سفارت آمریکا در شهر کابل چهارشنبه 3 مارس با نشر اعلامیهای خواهان توقف خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان شد.
در این اعلامیه آمده است: «ایالات متحده خواهان توقف خشونت علیه خبرنگاران بوده و از تحقیقات سریع و پیگرد قانونی عاملان این ترورها، حمایت میکند. معافیت را خاتمه دهید از آزادی بیان دفاع کنید از خبرنگاران محافظت کنید».
در این اعلامیه به کشته شدن یما سیاوش مجری شبکه خصوصی طلوع نیوز نیز اشاره شده و آمده است: «سیاوش یکی از 29 خبرنگار افغان است که از سال 1994 به این طرف به قتل رسیده است. یما سیاوش از جمله خبرنگاران نترس و شجاعی بود که در نتیجه یک حمله هدفمند، به قتل رسید. قاتلین وی هنوزهم شناسایی نشدهاند».
یما سیاوش با دو همکارش در نوامبر 2020 در نتیجه یک حمله انفجاری در شهر کابل کشته شدند. او به تازگی در بانک مرکزی افغانستان آغاز به کار شده بود.
گفتنی است سفارت آمریکا در کابل در شرایطی خواهان توقف خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان شده که در این روزها میزان خشونت علیه خبرنگاران در این کشور افزایش یافته است.
روز گذشته در نتیجه دو حمله مسلحانه جداگانه در شهر جلالآباد مرکز ولایت ننگرهار در شرق افغانستان دو کارمند تلویزیون انعکاس کشته شدند و یک کارمند دیگر این تلویزیون زخمی شد. گروه داعش مسئولیت این حمله را به عهده گرفت.
افزایش ترور خبرنگاران و کارمندان رسانهای در افغانستان
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان در 4 فوریه 2021 اعلام کرد که سطح خشونت علیه خبرنگاران در این کشور 26 درصد افزایش یافته است.
این کمیته با نشر گزارش سال 2020 خود نوشت، طالبان و داعش مسئول بیشترین خشونتها و تهدیدات علیه خبرنگاران هستند و همچنان حکومت افغانستان در جایگاه دوم قرار دارد.
در این گزارش آمده بود، در سال 2020، کمیته مصونیت 132 مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای را ثبت کرده که در مقایسه با ارقام سال 2019 میلادی 26 درصد افزایش را نشان میدهد در صورتی که در سال گذشته میلادی 105 مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده بود.
در ادامه این گزارش ذکر شد، در سال 2020 میلادی پنج خبرنگار و کارمند رسانهای در نتیجه ترورهای هدفمند و دو نفر دیگر در نتیجه انفجار مین در افغانستان کشته شدند.
براساس این گزارش، طی سال 2020 میلادی 18 مورد مجروحیت، 10 مورد ضرب و شتم، 47 مورد تهدید، 28 مورد بدرفتاری، توهین و تحقیر، 13 مورد برخورد غیرقانونی توسط مدیران و مالکان رسانهها و هفت مورد اختلاف خبرنگاران و کارمندان رسانهای در افغانستان ثبت شده است.