«از ارتفاع 25هزار کیلومتری سطح سیاره سرخ … نخستین تصویر گرفته شده از مریخ با اولین کاوشگر عربی در تاریخ»
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، امروز یکشنبه 14 فوریه این عبارت را توئیت کرد. پنج روز پس از اینکه «کاوشگر امید» به مدار مریخ رسید، این کاوشگر در اولین مرحله از مأموریت خود موفق شد نخستین عکس را از سیاره سرخ بگیرد.
جهانیان و بهویژه دنیای عربی، سهشنبه گذشته و پس از ورود موفقیتآمیز «کاوشگر امید» به مدار مریخ، لحظهای تاریخی را تجربه کردند.
من ارتفاع ٢٥ ألف كم عن سطح الكوكب الأحمر .. أول صورة للمريخ بأول مسبار عربي في التاريخ
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) February 14, 2021
The first picture of Mars captured by the first-ever Arab probe in history, 25,000 km above the Red Planet's surface pic.twitter.com/Qgh2Cn3JPF
تیم پروژه همچنین اجرای مرحله بعدی سفر کاوشگر را آغاز خواهد کرد که در حال حرکت به مدار محاسبه شده از طریق یک سلسله عملیات هدایت مسیر کاوشگر است تا آن را به سلامت با استفاده از سوخت بیشتری که کاوشگر حمل میکند، به این مدار منتقل کند. عملیات کنترل و نظارت دقیق بر موقعیت کاوشگر برای اطمینان از قرارگرفتن آن در مدار درست، دنبال خواهد شد و پس از آن کالیبراسیون جامعی از سیستمهای کاوشگر (اصلی و فرعی)، مشابه آنچه تیم کنترل پس از پرتاب کاوشگر ا در بیستم ژوئیه گذشته انجام داد، صورت خواهد گرفت.
عملیات کالیبراسیون و تنظیم مجدد سیستمهای کاوشگر ممکن است حدود 45 روز ادامه یابد که طی آن هر سیستم مورد بازبینی قرار خواهد گرفت. گفتنی است که ارتباط با کاوشگر امید بهدلیل فاصله میان دو سیاره زمین و مریخ در این مرحله بین 11 تا 22 دقیقه زمان میبرد.
پس از اتمام تمامی این مراحل، آخرین فاز از سفر کاوشگر آغاز میشود که مرحله علمی است که قرار است در آوریل آینده آغاز گردد و طی آن کاوشگر امید، نخستین تصویر کامل از آب و هوای مریخ و شرایط اقلیمی سطح آن را در طول روز و ماههای سال ارائه میدهد که عملاً آن را به اولین رصدخانه هواشناسی سیاره سرخ، تبدیل میکند.
نبارك لشعب الإمارات..نبارك لجميع الشعوب العربية والإسلامية..نبارك للبشرية وصول أولى بعثاتها في ٢٠٢١ لكوكب المريخ.. اليوم بدأت مرحلة جديدة من التاريخ العلمي العربي .. مرحلة عنوانها الثقة .. الثقة بأنفسنا وبشبابنا وبشعوبنا العربية .. الثقة بأننا نستطيع أن ننافس بقية الأمم والشعوب pic.twitter.com/O2Yu4wT50t
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) February 9, 2021
مأموریت کاوشگر امید، یک سال مریخی (687 روز زمینی) تا آوریل 2023 ادامه خواهد داشت تا اطمینان حاصل شود که سه دستگاه علمی که کاوشگر با خود حمل میکند، تمام دادههای علمی مورد نیاز را که قبلاً در مورد شرایط اقلیمی مریخ در دسترس بشر قرار نداشت، جمعآوری خواهند کرد. مأموریت کاوشگر امید ممکن است در صورت لزوم، برای یک سال مریخی دیگر نیز ادامه یابد تا اطلاعات بیشتری درمورد اسرار سیاره سرخ جمعآوری گردد.
شایان توجه است که ایده پرتاب «کاوشگر امید» امارات متحده عربی برای کاوش در مریخ، هفت سال پیش در نشست فوقالعاده به دعوت شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، در جزیره صیر بنییاس در اواخر سال 2013 مطرح شد و هنگامی که شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان رئیس امارات متحده عربی، در سال 2014 با صدور فرمانی، تأسیس آژانس فضایی امارات برای شروع کار ارسال اولین کاوشگر عربی به مریخ موسوم به «کاوشگر امید» را اعلام داشت، این ایده به واقعیت انجامید به طوری که مرکز فضایی محمد بن راشد، مراحل طراحی و ساخت کاوشگر و تأمین بودجه لازم را بر عهده گرفت.