لیبی، الدبیبه نخستوزیر این کشور، 4 زن برای تصدی وزارتخانههای انتخاب کرد که برجستهترین آنها لمیا بوسدره، یک از رهبران حزب «الوطن» است.
بوسدره در صورتی که بتواند رای اعتماد پارلمان را به دست بیاورد، اولین زنی خواهد شد که دستگاه دیپلماسی لیبی را رهبری کرده و در محافل بین المللی از منافع این کشور دفاع میکند.
لمیا بوسدره کیست؟
این دیپلمات 46 ساله فارغ التحصیل دانشکده مهندسی برق دانشگاه بنغازی است و علاوه بر تصدی سمتهای مختلف در دولتهای سابق لیبی، در کابینه علی زیدان، نخستوزیر پیشین بین سالهای 2013 تا 2014 معاون وزیر اطلاعرسانی بود.
بوسدره در سال 2012 در انتخابات کشوری "کنگره ملی" لیبی شرکت کرد ودر راس لیست حزب الوطن از حوزه انتخابیه بنغازی قرار گرفت ولی به دلیل حضور بدون حجاب و استفاده حزب «الوطن» از او به عنوان چهره تبلیغاتی مورد انتقادات زیادی قرار گرفت. حزب «الوطن» در آن زمان سعی کرد با معرفی یک زن، بر پیشرو ومدرن بودن حزب تاکید وخاطره ارتباط بنیانگذار حزب، عبدالحکیم بلحاج، با تروریسم را از اذهان بزداید. بوسدره در انتخابات مذکور موفقیتی به دست نیاورد ولی کماکان به فعالیتش در حزب ادامه داد.
از زمان تشکیل دولت "وفاق" در سال 2016 و انتصاب ایمان بن یونس، به عنوان وزیر مشاور در امور بازسازی نهادهای دولتی، بوسدره تا به امروز به عنوان مشاور این وزارت کار کرده و چندین بار در کنفرانسهای منطقهای و بینالمللی به عنوان فعال سیاسی، شرکت کرد.
او پس از اعلام نامش به عنوان نامزد وزارت امور خارجه در دولت جدید، به دلیل عدم تجربه در کار دیپلماتیک و همچنین ارتباط با شخصیتهایی مانند عبدالحکیم بلحاج و علی الصلابی، که متهم به تروریسم و تحت پیگرد قانونی به اتهام ارتکاب جنایتاند، مورد انتقاد قرار گرفت.
وزارت بوسدره دستاوردی مهم برای زنان لیبی
مطرح شدن نام یک زن در لیبی به عنوان کاندیدای پست مهم وزارت امور خارجه با استقبال محافل زنان وفعالین حقوق زنان در این کشور مواجه شد. أم العز الفارسی، عضو انجمن گفتگوی سیاسی در اینباره به «العربیه» گفت که تصدی پست وزارت خارجه از سوی یک زن دستآورد مهم است که زنان لیبیایی پیش از این هیچگاه به آن دست نیافته بودند و این با حمایت زنان شرکت کننده در مجمع گفتگوی سیاسی برای اثبات شایستگی زنان در یک زمینه متفاوت و غیرمعمول حاصل شد.
الفارسی ضمن تاکید بر حفظ این دستاورد برای زنان، ابراز امیدواری کرد که وزیر بوسدره موفق به بازگرداندن اعتبار دیپلماسی لیبی شود که چندین سال است توسط سهمیهبندی شدن سیاسی پستها از اعتبار افتاده است.