گفتوگوهای «تبادل اسرا» میان دولت یمن و حوثیها بدون توافق پایان یافت
یک دور از گفتوگوها برای «تبادل اسرا» که تحت نظارت سازمان ملل متحد میان دولت قانونی یمن و شبهنظامیان حوثی آغاز شده بود، یکشنبه 21 فوریه 2021 بدون دستیابی به توافقی پایان پذیرفت.
این مذاکرات که از ماه ژانویه گذشته در پادشاهی اردن با هدف آزادی در مجموع 300 اسیر از جمله مسئولانی ارشد مانند برادر عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن، آغاز شده بود، یکشنبه بدون دستیابی به توافقی پایان یافت.
در این راستا مارتن گریفتس فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به یمن گفت:« علیرغم عدم توافق طرفین درباره آزادی اسرا طی این دور از مذاکرات، دو طرف متعهد شدند بررسی استانداردهای عملیات گسترده آزادی اسرا را در آینده بررسی کنند».
در بیانیه صادره از سوی فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن آمده است که «کمیته نظارت بر اجرای توافق تبادل اسرا، بازداشت شدگان و مفقودین به نشست خود پایان داد. دو طرف تعهد خود به ادامه مذاکرات درباره چگونگی عملیات گسترده تبادل توقف شدگان در آینده را اعلام کردند».
مارتن گریفتس پایان این دور از مذاکرات بدون دستیابی به نتیجهای، همانند نتیجه تاریخی نشست سپتامبر گذشته که به آزادی 1056 فرد توقیف شده منجر شد را ناامید کننده دانست.
گریفتس افزود:«مجددا فراخوان خود را برای آزادی فوری و بی قید و شرط همه اسرای توقیف شده از جمله بیماران، زخمیها، سالمندان، کودکان و توقیف شدگان غیرنظامی از جمله زنان و روزنامهنگاران تکرار میکنم».
شایان ذکر است که این دور از مذاکرات میان دولت قانونی یمن و شبهنظامیان حوثی بخشی از اقدامات اعتمادساز برای از سرگیری گفتوگوهای صلح است که در دسامبر 2018 در سوئد آغاز شده و دو طرف طی آن با تبادل 15 هزار اسیر از دو طرف توافق کردند که در همین چارچوب سال گذشته نزدیک به 1000 اسیر میان دو طرف مبادله شدند.
از سویی یک منبع در دولت قانونی یمن که در این دور از مذاکرات شرکت کرده، حوثیها را مسئول ناکامی این دور از گفتوگوها دانسته و آنها را به عدم پایبندی به توافقهای پیشین مربوط به اسرا متهم کرد.
این منبع به خبرگزاری رویترز گفته که شکست در این دور از مذاکرات به این دلیل است که «آنها (حوثیها) برخی اسرا را مطالبه میکردند که نزد دولت یمن نیستند» و همچنین به دلیل «مخالفت آنها با قرار دادن نام روزنامهنگاران محکوم به اعدام در میان لیستهای تبادل است که قرار بود طی این دور از مذاکرات درباره آن توافق شود».
لازم به یادآوری است که هفتههای گذشته شاهد تلاشهای جدید سازمان ملل متحده و ایالات متحده آمریکا برای پایان دادن به جنگ در یمن بوده است. همزمان با این تلاشهای بینالمللی اما شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران به استان مأرب که تحت کنترل دولت قانونی یمن است حمله کرده و بر تعداد حملات پهپادی خود افزودند.