علی خامنهای رهبر ایران تلویحاً مسئولیت توافق اخیر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را پذیرفت و خواستار حلوفصل اختلاف مجلس و دولت در رابطه با تمدید بازرسیهای آژانس از تأسیسات هستهای ایران شد. طبق توافقی که در پی سفر اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران انجام گرفت، ایران تا سه ماه دیگر اجازه نظارت به بازرسان آژانس را تمدید کرد.
خامنهای که امروز دوشنبه 22 فوریه در دیدار با اعضای مجلس خبرگان سخن میگفت، تصریح کرد: بین کاری که دولت کرده و آن برداشتی که مجلس دارد، اختلاف نظری وجود دارد، این اختلاف نظر را باید حل کرد. وی ادامه داد: مجلس و دولت اختلاف نظر امروزشان را حل کنند که نشاندهنده دو صدایی نباشد.
رهبر ایران همچنین با انتقاد از مواضع اروپاییان در رابطه با بازگشت بدون قیدوشرط و سریع ایران به برجام، اظهار داشت: ما برای کسب تواناییهای هستهای متناسب با نیازهای کشور مصمم هستیم و به همین علت، حد غنیسازی ایران 20درصد نخواهد بود. مثلاً برای پیشران هستهای یا کارهای دیگر ممکن است غنیسازی را به 60درصد هم برسانیم.
این سخنان رهبر ایران در حالی بیان میشود که پیشتر وزرای خارجه تروییکای اروپایی و وزیر خارجه آمریکا نگرانی خود را از افزایش بیش از 20درصدی سطح غنیسازی اورانیوم و تولید اورانیوم فلزی از سوی ایران اعلام کرده بودند.
از سویی دیگر، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا امروز دوشنبه 22فوریه در سخنرانی خود در کنفرانس خلع سلاح در ژنو با تأکید بر اینکه واشینگتن در پی راه حلی برای نقش بیثبات کننده منطقهای و برنامه موشکی بالستیک تهران است، اظهار داشت: ما با همکاریمتحدان خود به دنبال تقویت برجام هستیم. او افزود: ایالات متحده متعهد است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز در این کنفرانس با اشاره به آمادگی دولت جدید آمریکا برای پیوستن به توافق هستهای، از ایران خواست پیش از صدمات «غیرقابل جبران» به برجام، تغییر مسیر داده و از آن توافق پیروی کامل کند.
هر چند سخنان امروز علی خامنهای در رابطه با احتمال افزایش سطح غنیسازی تا 60درصد میتواند تهدید و اهرم فشاری بر آمریکا و دیگر طرفهای برجام و در ادامه کاهش تعهدات برجامی ایران تلقی شود، اما درخواست رهبر ایران از مجلس برای حل اختلافات با دولت پیام روشنی است که ایران با توجه به شرایط سخت اقتصادی و اجتماعی داخلی حاضر به کاهش تدریجی تحریمها و پذیرش توافقات تازه فراتر از برجام نیز خواهد بود.