سازمان حقوق بشر اهواز از آن چه «سناریوسازی نهادهای اطلاعاتی ایران برای توجیه اعدام فعالان اهوازی» توصیف کرد، به شدت انتقاد کرد.
این چهار فعال عرب به نامهای علی خسرجی، حسین سیلاوی، جاسم حیدری و ناصر خفاجی روز دوشنبه 1 مارس 2021 (11 اسفند 99) به اتهام «اقدام مسلحانه علیه نظام» و «عضویت در سازمان های سیاسی سری» در زندان سپیدار اهواز اعدام شدند.
سازمان حقوق بشر اهواز (اهرو) ضمن اعلام خبر اعدام این فعالان تاکید کرده بود ناصر خفاجی که مقامات ایرانی نام وی را به همراه سه اعدامی دیگر اعلام کردهاند پیشتر در جریان اعتراضات زندان سپیدار زیر شکنجه نیروهای امنیتی ایران کشته شده بود.
این سازمان اکنون در توییتر خود نوشته: «نهادهای امنیتی ایران برای توجیه جنایات خود علیه فعالان عرب اعدام شده به پرونده سازی و اتهامات جعلی روی آورده و آنها را در دادگاه های غیرعلنی و بدون رعایت حداقلی از استانداردهای قانونی به اعدام محکوم کردند».
بنا به گزارش فعالان حقوق بشری، اداره اطلاعات اهواز روز یکشنبه 10 اسفند یک روز پیش از اعدام، با خانواده این زندانیان تماس گرفته و از آنها خواسته شد به یکی از مراکز امنیتی در منطقه چهارشیر اهواز مراجعه کنند. این منابع ابراز داشتند پس از حضور خانوادهها در چهارشیر، آنها را با اتومبیلهای اداره اطلاعات به زندان سپیدار جهت ملاقات با فرزندان خویش منتقل کردند. در این دیدار، زندانیان از اجرای قریب الوقوع حکم اعدام خود خبر داده بودند.
پیش از این سازمان عفو بینالملل در نامهای به ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه ایران خواستار لغو حکم اعدام این زندانیان شده بود.
پیشتر دیوان عالی ایران در نوامبر 2020 حکم اعدام جاسم حیدری به اتهام «همکاری با گروه های مخالف نظام» و «بغی» را تایید کرد. این زندانی در دسامبر 2017 در بازگشت از اتریش بازداشت شد. وی ابتدا برای مدتی در زندان اوین محبوس بود و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز انتقال یافت.
ایرنا خبرگزاری رسمی ایران نیز سهشنبه 12 اسفند به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که جاسم حیدری در چهارم آذر 94 به همراه یک نفر دیگر با اسلحه گرم به درب و دیوار پاسگاه انتظامی شماره 17 واقع در کوی علوی اهواز تیراندازی کرده بود. اما نزدیکان و دوستان وی با انتشار ویدیوها و عکسهایی از او، نشان دادند که حیدری در تاریخ مذکور در خارج از کشور بوده است.
اما در رابطه با ارتباط جاسم حیدری با گروههای خارجی، ایرنا مدعی شده که وی با «گروه النصره»، «احرار الشام»، «ارتش آزاد سوریه» و... در ارتباط بوده و از آمریکا و برخی کشورهای عربی پول دریافت میکرده است.
گفتنی است گروههای سوری مذکور که جاسم حیدری به ارتباط با آنها متهم شده بود، به شدت با یکدیگر در جنگ هستند و مقامات ایرانی هیچ دلیلی برای اثبات ارتباط او با آن گروهها ارائه ندادند. دوستان حیدری نیز گفتهاند که وی و خانوادهاش از لحاظ اقتصادی فقیر بوده و در یکی از مناطق حاشیهای اهواز زندگی میکنند.
فعالان عرب اهوازی در شبکههای اجتماعی نیز به این اعدامها واکنش نشان دادند و ابراز داشتند که روند پروندهسازی به ویژه ربط دادن فعالیت کنشگران عرب به خارج از کشور در راستای ترس و ارعاب مردم و در چارچوب رقابتهای ایران با برخی کشورهای منطقه قابل تحلیل است که در نهایت بهای آن را جوانان عرب اهوازی میپردازند.