وندی شرمن، نامزد رئیس جمهوری آمریکا برای سمت قائممقامی وزارت امور خارجه مذاکره کننده اصلی توافق هسته ای 2015 ایران در زمان دولت اوباما روز چهارشنبه 3 مارس 2021 گفت که بازگشت به توافق سال 2015 ممکن نیست زیرا در ظرف شش سال گذشته شرایط ژئوپلیتیکی منطقه عوض شده است.
شرمن در جلسه بررسی تایید صلاحیت خود در کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت: «ما از خطر ایران علیه منافع آمریکا و متحدان کاملا آگاهیم. من یادآوری می کنم که سال 2021 سال 2015 نیست. شرایط میدان تغییر کرده است. ژئوپلیتیک منطقه عوض شده و مسیر رو به جلو نیز باید به همین ترتیب تغییر کند.»
پیش از رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم گفته بود زنده کردن توافق اتمی برجام در دوران جو بایدن نیازمند توافق جدیدی برای تعیین شیوه بازگشت ایران به بندهایی از توافق فعلی است که این کشور آنها را نقض کرده است.
گروسی در اواسط مارس 2021 گفت: «نمیتوانم تصور کنم که آنها به سادگی بگویند به نقطه صفر بازگشتیم، زیرا این نقطه دیگر وجود ندارد. موضوعات بیشتری وجود دارد و من در اینباره اطلاع دادهام. فعالیتهای بیشتری صورت گرفته و سانتریفیوژهای بیشتری به کار گرفته شده و موضوعات بیشتری هم اطلاعرسانی خواهد شد.»
با توجه به تحولات پیش صورت گرفته، وندی شرمن با روند تأیید دشواری در کنگره مواجه است زیرا جمهوریخواهان و برخی از دموکراتها به جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده درباره عواقب بازگشت مجدد به توافق هستهای هشدار دادهاند.
این در حالی است که کاخ سفید پنجشنبه 4 مارس در وبسایت رسمی خود استراتژی موقت امنیت ملی آمریکا را با محوریت بازدارندگی در برابر اقدامات خصمانه ایران منتشر کرد. در چارچوب این استراتژی 23 صفحهای آمده تاکید شده، ایالات متحده با هدف از بین بردن شبکههای تروریستی، بازدارندگی در برابر اقدامات خصمانه ایران و دفاع از منافع حیاتی آمریکا عزم آن دارد تا تعداد نیروهایش را در منطقه افزایش دهد.
دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در این راستا ضمن اشاره به ضرورت ادامه تلاشها برای حد گذاشتن برای حملات ایران، بر ضرورت ادامه هماهنگیها با شرکای منطقهای جهت ممانعت از تهدیدهای ایران علیه تمامیت ارضی کشورهای منطقه، از کار انداختن سازمان القاعده و شبکههای تروریستی وابسته به آن، ممانعت از بازگشت داعش و رسیدگی به بحرانهای انسانی، تاکید کرد.
در رابطه با پرونده هستهای ایران اما ایالات متحده توضیح داد که «دیپلماسی اصولی» را برای رسیدگی به آن در پیش خواهد گرفت. این تحولات به نوعی از سوی طرف ایرانی هم تایید شد و حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت که در شرایط جدید لحن دولت آمریکا تا حدودی نسبت به دولت پیشین تغییر کرده است.
او با اشاره به برخی گامهای متفاوت دولت جو بایدن نسبت به دولت پیشین آمریکا، ابراز داشت که دولت کنونی نامهای که دولت قبل به سازمان ملل فرستاده بود(درخواست فعال کردن مکانیزم ماشه) را پس گرفت.با این وجود روحانی تاکید کرد که در زمینه «تحریم» که مسئله اصلی ما است هنوز هیچ قدم جدی از سوی دولت جدید آمریکا برداشته نشده است.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران هم در گفتگو با «خانه ملت» درباره آخرین وضعیت داراییهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی گفت که طرف کرهای تلاش دارد که مجوزها را از آمریکا برای آزادکردن پولهای بلوکه شده ایران در کره دریافت کند و کرهایها هنوز مجوزهای لازم را دریافت نکردهاند از این رو اعلام میکنند که پیگیر موضوع هستند.