حمیدرضا کشفی معاون راهبردی و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب ایران گفت: برای تابستان سال 1400 هنوز تعداد شهرهای دارای تنش آبی مشخص نشده و باید دید تا پایان سال میزان بارندگیها چقدر خواهد شد اما قطعاً تعداد شهرها وروستاهای دارای تنش آبی افزایش مییابد و پیشبینی میشود که این عدد به بیش از 200 شهر برسد.
اعلام وجود تنش آبی در بیش از 200 شهر ایران در حالی اعلام میشود که پروژههای انتقال آب و سیاستهای سدسازی سالهاست که با توجیه رفع مشکل آب در ایران اجرا میشوند. واقعیتهای موجود در ایران و بحران کمبود آب نشان میدهد که این سیاستها بهویژه انتقال آب بین حوضهای نه تنها مشکلی از این بحران حل نکرده بلکه باعث شکلگیری مشکلات دیگری شدهاست. درگیری میان اهالی مناطقی که آب از مناطق آنها انتقال داده میشود با مردم مناطق دریافت کننده آب، در چند سال اخیر به پدیدهای آشنا در ایران تبدیل شدهاست.
شکلگیری کمپینهای زیستمحیطی برای مقابله با اثرات ویرانگر انتقال آب و ارتقای این کنشها به جنبشی اجتماعی، بحران آب در ایران را به بحرانی سیاسی-اجتماعی تبدیل کردهاست.
افزون بر آن، پروژههای انتقال آب به ویژه از استان خوزستان و حوضه آبریز کارون باعث تشدید خشکسالی و گسترش ریزگردها شده واین دو بحران را در حاصلخیزترین استان ایران به «اَبر بحران» تبدیل کرده است.
پروژههای سدسازی نیز که با هدف کنترل آبهای سطحی و انتقال آب به استانهای مرکزی ایران انجام میگیرد، به پدیدههای متناقضنمایی در استانهای غرب و جنوب غرب ایران منجر شدهاست. سدسازی سبب شده تا در زمستان این استانها با کمآبی مواجه شوند و برعکس در بهار و تابستان شاهد سیلابهای ویرانگر باشند.
این شرایط در حالی است که در کشورهای توسعه یافته رویکردها و برنامههایی چون سدسازی و پروژههای انتقال آب بین حوضهای کاملاً منسوخ شده و حتی برخی کشورها به ویرانکردن سدهای سابق خود اقدام کردهاند. اما در ایران کماکان این سیاستها با حمایتهای کلان مالی دولت انجام میگیرد به طوریکه امروز در ایران سخن از «مافیای آب» زده میشود که با نهادهایی نظامی و بیت رهبر ایران ارتباط دارند.